گزارش آذر ماه شاپرک: تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر کاهش یافت
تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر ماه نسبت به آبان ماه گذشته ۲.۸ درصد کاهش…
۱۸ دی ۱۴۰۳
۱ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۹ آذر ۱۴۰۱
محیط آزمون یا سندباکس بانک مرکزی به عنوان سندباکس بخشی با اولویت قرار دادن چهار موضوع پرداخت، وامدهی، نظارت و تطبیق با مقررات فعالیت خود را آغاز کرد.
به گزارش پیوست، از این پس فینتکهای فعال در این حوزهها میتوانند برای آغاز فعالیت خود، تقاضایشان را برای فعالیت در این سندباکس به دبیرخانه محیط آزمون بانک مرکزی ارائه دهند.
مرکز ملی انفورماتیک به عنوان دبیرخانه محیط آزمون بانک مرکزی طرحهای متقاضی حضور در سندباکس را بررسی میکند و پس از تایید شورای راهبری این محیط میپذیرد.
هیات دولت سال ۹۷ بانک مرکزی را ملزم به ایجاد سندباکس کرده بود و پس از آن بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی در خصوص راهاندازی فراسندباکس و محیطهای آزمون بخشی، بانک مرکزی بار دیگر ملزم به راهاندازی سندباکس شده بود.
در نهایت اسفند ۱۴۰۰ هیات عامل بانک مرکزی چارچوب سندباکس رگولاتور پولی کشور را تصویب کرد.
چندی پیش شورای عالی انفورماتیک اعلام کرده بود از ابتدای تیرماه پذیرش شرکتها در سندباکس آغاز میشود.
مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک به عنوان متولی ایجاد سندباکس این رگولاتور پولی در جلسه رونمایی از سندباکس بانک مرکزی اعلام کرد هماکنون ۷۳ محیط آزمون در ۵۷ کشور دنیا فعالیت میکنند که اکثریت آنان در حوزه پولی و مالی نیز مشغول کارند.
علی عبدالهی با اشاره به ساختار شکلگیری سندباکس بانک مرکزی گفت: سندباکس بانک مرکزی زیر نظر شورای راهبری سندباکس این بانک فعالیت میکند که ریاست شورا بر عهده معاون فناوریهای نوین است و معاون نظارت بانک مرکزی و همچنین معاون حقوقی در این شورا حضور دارند.
او ادامه داد: از همکاری بانکهای دولتی و خصوصی و همچنین سهامداران شرکت ملی انفورماتیک در پیشبرد اهداف سندباکس استفاده خواهد شد.
عبدالهی تاکید کرد هماکنون در پورتال محیط آزمون بانک مرکزی شرایط پذیرش شرکتها برای حضور در محیط آزمون و چارچوب فعالیت مشخص شده است و متقاضیان میتوانند درخواست خود را برای حضور در این محیط از آن طریق ارائه دهند.
او همچنین اعلام کرد ابتدای هر فصل در شورای سیاستگذاری فراخوان پذیرش اعلام میشود و این فراخوان تا یک ماه باز است.
مهران محرمیان، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، نیز در این جلسه اعلام کرد: سندباکس موجب تعامل مشترک میان رگولاتور و فضای کسبوکار خواهد شد و با حضور در این فضای جدید و قرار گرفتن تحت نظارت خاص، ریسکهای فعالیت شناسایی میشود و برای آنها پاسخ مناسبی انتخاب خواهد شد.
او تاکید کرد که حضور در این محیط آزمون مشخص میکند کسبوکارها با چه کسی طرف هستند و به چه کسی پاسخگو خواهند بود. در اصل این تعامل یک بازی برد-برد برای رگولاتور و کسبوکار است.
محرمیان ادامه داد: فعالیت در این محیط موجب میشود فعالان این حوزه رویکرد خودشان را با رگولاتور منطبق کنند و از سویی رگولاتور نیز بتواند با همکاری بخش خصوصی حوزههای جدید را رگوله کند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی نیز در این جلسه با اشاره به پیشینه فضای ارتباطی و اطلاعرسانی گفت: در تمامی این دورهها ما کاربر بودهایم و هنوز هم کاربر محصولاتی هستیم که تولید میشود.
