نئوبانک KAST میخواهد امکان استفاده از رمزارزهای پایدار را در سیستم پرداخت سنتی فراهم کند
فینتک KAST با حمایت دو شرکت سرمایهگذاری هندی و چینی که در کنار هم ۱۰…
۲۱ آذر ۱۴۰۳
۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱
در این مطلب میخوانید
رئیس کل بانک مرکزی در اولین جلسه خود با فینتکها پیشنهاد داد برای پیگیری درخواستها و پیشنهادهای فعالان اکوسیستم کارگروه تخصصی فینتک ذیل شرکت ملی انفورماتیک با حضور نمایندگانی از بانک مرکزی، شرکتهای تابعه بانک مرکزی و نمایندگان فینتکها تشکیل شود.
به گزارش پیوست، علی صالحآبادی تاکید کرد برای به نتیجه رسیدن این جلسهها، عملکرد کمیسیون تخصصی فینتک هر سه ماه یک بار پایش و گزارش عملکرد و فعالیت آن ارائه شود تا تصمیمهای این کارگروه به صورت تخصصی مورد بررسی قرار گیرد.
او با اشاره به اینکه در روزهای آینده و پس از تعطیلات عید فطر، سندباکس بانک مرکزی با محوریت شرکت ملی انفورماتیک رونمایی خواهد شد گفت: این اقدام میتواند گام اول تعامل بانک مرکزی با فینتکها باشد.
صالحآبادی افزود: نگاه من همواره به مساله رشد فناوری در صنعت بانکداری بوده چراکه این مساله رضایتمندی کلیه ذینفعان را به دنبال خواهد داشت. روال کار باید به گونهای باشد که فردی که ذیحق است بتواند تسهیلات و خدمات مالی را در کمترین زمان ممکن دریافت کند تا باعث رضایتمندی مردم از خدمات بانکی شود. محوریت تحول و توسعه باید اصلاح رابطه دولت با بانک مرکزی و نظام بانکی، رابطه بانک مرکزی با بانکها و در نهایت بانکها با مشتریان باشد.
در این جلسه که تقریباً نمایندگانی از تمامی بخشهای فینتک حضور داشتند هر کدام سعی کردند به صورت کوتاه راهکارها و درخواستها و مشکلات خود در زمینه فعالیتشان را عنوان کنند. هرچند در این جلسه دغدغه جدیدی از سوی شرکتهای نوآور فناوری مالی مطرح نشد اما با توجه به اینکه تاکنون جلسه مستقیمی میان فعالان فینتک و رئیس کل بانک مرکزی تشکیل نشده بود و این جلسه اولین جلسه میان آنها به شمار میآمد از اهمیت ویژهای برخوردار بود.
رئیس کل بانک مرکزی در ابتدای این جلسه تاکید کرد: در دوره من باید فناوریهای مالی در کشور رشد پیدا کنند.
مصطفی نقیپورفر، دبیر انجمن فینتک، با اشاره به اقداماتی که در دنیا در زمینه توسعه فینتک و فناوریهای مالی صورت گرفته است گفت: در دنیا یکی از مهمترین اتفاقهایی که افتاده همکاری دولتها و شخص رئیسجمهور کشورها با فینتکهاست، از همین رو در بسیاری از کشورها سند همکاری دولت و فینتکها به تصویب رسیده و در این زمینه آمریکا پرچمدار این حوزه است.
رضا قربانی، رئیس کمیسیون فینتک سازمان نظام صنفی رایانهای، نیز در این جلسه با اشاره به حجم سرمایهگذاری کلانی که در دنیا روی فینتکها صورت گرفته است گفت: مرور سرمایهگذاریهای سالهای گذشته در دنیا نشان میدهد همواره در این سالها حجم سرمایهگذاری روی فینتکها افزایش یافته، هرچند از میزان کل سرمایهگذاریها در سال ۲۰۱۹ کاسته شده است.
حمید بنائیان، معاون بانکداری الکترونیکی بانک آینده و رئیس هیات مدیره تجارت الکترونیکی ارتباط فردا، در این جلسه با اشاره به نقش فینتکها در مسیر تحول و اصلاح نظام بانکی گفت: فینتکها مدل سرویسدهی مالی را میتوانند تغییر دهند؛ همانطور که میتوانند در تخصیص هدفمند تسهیلات خرد تاثیرگذار باشند میتوانند بر افزایش سهم درآمدهای غیرمشاع نیز تاثیر بگذارد.
او ادامه داد: یکی از مشکلات شبکه بانکی کشور بهای تمامشده پول است که در این زمینه فینتکها میتوانند بسیار تاثیرگذار باشند و بهای تمامشده را کاهش دهند.
