استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۶ اسفند ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۹ آذر ۱۴۰۱
معاون فناوری بانک مرکزی در پنل کارنامه فناوریهای مالی ایران اعلام کرد مصوبههای مورد نیاز سندباکس دریافت شده و این بانک در حال طراحی فرایندهاست و سندباکس به زودی اجرایی خواهد شد.
به گزارش پیوست، در پنل کارنامه فناوریهای مالی ایران که در سومین جشنواره نهال فینتک برگزار شد، کیوان جامهبزرگ معاون توسعه فناپ در رابطه با اینکه در سال ۱۴۰۰ اتفاقات خاصی برای مجموعههای حوزه فینتک نیفتاد گفت: این مساله در مورد دنیا هم صدق میکرد. اخیراً گزارشی منتشر شده بود که عنوان میکرد فقط چهار مجموعه از کل فینتکهایی که در سال ۲۰۲۱ به بورس وارد شدهاند ارزش بیشتری از روز عرضه اولیه دارند. مساله این است که این کسبوکارها امید و چشمانداز دیگری دارند و بعد که وارد رقابت میشوند، چالشها جدیتر میشود و خوشبینیهای اولیه نسبت به سهم از بازار مد نظرشان محقق نمیشود.
او ادامه داد: البته همواره ارزشمندترین استارتآپهای دنیا همچنان فینتکها هستند، اما واقعیت این است که سال گذشته هم سال کمرمقی بود و به جز ظهور نئوبانکها اتفاق ویژهای نیفتاد.
در ادامه این پنل محسن زادمهر، مدیرعامل بانکینو، در پاسخ به سوالی در خصوص نقش رگولاتوری گفت: به طور کلی صنعت بانکی جزو یکی از صنایعی است که بیشترین تنظیمگری برای آن انجام شده است. برای ما امسال یک اتفاق خوب رخ داد و بالاخره توانستیم بخشی از مساله احراز هویت را تا پایان سال حل کنیم. من امیدوارم تا پایان سال موضوع امضای دیجیتالی هم حل شود چون این دو مورد برای ما در ارائه خدمات غیرحضوری حیاتی است. با این حال بخشی از این چالشها در تنظیمگری طبیعی است چراکه صنعت بانکی با عموم مردم سروکار دارد. امیدوارم رگولاتور همراه شود و فضای نئوبانکینگ را جلو ببرد.
امید ترابی، مدیرعامل توسن دیجیتال، گفت: مهمترین نکته نئوبانک این است که توسط بانکهای دیگر شکل نگیرد. به نظر من سرویسهایی که تاکنون نئوبانکهای خوب دادهاند خیلی تفاوتی با سرویسهایی که بانکها دادهاند ندارند.
در ادامه این پنل مهدی عبادی، مدیرعامل وندار، در خصوص وضعیت تنظیمگری حوزه فینتک در ایران توضیح داد: به نظر من یک پشیمانی در لایههایی از حاکمیت وجود دارد که چرا گذاشتید اسنپ و دیجیکالا ایجاد شود و این تفکر حاکمیت در حوزههای مالی این دغدغه را بیشتر نشان میدهد.
مهران محرمیان معاون فناوری بانک مرکزی در ادامه در پاسخ عبادی گفت: من به هیچ عنوان با این حرف موافق نیستم. البته این بدان معنا نیست که همه مانند من فکر میکنند. طبیعتاً کسانی هستند که محافظهکارند و نگرانیهایی دارند. اما مهم این است که من به عنوان کسی که در بانک مرکزی فعالیت دارم، تلاش میکنم این حوزه را تقویت کنم و به آن میدان بدهم یا جلوی آن را بگیرم.
او ادامه داد: واقعیت این است که در بانک مرکزی به هیچ عنوان چنین فضایی وجود ندارد و ما به دنبال بهبود فضا هستیم. به عنوان مثال هفته گذشته ما توانستیم در بانک مرکزی مصوبههای سندباکس را بگیریم و با توجه به اینکه کارهای فنی هم قبلاً انجام شده بود، در حال حاضر در مرحله طراحی فرایندها هستیم و سندباکس به زودی اجرایی خواهد شد.
محرمیان با تاکید بر اینکه فضای مفاهمه و گفتوگو باید نزدیکتر شود گفت: دوستان حوزه فینتک فکر میکنند یک عده نشستهاند و میخواهند این حوزه پا نگیرد. تا زمانی که چنین دیدگاهی وجود دارد اتفاقات خوب نمیافتند.
