نئوبانک KAST میخواهد امکان استفاده از رمزارزهای پایدار را در سیستم پرداخت سنتی فراهم کند
فینتک KAST با حمایت دو شرکت سرمایهگذاری هندی و چینی که در کنار هم ۱۰…
۲۱ آذر ۱۴۰۳
۸ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
صاحبان کسبوکارهای اینشورتک نسبت به ایجاد انحصار و تصدی بیمه مرکزی از طریق سامانه «آمیتیس» ابراز نگرانی کردند.
به گزارش پیوست، محمدرضا راوند، دبیرکل سازمان ملی کارآفرینی ایران، در نشست تخصصی هماندیشی بررسی چالشهای سامانه آمیتیس بیمه مرکزی و نقش نهادهای تنظیمگر مالی که در اتاق بازرگانی برگزار شد، با اشاره به اینکه راهاندازی این سامانه بدون جلب نظر و مشورت صنعت دیجیتال بیمه انجام شد، گفت: چنین حرکتهایی باعث دلسردی کارآفرینان، افزایش سیل مهاجرت و آسیبپذیر شدن اقتصاد دانشبنیان خواهد شد.
او با اشاره به گفتوگوی اینستاگرامی اخیر قاسم نعمتی، معاون فاوای بیمه مرکزی، ادامه داد: آقای نعمتی گفتند راهاندازی آمیتیس با اتخاذ نظر استارتآپهای بیمهای بوده اما اگر اینطور بود، امروز شاهد این اعتراضها نبودیم. در جای دیگری ایشان گفتند چندنرخی بودن پلتفرمهای بیمههای آنلاین باعث سردرگمی کاربران شده که این مساله نشانگر بیاطلاعی ایشان از مدلهای کسبوکارهای استارتآپهاست.
راوند بر این باور است که باید برای تحقق اقتصاد دانشبنیان، حکمرانی دانشبنیان نیز وجود داشته باشد. او در ادامه از برگزاری جلسهای بین فعالان حوزه اینشورتک، بیمه مرکزی و معاونت علمی ریاست جمهوری در شنبه آینده خبر داد.
مصطفی نقیپورفر، دبیر انجمن فینتک، نیز در ادامه این نشست گفت: ما سالهاست در فضای فینتک شاهد رفتارهایی هستیم که برخلاف قواعد عادی دنیاست و این در حالی است که فینتکها یکی از حوزههای بسیار مهم برای اقتصاد دیجیتالی در هر کشوری محسوب میشوند؛ اما ما در ایران شاهد رفتارهایی با مجموعههای فینتک بودهایم که عملاً باعث توقف اقتصاد دیجیتالی شدهاند.
او در ادامه با اشاره به گزارش شاخص نوآوری جهانی GII در سال ۲۰۲۱ گفت: در این گزارش رتبه ایران ۶۰ بود که نسبت به سال قبل هفت رتبه ارتقا یافته است. بر اساس این گزارش رتبه ایران از نظر شاخص نیروی مهندسی ۳ است در حالی که رتبه ما در شاخص کیفیت رگولاتوری ۱۳۰ است.
محمدرضا فرحی، مدیرعامل بیمه بازار به عنوان یکی از فعالان حوزه اینشورتک که در این نشست حاضر بود، گفت: بحث ایجاد سوییچ در سالهایی که آییننامه فعالیت بازاریابان برخط در حال تدوین بود مطرح شد. ما در همان زمان گفتیم این سوییچ مانند ورود شما به وسط کسبوکار ماست و اگر شما قصد نظارت دارید، باید برعکس باشد.
او توضیح داد: ما حداقل ۹ مشکلی را که این سامانه دارد احصا و برای بیمه مرکزی ارسال کردیم و منتظر پاسخ بودیم اما پاسخی دریافت نکردیم. ما با اصل نظارت نهاد ناظر مشکلی نداریم، حرف ما این است که نهاد ناظر باید در چارچوب قوانین آمره، قانون تجارت و سایر قانونها حرکت کند، لذا موارد تصدی و انحصار مانند ورود نهاد ناظر به کسبوکارها، نادیده گرفتن مدل کسبوکار ما و مواردی از این دست منجر به شکل نگرفتن اقتصاد دانشبنیان خواهد شد.
بهاره شریفیون، مدیرعامل بیمه دات کام، در ادامه این نشست با بیان اینکه نقش بیمه مرکزی نقش رگولاتوری است گفت: آقای نعمتی در گفتوگوی اخیر خود اعلام کردند خود استارتآپها پیگیر این سوییچ بودهاند. نکته این است که ما از همان سال ۱۳۹۵، زمانی که شروع به کار کردیم، سرویسهایی را در حوزه استعلام، اعتبارسنجی و سایر سرویسهایی که برای کاربران سهولت ایجاد کند درخواست کردیم.
او بر این باور است که فعالان این حوزه سوییچ درخواست نکردهاند، بلکه به دنبال سرویسهایی بودهاند که رگولاتور میتوانست به آنها بدهد و کماکان هم همین تقاضا را دارند.