او یکی از معضلات فعلی را سیستمهای اعتبارسنجیای که بانکها از آن استفاده میکنند نام برد. به عقیده او، اعتبارسنجی باید به صورت یکپارچه میان بازار سرمایه و بانک صورت گیرد و با توجه به دیتاها و بانکهای اطلاعاتی که هماکنون در کشور ایجاد شده است بستر آن وجود دارد و فینتکها میتوانند در این عرصه خدمات خوبی ارائه دهند.
هومن امینی، مدیرعامل دیجیپی، به عنوان نماینده لندتکها در این جلسه حضور داشت. او در صحبتهای خود با ارائه توضیحی کلی در خصوص لندتک گفت: اکنون ۱۷ شرکت لندتک در کشور فعالیت میکنند اما این ۱۷ شرکت تاکنون نتوانستهاند بازار قابل توجهی از تسهیلات خرد را در اختیار گیرند.
بنا بر گفته او، سال گذشته در حدود ۴۵ هزار هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است که از این میزان تقریباً ۴۲.۲۲ درصد سهم تسهیلات خرد است که سهم شرکتهای لندتک از این بخش فقط ۵۳ دههزارم است.
امینی با اشاره به حجم بازار اقتصاد دیجیتالی در ایران برآورد میکند که این سهم میتواند ۸.۴۲ درصد افزایش پیدا کند.
او از جمله مزیتهای لندتک را در اختیار گذاشتن تسهیلات خرد به اقشار مختلف جامعه و کمک به فراگیری مالی و کاهش هزینههای عملیاتی اعطای تسهیلات خرد عنوان کرد.
مهدی طالب، رئیس کمیسیون کیف پول الکترونیکی سازمان نظام صنفی رایانهای، در این نشست که به عنوان نماینده شرکتهای فعال در حوزه کیف پول الکترونیکی حضور داشت نیز یکی از اصلیترین دغدغههای شرکتها در این حوزه را اصلاح نظام کارمزد به شمار آورد.
او با اشاره به اینکه ۸۰ درصد تراکنشهای شاپرک زیر ۱۰۰ هزار تومان است گفت: قاعدتاً این تراکنشها باید روی کیف پول منتقل شود اما مشکل این است که انتقال این تراکنشها به کیف پول و اصلاح نظام کارمزد، درآمد شرکتهای پیاسپی و شاپرک را کاهش میدهد. او به تعارض منافعی که در این بخش ایجاد شده اشاره کرد.
او به قوانین تدوینشده در این حوزه اشاره کرد و گفت: دستورالعمل این حوزه به گونهای تدوین شد که کسانی که در این حوزه فعالیت میکردند به آن توجه نکردند و کسانی که میخواستند فعالیتشان را شروع کنند منصرف شدند.
طالب مدیر اپلیکیشن فام گفت: باید مردم را به سمت استفاده از کیف پول تشویق کنیم این در حالی است که سقف کیف پول فقط ۲۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است که با توجه به قیمتهای کنونی این رقم تقریباً کارایی ندارد. از سویی کیف پولها زمانی کارایی دارند که بتوانند همدیگر را پذیرش کنند. او پیشنهاد داد نسخه جدیدی از دستورالعمل کیفپول تدوین شود.
علی رسولیزاده، مدیرعامل پارت، نیز در این نشست به نقش هوش مصنوعی در توسعه فناوریهای مالی اشاره کرد. او با اشاره به حجم سرمایهگذاریای که از سوی کشورهای مختلف در هوش مصنوعی صورت گرفته است گفت: تاکنون در کشور حدود ۲۰۰ مجموعه هوش مصنوعی فعال هستند و در زمینههای مختلف فعالیت میکنند.
او تاکید کرد که بزرگترین مجموعه هوش مصنوعی خاورمیانه هماکنون در ایران فعالیت میکند و بزرگترین ابرکامپیوتر هوشمصنوعی نیز ساخته شده است. او اظهار امیدواری کرد از هوش مصنوعی در بخشهای مختلف نظام بانکی استفاده شود و شرکتهای نوآور اجازه استفاده از آن را پیدا کنند.
محمد قاسمی مدیرعامل صرافی مزدکس نیز در این نشست به تاثیر یکپارچهسازی بازارهای مالی اشاره کرد. طبق گفته محمد قاسمی، تامین مالی یکی از وظایف سازمان بورس است این در حالی است که میتوان با کمک توکنایز کردن داراییها بخشی از سرمایه شرکتها را تامین کرد و از بار تحمیلشده به بازار بورس کاست و از طریق داراییهای دیجیتالی بنگاههای اقتصادی را تامین مالی کرد.
قاسمی به نقش کریپتو در جذب گردشگر اشاره کرد و گفت: حال که قرار شده در جزیره کیش، در دوره جام جهانی، به گردشگران خارجی اجازه استفاده از کریپتو داده شود میتوان از آن به عنوان پایلوت در بخشهای مختلف استفاده کرد.
