رهبر انقلاب: حوزههای علمیه باید در مورد رمزارزها نظر بدهند
رهبر انقلاب در دیدار با جمعی از مدیران، اساتید و طلاب جامعهالزهرا (س)، اعلام کردند:…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۹ مهر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۱ مهر ۱۴۰۱
اختلالات اینترنت در کنار فیلترینگ، تمامی کسبوکارهای حوزه آنلاین را تحت تاثیر خود قرار داده است. این اختلال فقط شامل کسبوکارهای فعال در حوزه اینستاگرام نمیشود بلکه موجب کاهش چشمگیر درصد ورودی کاربران وبسایتهای صرافیهای رمزارزی نیز شده است. فعالیت صرافیهای رمزارزی در ایران همواره ریز چتر چالشهایی همچون رگولاتوری، تحریم و مشکلات اقصادی بوده است. با این حال این کسبوکارها به عنوان یکی از درگاههای اصلی ورود به دنیای رمزارزها، در روزهای اخیر به دلیل اختلال اینترنت در کنار فیلترینگ اینستاگرام و گوگل، با خطر از بین رفتن یا کوچکتر شدن کسبوکارشان مواجه شدهاند.
به گزارش پیوست، فشارهایی مانند رگولاتوری، تحریم یا مشکلات اقتصادی طی فعالیت کسبوکارهای رمزارزی، باعث شده سوددهی این فعالیتها بیثبات و اندک باشد. افشار جوکار مدیرعامل صرافی رمزارزی کویننیک با اشاره به این مشکلات در گفتوگو با پیوست توضیح داد: «کسبوکار ما زیر تمامی فشارهایی که وارد میشود در طول ماه فقط شاید چند روز سودده شود. با این حال در کنار تمام مشکلات، توسعه محور فعالیت ما بوده اما در روزهای اخیر اختلالات اینترنت در کنار فیلترینگ باعث شده فعالیت ما و همکارانمان با خطر جدی مواجه شود.»
اینترنت به منزله جاده ابریشم برای اقتصاد دیجیتالی است. فعالیت کسبوکارهای حوزه اقتصاد دیجیتالی وابستگی شدیدی به شبکه اینترنت دارد و هرگونه اختلال میتواند مستقیماً روی فعالیت آنها تاثیر بگذارد. در سالهای گذشته کسبوکارهای این حوزه تمرکز و سرمایهگذاریهای زیادی روی دیجیتال مارکتینگ خود انجام دادهاند. به گونهای که شاید بتوان گفت ویترین آنها در اینستاگرام و نتایج گوگل، مهمترین و کارآمدترین بخش برای جذب کاربران بوده است.
به همین دلیل با رشد کاربران شبکههای اجتماعی و افزایش تقاضا، مشاغلی مرتبط با آنها به وجود آمده است. کسبوکارها هم برای افزایش بهرهوری و حضور موثر در فضای مجازی اقداماتی در راستای توسعه بخش دیجیتال مارکتیگ خود انجام دادهاند. با وجود تلاشها و هزینههای بسیار زیاد در این حوزه، اختلالات و فیلترینگ مستقیماً تاثیر خود را گذاشته و باعث تعدیل نیرو در شرکتها و کاهش بازدید وبسایتهای کسبوکارهای حوزه اقتصاد دیجیتالی شده است.
جوکار ضمن اشاره به مشکلات پیشآمده برای کسبوکارهای حوزه آنلاین گفت: «با بستن راههای ارتباطی ما با کاربران، اکنون ما چگونه باید خود را معرفی کنیم یا کاربران ما را پیدا کنند؟ وقتی میگوییم از سرویسها و بسترهای بومی استفاده شود باید جایگزینی برای آن در نظر گرفته شود اما مگر در شرایط فعلی جایگزینی برای آن وجود دارد؟ سرویسهای فعلی گوگل از هزاران سرویس ایرانی پیشرفتهتر و بهروزتر است. برای مثال ما در مقابل گوگل ادز سرویس یکتانت را داریم که در این زمنیه علاوه بر قابل مقایسه نبودن کاربران هم عادت به استفاده از سرویسهای ایرانی ندارند و جستوجوهای خود را در گوگل یا سرویسهای خارجی انجام میدهند.»