کیوان جامهبزرگ در ادامه این پنل در رابطه با فعالیت نئوبانکها در ایران گفت: من فکر میکنم باید بازار و رگولاتور و مجموعهها این را در نظر بگیرند که وقتی داریم راجع به یک سرویس یا یک محصول حرف میزنیم این موضوع را مشخص کنیم که سرویس مد نظر ما تنها یک سرویس شیک است یا یک ضرورت است و چه کسانی این ضرورت را حس میکنند؟
او ادامه داد: تقریباً در سال گذشته از سوی هیچ بانکی شما نشنیدید که موضوع دیجیتالبانک برایشان اهمیت نداشته باشد اما وقتی سراغ بانکها میروید و درباره اولویتهایشان میپرسید، پاسخهای دیگری دریافت میکنید. در حال حاضر در کشور تقریباً ۴۵۰ میلیون حساب بانکی داریم و یک سرویس پایه بانکی مانند سپرده با تورم فعلی و نرخ سود روز شمار عملاً کارکردش را از دست داده است. به نظر شما این الآن نیاز ضروری جامعه است یا احراز هویت غیرحضوری؟
در ادامه زادمهر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در شرایط فعلی جامعه ایران این شانس برای یک مجموعه فینتک وجود دارد که اگر زیرمجموعه یک بانک نرود به عنوان نئوبانک شانس موفقیت داشته باشد پاسخ داد: فضای جامعه ما به گونهای است که بدون یک پَرِنت بانک نمیتوان وارد این حوزه شد. با این حال ما یک بتا بانک ایجاد کردیم و همه موضوعات شامل فرایند، ساختار الگوی کسبوکاری، نوع حسابها، سود، جنس تسهیلات و غیره را از اول طراحی و از بانک خاورمیانه جدا کردیم. اگر سراغ بانک بروید بله احتمالاً دغدغهاش مدیریت ریسک، نقدینگی و موضوعاتی اینچنینی است اما سمت ما تمام دغدغهمان مشتری و خدماتی است که میخواهیم به مشتری بدهیم.
محرمیان در پایان این پنل در خصوص اتفاقات سال آینده خبر داد: من فکر میکنم در سال آینده در حوزه سندباکس و هوش مصنوعی شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود. در بانکها هم بحث کشف تقلب و اعتبارسنجی را خواهیم داشت. پیشنهاد هم میکنم دوستان فینتک به این حوزهها توجه داشته باشند. علاوه بر این در حال برنامهریزی هستیم که فضاهای رگ تکها را شفافتر کنیم.
مهدی مومنی، بنیانگذار ازکیوام، در ابتدای جشنواره نهال فینتک با تاکید براین نکته که امروز حق دسترسی مناسب به خدمات مالی به عنوان یک حق بشری مطرح است و این مساله موضوعی به نام فراگیری مالی را مطرح کرده است گفت: حساب بانکی، وام و اعتبار، بیمه و سرمایهگذاری از پایههای فراگیری مالی هستند و لندتکها با کاهش هزینههای عملیاتی، کاهش ریسک نکول با شناسایی محل مصرف و افزایش حجم تراکنشها میتوانند کمکرسان شبکه بانکی باشد.
او تاکید کرد که لندتکها قادرند به رشد شبکه بانکی و کاهش فشار فقر بر طبقه متوسط کمک کنند.
در ادامه این رویداد، علیرضا ماهیار، معاون فناوری اطلاعات و شبکه ارتباطات بانک ملی ایران، با اشاره به اینکه امروز نگاه بانک ملی ایران در حوزه تحول دیجیتالی صرفاً بانکداری نیست گفت: ما به دنبال نئوبانک ملی ایران و یک متابانک هوشمند هستیم و ارائه خدمات بانکی تنها هدف ما نیست؛ پس کمککنندههای نظام پرداخت و مجموعههای مدیریت سرمایهگذاری و دستیارمالی شخصی در زنجیره ارزش مالی این بانک جای خواهند داشت. قطعاً برای رسیدن به این تحول دیجیتالی که در بانک ملی به دنبال آن هستیم، مجموعههای منتخب این جشنواره میتوانند کمککننده باشند.
او با ابراز امیدواری از اینکه بانک ملی گامهای موثرتری در راستای اعتلای صنعت بانکی بردارد گفت: رویکرد این بانک در حوزه نوآوری تغییر خواهد کرد، بانکی به وسعت ملی، باید از تمام ظرفیت های نوآوری و اکوسیستم نوآورانه کشور استفاده کند و این مهم در رویکرد جدید بانک نهادینه است.
در سومین دوره جشنواره نهال فینتک کسبوکارها، استارتآپها، نهادها و افراد تاثیرگذار صنعت فینتک با معیارهای از پیش تعیینشده از سوی ۷۰ داور بررسی و در چند بخش بررسی و کاندیداهای منتخب بخشهای مختلف اعلام شدند. در بخش راهکار، اپلیکیشن و محصول منتخب ۱۴۰۰ در کسبوکارهای بزرگ مجموعههای بلوبانک، برداشت مستقیم پیمان و ازکی به ترتیب رتبه اول تا سوم را کسب کردند.
در بخش اپلیکیشن، محصول یا راهکار منتخب ۱۴۰۰ در کسبوکارهای نوپا نیز دونگی، بلوط و والتا به ترتیب جایگاه اول تا سوم را از آن خود کردند.
برندگان اول و دوم بخش تولید محتوا در حوزه فناوریهای مالی و فینتک نیز به انتشارات راهپرداخت و گزارشهای مدیریتی ایلیا رسید.
نگار تیمورزاده، مدیربلوبانک و مهدی شریعتمدار، رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی فینتک، نیز به عنوان زن و مرد تاثیرگذار ۱۴۰۰ در حوزه فینتک معرفی شدند.
نکته جالب توجه جشنواره فینتک امسال جایزه تبر طلایی به عنوان جایزه مانع نوآوری در سال جاری و در حوزه فینتک بود که اینماد اجباری رسید.