مهدی عبادی مدیرعامل وندار نیز به عنوان نماینده پرداختیارها در این جلسه گفت: یکی از درخواستهای ما اتصال مستقیم به شاپرک است، ما اصلاً موضوع صدور مجوز برای PSPها را مطرح نمیکنیم بلکه میخواهیم برای ارائه سرویسهای خود و نوآوری در این حوزه به شاپرک متصل شویم.
او به وجود محدودیتها در شاپرک اشاره کرد و گفت: با توجه به وجود محدودیتها پیشنهاد میدهیم سوییچ دوم شاپرک ایجاد شود و شرکتهای پرداختیاری به آن متصل شوند.
او نیز مانند سایر شرکتهای فینتک بر لزوم اصلاح نظام کارمزد تاکید کرد و گفت: با وجود اینکه سالهاست همه بخشهای نظام بانکی متفقالقول معتقدند که باید نظام کارمزدی اصلاح شود اما اتفاقی در این حوزه نیفتاده است و ۱۲ هزار میلیارد تومانی که شبکه بانکی کشور به عنوان کارمزد میپردازد خود آثار تورمی دارد.
مدیرعامل همراهکارت ضمن اشاره به وضعیت بازار، نوآوریها و اقدامات صورت گرفته در حوزه بانکداری باز از رگولاتوری درخواست کرد تا نسبت به بانکداری باز آگاهیسازی بیشتری انجام شود تا فعالین این حوزه با خیال آسوده برنامهریزیهای خود را انجام دهند. به گفته رعدی امروزه اکثر بانکهای بزرگ رویکرد ارتباط مستقیم با نهادهای ثالث یا محافظه کاری حداکثری (عدم ورود تا زمان ابلاغ رگولاتور) را در پیش گرفتهاند.
کاوه رعدی ملزمسازی بانکها به ارائه خدمات پایه بانکداری باز به کاربران را یکی از اصلیترین راهکارها در این حوزه دانست و از بانک مرکزی درخواست کرد تا با رویکردی نوآورانه در راستای نظامندسازی حوزه بانکداری باز تلاش کند. او گفت: بانکداری باز مصداق نوآوری در صنعت بانکداری است؛ بنابراین از رگولاتوری انتظار میرود رویکردی نوآورانه به این حوزه داشته باشد و به جای ریلگذاری، گارد ریلگذاری کرده و اجازه نوآوری را به فعالین این صنعت بدهد.
رعدی یکی از نقاط قوت استفاده از بانکدرای باز را در توسعه پرداخت موبایلی معرفی کرد. از نظر او اگر تمرکز روی بانکداری باز و تعریف محصولات موبایلی باشد، کشور میتواند بجای توسعه شبکه پرداخت از طریق خروج منابع ارزی به دلیل تأمین فیزک کارت یا خرید دستگاههای پوز، هر دو سمت دارندگان و پذیرندگان با موبایلهای خود عملیات پرداخت را انجام دهند، و از خروج ارز جلوگیری شده و تمام کشور از آن بهره خواهند برد.
محسن زادمهر مدیر بانکداری دیجیتالی بانک خاورمیانه نیز به عنوان نماینده نئوبانکها در این جلسه از بانک مرکزی خواست تا این حوزه را قانونمند کند و در گام نخست یا گام صفر بهتر است درون بانکهای سنتی یک بانک دیجیتالی شکل گیرد و به تدریج امکان همکاری میان شرکتهای فناور و بانکها برای ایجاد نئوبانکها بدون رابطه سهامداری فراهم شود.
او در نهایت از بانک مرکزی خواست تا اقدام به صدور مجوز برای شرکتهای فناوری و متخصصان آیتی در قالب نئوبانکها کند و اقتصاددانان با آنها همکاری کنند.
صادق فرامرزی مدیرعامل هلدینگ فناوری اطلاعات بانک صادرات نیز در این جلسه تاکید کرد مشکلاتی که اکوسیستم دارد هیچکدام جزو ترندهای روز دنیا نیست و مدتهاست که دنیا از آنها عبور کرده، اما به دلیل مشکلات پیش رو هنوز اقدام موثری در این حوزه صورت نگرفته است.
او از احراز هویت دیجیتالی و همچنین بانکداری باز به عنوان حوزههایی نام برد که با وجود قانونگذاریهای اولیهای که در مورد آنها صورت گرفته هنوز به نتیجه نرسیدهاند.
او گفت: تا کنون به گونهای عمل کردهایم که جلوی ریسک را گرفتهایم، در اصل بهجای اینکه با خلق نوآوری ریسک را مدیریت کنیم به گونهای عمل کردهایم که به صورت کامل ریسک را از بین بردهایم. همین امر موجب شده است که در شرایط فعلی از تکنولوژی روز دنیا عقب بمانیم.
فرامرزی در پایان تاکید کرد که در یک دوره معتقد بودیم در لبه تکنولوژی حرکت میکنیم اما واقعیت آن است که هماکنون با آن فاصله گرفتهایم.