یکی از اصلیترین سرویسهای صرافیها، ارائه سرویس ترید یا مبادله است. از نیازهای اصلی این سرویس امکان اتصال باثبات کاربران و پلتفرمهای صرافیهاست. همچنین در موضوع ترید موضوعات روانی یکی از مهمترین فاکتورهاست. بسیاری از کاربران این حوزه سرمایهگذارند. جوکار در این باره گفت: «این کاربران سرمایه خود را در رمزارزها سرمایهگذاری میکنند و با نوسانات بازار اقدام به خرید و فروش میکنند اما با اختلالات اینترنت این رویه امکان پذیر نیست. با اختلالات اینترنت و فیلترینگ گوگل، کاربران امکان رصد بازار برای سرمایهگذاری و جابهجایی بین کیف پولهایشان را ندارند. به همین دلیل کاربران نمیتوانند اقدام به سرمایهگذاری کنند. همچنین یکی دیگر از موضوعاتی که باعث میشود کاربران علاقهای به سرمایهگذاری نداشته باشند احتمال بدتر شدن وضعیت و مشکلات اقتصادی بیشتر است که باعث کاهش آمار معاملات میشود.»
به گفته جوکار، یکی دیگر از مشکلاتی که با شروع اختلالات اینترنت به وجود آمده، از دسترس خارج شدن درگاههای پرداخت است؛ چنانکه جوکار توضیح داد، در روزهای ابتدایی اختلالات اینترنت درگاههای پرداخت از دسترس خارج شدند اما اکنون به حالت باثبات برگشتهاند که این موضوع نیز یکی دیگر از دلایل کاهش معاملات و کاربران است.
سرورهای میزبان وبسایت کویننیک به دلیل استفاده از سرویس کلودفلر ابتدا از دسترس خارج شده اما با استفاده از سرویسهای ابرآروان قابل دسترس شده است. جوکار در این باره گفت: «با از دسترس خارج شدن کلودفلر، آیپیهای ایران امکان دسترسی به وبسایت کویننیک را نداشتند و به همین دلیل ما از سرویسهای ابرآروان استفاده کردیم اما سرویسهای ابرآروان به دلیل ترافیک بالا و حملات متعدد هم از دسترس خارج شد و ما عملاً دو روز را به خاطر فراهم آوردن زیرساخت مناسب از دست دادیم.»
مدیرعامل صرافی کویننیک ادامه داد: «با توجه به شرایط فعلی ما هم ممکن است مجبور به تعدیل نیرو شویم، این اتفاق در حقیقت نه تقصیر کسبوکارهاست نه قابل پیشبینی بوده است.»
صرافیها علاوه بر برقراری امکان معاملات برای کاربران همواره در شبکههای اجتماعی و وبسایتشان اقدام به آگاهیرسانی در جهت رشد سواد عمومی برای استفاده از فضای رمزارزها میکنند. جوکار در پایان در این باره گفت: «در این فضا کلاهبرداریهایی با استفاده از حسابهای اجارهای یا به سرقت رفته انجام میشود که معمولاً با توجه به عدم قانونگذاری این حوزه همواره انگشت اتهام به سمت صرافیها گرفته میشود در صورتی که ما حتی با صرف هزینه در رسانهها به افزایش آگاهیرسانی در این موارد کمک میکنیم. در این بین هم برخی از افراد به دلایل مختلف مانند فقر اجازه استفاده از اسم و حسابشان را میدهند اما از عواقب این کار مطلع نیستند. متاسفانه در این راه ما کسبوکارها برای اطلاعرسانی، هرچند در تلاشیم اما کافی نیستیم و قدرت بیشتری نیاز است. این صنعت در دنیا پذیرفته شده است و بسیاری از تعاملات بزرگ امروزه روی این بستر انجام میشود. فرار راهحل نیست، راهحل تعامل است. ما باید بستری با هدف سود مردم ایجاد کنیم.»