شریفیون در ادامه تاکید کرد: ما اصلاً نمیگوییم که آمیتیس رقیب ماست. آمیتیس یک زیرساخت برای جمعآوری سرویس است و رقیب ما محسوب نمیشود؛ منظور ما این است که وقتی بیمه مرکزی میگوید از این سوییچ باید سرویس بگیرید، عملاً دارد راه رقابت را برای سایر شرکتهای IT میبندد.
او افزود: موضوع دیگری که ما را نگران میکند این است که این الزام به صورت اولتیماتوم و پیشبینینشده به سمت ما بیاید، در حالی که ما هیچ کارگروهی با دوستان در آمیتیس و فاوای بیمه مرکزی نداشتهایم و این بدان معناست که هیچ پروتکل فنیای از قبل اعلام نشده است که بخواهد تبادل داده انجام شود.
مدیرعامل بیمه دات کام ادامه داد: موضوع دوم این است که رفتار کاربر در فضای دیجیتالی بسیار متفاوت با فضای سنتی است و طبیعی است پروموشنهایی که میتواند در نهایت منجر به این شود که کاربر به شرایط مطلوبتری برای خرید خود برسد، حتماً متفاوت است و باید در فضای دیجیتالی بهتر به آنها پرداخته شود؛ اما فرایندی که باز دیده شده در حال حاضر یک فرایند ساده و روتین است، یعنی امکان ایجاد تغییر از سمت ما وجود ندارد.
حامد ولیپوری، مدیرعامل ازکی، در ادامه این جلسه گفت: زمانی که بحث سوییچ بیمه مرکزی مطرح شد اصلاً ابعاد این پروژه مشخص نبود و فقط به ما گفته شد، ما قصد داریم به شما کمک کنیم تا بتوانید کارتان را آسانتر انجام بدهید. ما هم در آن زمان مخالفتی نداشتیم؛ به مرور زمان که مشغول مذاکره با بیمه مرکزی بودیم، دیدیم یکسری فعالیتها در بیمه مرکزی اتفاق میافتد که نشاندهنده همکاریای که به ما وعده داده شده بود، نیست.
او ادامه داد: ابتدا در مدلهای همکاری با شرکتهای بیمه وارد شدند و نظراتی دادند و زمانی که ما میخواستیم با مدلهایی که شبکه سنتی با آنها کار میکرد کار کنیم، نهاد ناظر حساسیت پیدا میکرد.
ولیپوری معتقد است روشن شدن ابعاد پروژه آمیتیس باعث نگرانی فعالان این حوزه شد چراکه آنها دیدند نهاد ناظر در حال وارد شدن به فضای تصدی است.
او در این باره توضیح داد: واقعیت این است که هر نهاد دولتی وقتی وارد تصدی و لایههای اجرایی شود، به ویژه اگر هسته اصلی آن نهاد دولتی، نظارتی باشد، نباید انتظار خبرهای خوبی داشت. بیمه مرکزی در حال وارد شدن به گلوگاههای اصلی کسبوکار ما یعنی قیمتدهی، صدور بیمهنامه، پرداخت و… است و ما اگر بخواهیم هر موضوعی را تغییر بدهیم باید از یکی از این گلوگاهها عبور کنیم.
ولیپوری ادامه داد: بیمه مرکزی علاوه بر اینکه دوست دارد تصدی کند و کار پیچیده انجام بدهد، دوست دارد این کار را فقط خودش انجام بدهد.
امیرحسین عبیری، مدیرعامل آیتول، نیز با تاکید بر اینکه بیمه مرکزی در حال الگوبرداری از بانک مرکزی است گفت: «برای تشخیص یک رگولاتور خوب، چند مولفه وجود دارد. مولفه اول استقلال است؛ وقتی بیمه مرکزی به عنوان رگولاتور شرکتی را ذیل خود ایجاد میکند، اولین اصلی که زیر سوال میرود استقلال تصمیمگیری در نهاد ناظر است. موضوع دوم بحث مسئولیتپذیری است. ما با یکسری تصمیمات مواجهیم که در رگولاتوری گرفته میشود و کسی مسئولیتی نمیپذیرد.
او ادامه داد: اصل دیگر دخالت نهاد ناظر در مسالهای است که وجود دارد. در حال حاضر مساله در بیمهها چیست؟ آیا ما مشکلی در پرداخت داریم؟ آیا شرکتهای استارتآپی و کارگزارهای برخط مسالهای در پرداخت شرکتهای بیمه دارند؟ نهاد ناظر چه کمکی میکند؟ اینکه نهاد ناظر خود را تبدیل به لایه واسط بین تمام کسبوکارها و شرکتهای بیمه کند، پرداخت و تبادل اطلاعات بین شرکتها و بیمهها را حل خواهد کرد؟ به نظر ما این اتفاق نخواهد افتاد.
عبیری در پایان گفت: متضرران آمیتیس تنها استارتآپها و کارگزاران برخط نیستند، بلکه شرکتهای بیمه هم متضرر خواهند شد. رگولاتور دارد در نوع پرداخت، نوع بازاریابی بیمهها و کسبوکار دخالت میکند و اولین نهادهایی که متضرر میشوند اتفاقاً شرکتهای بیمهای هستند که سهم کوچکی از بازار دارند و میخواهند انواع و اقسام روشهای مارکتینگ را استفاده کنند تا سهم خود را از بازار بزرگتر کنند.