سید ابوالحسن فیروزآبادی گفت: ما پلتفرمهای مناسب این حوزه را نداریم و از سویی بسیاری از پلتفرمهای مطرح جهان به سمت استفاده از پولهای جدید روی پلتفرمهای خود حرکت کردهاند. به عنوان مثال تلگرام یا فیسبوک، امکان پرداخت روی پلتفرم را فراهم کردهاند یا پلتفرمهای بازی در این مسیر گام برداشتهاند.
او با اشاره به اینکه استارتآپهای دنیا به سمت شخصیسازی سرویسها حرکت کردهاند گفت: از سویی نظامهای سنتی پولی و مالی در مقابل تمامی این تغییرات مقاومت میکنند، در حالی که در شرایط فعلی از متاورس صحبت میکنیم و پلتفرمهای مسلط بازار طی چند سال آینده سرمایهگذاری قابل توجهی در این بازار خواهند کرد و بازار اقتصاد دیجیتالی را شوکه میکنند.
فیروزآبادی تاکید کرد: کل اقتصاد فضای مجازی بر پایه خدماتی خواهد بود که مبتنی بر شکلگیری پولهای جدید است که در مقابل آنها بیتکوین بازیچهای بیش نیست.
به عقیده او، نباید خود را محدود به روشهای محافظهکارانه کرد. داشتن آلترناتیو مناسب برای پلتفرمها محافظهکارانهترین رویکرد است که هماکنون آنها این رویکرد را پیاده میکنند.
او همچنین گفت: ما باید از موقعیتهای سرزمینی خود و حوزههایی که برایمان در اولویت هستند بهره ببریم. از سویی باید همگام با بازارهای فعلی جهان حرکت کنیم و موانع پیش رو را برداریم.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه بانک مرکزی در ایجاد سندباکس کمی تاخیر داشته است گفت: هرچند ایجاد سندباکس جای تقدیر دارد اما تقریباً دیر شده است. نظام پولی و مالی ما نظامی محافظهکارانه است و در عصر جدید شهامت توسعه باید مورد توجه قرار گیرد.
او از سویی از ساختار شکلگرفته برای سندباکس انتقاد کرد و گفت: در ساختار شکلگرفته نهادگرایی زیاد است و باید به آن توجه کرد. همچنین هوش مصنوعی و بلاکچین از موضوعاتی است که باید مورد توجه واقع شود.
علی صالحآبادی رئیس کل بانک مرکزی نیز در این جلسه اظهار امیدواری کرد سندباکس ایجادشده در بانک مرکزی موجب تسهیل نوآوری در صنعت بانکی شود.
او گفتههای خود را اینطور ادامه داد: ما هر جایی به کسبوکارها میدان دادهایم با دانش فنی خودشان و با علم و آگاهیای که در اختیار دارند توانستهاند خالق فرصت جدید باشند.
او به جلسه ۴۰ روز پیش خود با فینتکها اشاره کرد و گفت: در این مدت محیط آزمون ایجاد شد و ما امیدواریم از این طریق بتوانیم خدمات جدید خلق کنیم.
به گفته صالحآبادی، امروز کسی نیست که مشتری نظام بانکی نباشد از همین رو باید اصلاحات در نظام بانکی در اولویت قرار گیرد.
رئیس کل بانک مرکزی به برنامه اصلاحی این بانک در بازتعریف رابطه خود با دولت و همچنین بانکها اشاره کرد و گفت: پذیرش فینتکها در حوزه نظارت و تطبیق قوانین در سندباکس نیز با همین رویکرد صورت گرفته است.
صالحآبادی اظهار امیدواری کرد که به زودی اولین گروههای ورودی به محیط آزمون از این محیط خارج شوند و خدمات خود را به بانکها ارائه کنند.