توسعه فضای استارتآپی کشور و شرکتهای دانشبنیان طی نیمه اول دهه ۹۰ این انتظار را…
۹ آبان ۱۴۰۳
میزان فروش طی روز دوشنبه اینترنتی از فروش در جمعه سیاه پیشی گرفت. این خبری بود که در روز مخابره آن و درست بعد از روز حراج دوشنبه اینترنتی سرتیتر اخبار رسانههای مختلف قرار گرفت و توجه فعالان این بازار را به خود جلب کرد. اما به نظر شما چند درصد از فعالان صنفی ما به این خبر توجه کردند یا حتی این خبر را خواندند؟ یا اصلاً آن را شنیدهاند؟ منظور فعالان فروشگاهی در فضای مجازی
نیستند.
منظور صاحبان مشاغلی است که همچنان به صورت گذشته کسب و کار میکنند و هنوز حاضر نیستند کوچکترین تغییری در ساختار فعالیتشان بدهند.
بسیاری از صاحبان کسب و کار هنوز به عادت گذشته خود صبحها مغازه را آب و جارو میکنند و منتظر مشتریانشان مینشینند. این بدان معنا نیست که هیچ آشناییای با اینترنت و فضای مجازی ندارند یا کسی را ندارند که با این فضا آشنا باشد.
این افراد برای بسیاری از فعالیتهای خود مجبور به مراجعه به دنیای اینترنت هستند و اگر خود نتوانند بخشی از این فعالیتها را انجام دهند سعی میکنند از دیگران کمک بگیرند. اما هنوز حاضر نیستند بخشی از فعالیت خود را به این فضا منتقل کنند یا حتی این فضا را نیز به عنوان بازاری جدید شناسایی کنند.
البته بخشی از آنها نیز سعی کردهاند فعالیتهایی در این فضا انجام دهند هرچند هدفشان از حضور در فضای مجازی کسب درآمد بیشتر یا توسعه کسب و کارشان نبوده است، بلکه فقط میخواهند در این فضا نیز ویترینی داشته باشند و اگر کسی از آنها پرسید که این فضا را میشناسند از میدان عقب نمانند و سریع بگویند بله سایتمان را راهاندازی کردهایم. اما بررسی وضعیت خرید و فروش اینترنتی و نگاهی به آمار این بخش نشان میدهد هنوز این کسب و کار جدی نشده است.
هنوز هر کدام از فعالان این بازار به صورت مجزا برای خود برنامه میریزد و سعی میکند بازاری به ظاهر داغ برای خود ایجاد کند یا از فضای ایجادشده در سطح بینالمللی بهره برد و سودی از این بازار به دست آورد.
هنوز کسب و کارهای این بازار برای جذب تمامی گروههای سنی فعال تلاش نمیکنند. فعالان این بازار یا کسانی که وارد آن میشوند سعی نمیکنند مخاطب جدیدی وارد کنند بلکه میخواهند از مشتریان رقبای خود استفاده کنند و با سرویس یا رنگ و لعاب بیشتر مشتریان آنان را به دست آورند. نوع کالاهای عرضهشده در این فضا مشخص میکند این فروشگاهها کدام گروه سنی را هدف گرفتهاند یا بیشترین مراجعهکننده به این فروشگاهها کدام
هستند.
طی سالهای گذشته که تعداد فروشگاههای اینترنتی رو به افزایش است هنوز ایده خلاقانهای از سوی فروشگاههای جدید عرضه نشده بلکه همه آنها ایدههای گذشته را پیگیری میکنند و در همان مسیر قدم برمیدارند. در اصل همان مسیری را میروند که فکر میکنند پیشینیان آن راه را رفتهاند و حال به گونهای در آن مسیر موفق شدهاند.
در اصل میتوان گفت هیچ کدام از فروشگاههای اینترنتی با فروشگاه دیگر چندان تفاوتی ندارد؛ درست شبیه شعبههای مختلف یک مغازه در خیابانهای مختلف. اما زمانی مردم جذب این بازار میشوند که فضای اینترنت برایشان شبیه یک مرکز خرید بزرگ باشد و با وارد شدن به هر فروشگاه اینترنتی این تصور ایجاد شود که وارد یکی از مغازههای مرکز خرید شدهاند؛ مرکز خریدی با فروشگاهها و کالاهای
مختلف