کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
۵ دی ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۶ دی ۱۴۰۰
غولهای تکنولوژی آمریکایی در ۲۰۲۱ عظیمتر و قدرتمندتر شدهاند. این امپراتوریها بیشتر از همیشه در برابر قدرت رگولاتوری و رقابت آسیبپذیر به نظر میآیند و از طرف دیگر نیز حالوهوای مبهم خواستههای مردم و شاید هم غرور خود این شرکتها، آسیبپذیرشان کرده است. این ضعف و قوت همزمان، نشاندهنده تناقضی است که در ۲۰۲۲ نیز خودی نشان خواهد داد. در پس این جریان همان سوال همیشگی مطرح است: آیا ابرقدرتهای تکنولوژی آمریکا از جمله گوگل، آمازون، اپل، مایکروسافت و فیسبوک برخلاف نسل قبل غولها، شکستناپذیرند؟
اول نگاهی بیندازیم به مسیری که این شرکتهای بزرگ تکنولوژی تا ۲۰۲۱ برای رسیدن به فراز ابرها طی کردند. اپل، ارزشمندترین شرکت جهان، در راه رسیدن به ارزش باورنکردنی سه هزار میلیارد دلاری است. این مبلغ هشت برابر ارزش والمارت (Walmart) یا بیشتر از مجموع ارزش بازار سهامی آلمان است.
به گزارش نیویورکتایمز، آمازون نیز به حدی بر بازار کار آمریکا تاثیرگذار است که افزایش حقوق ساعتی این شرکت کسبوکارها را وا داشت تا نرخ پرداختی خود را افزایش دهند و همین موضوع پرداختیهای کسانی را هم که برای آمازون کار نمیکنند افزایش داد. زمانی که فیسبوک و دیگر اپلیکیشنها در پاییز ۲۰۲۱ به مدت کوتاهی دچار قطعی شدند، تاثیر این پلتفرمها بر کسبوکار زندگی ما مشخص شد.
در ۲۰۲۱ قدرتهای تکنولوژی آمریکا بر سیاستهای دارویی ایالات متحده، انتخابات ریاستجمهوری روسیه و خشونت قومی اتیوپی تاثیر گذاشتند. ایلان ماسک از شرکت تسلا- که اصولاً در زمره غولهای تکنولوژی قرار نمیگیرد اما ارزش بالای سهام این شرکت باعث شد عضوی تاثیرگذار در بازار باشد- از سوی مجله تایم به عنوان شخصیت سال انتخاب شد.
تکنولوژی برای بسیاری از ما قلمرو آشنایی است و یکی از قدرتمندترین نیروهای جهان به شمار میرود؛ رهبران حوزه فناوری هم به همین نسبت قدرتمند هستند. ترکیب ثروت، اهمیت، تعداد بالای کاربران و نفوذ بینالمللی این امپراتوریهای تکنولوژی در تاریخ بیبدیل است. با این حال هرچه غولهای تکنولوژی ثروتمندتر و تاثیرگذارتر میشوند، حساسیت و تنش این امپراتوریها هم بیشتر میشود.
دولت چین به حدی نگران قدرت سوپراستارهای تکنولوژی بود که برخی از خدمات مشهور دیجیتالی را سرکوب کرد. رگولاتورها و قانونگذاران لندن، بروکسل، سئول، واشینگتن و تالاهاسی در تلاشاند از آثار مخرب شرکتهای قدرتمند تکنولوژی در زندگیمان بکاهند.
بسیاری از این تلاشها شاید به بنبست منتهی شود یا در نهایت تاثیر چندانی نداشته باشد، اما ایستادگی رهبران منتخب در مقابل این غولهای تکنولوژی معمولاً پژواک احساس عمومی است و میتوان گفت آسمان ابری غولهای تکنولوژی به این زودیها رنگ خورشید را نمیبیند.
هرچند غولهای تکنولوژی به رشد و سوددهی ادامه میدهند اما نشانههایی از ضعف مشهود است. جف بزوس امسال از سمت مدیریت آمازون کنارهگیری کرد و برخی از دیگر مدیران هم همین مسیر را در پیش گرفتند. وقتی شرکتی به این اندازه بزرگ میشود، مدیریت مشکلات چندان کار جذابی نیست.
زخمهای غولهای تکنولوژی سر باز کرده است. به نظر میرسد مارک زاکربرگ نگران فیسبوک و ارتباط آن با جوانان است و آمازون در ۲ سال گذشته دیگر منبع اصلی ایدههای غذایی نبوده و شرکت خردهفروشی اینستاکارت (Instacart)، استارتآپهای حوزه تحویل سریع مثل گوپاف (GoPuff) و حتی والمارت، گوی قدرت را از این امپراتوری ربودهاند. آمریکاییها بیشتر از هر چیزی برای مواد غذایی هزینه میکنند و غولهای تکنولوژی نمایشی بزرگ برپا کردهاند، اما در سایهاند.
احساسات مردم نسبت به شرکتهای تکنولوژی و شخصیتهای تکنولوژی هم در حال تغییر است. مردم تکنولوژی را دوست دارند یا به آن تکیه میکنند، اما گاهی آن را عامل حس بدبختی میدانند.
آنچه به تازگی در تکنولوژی جذابیت دارد استارتآپهای رمزارز و شرکتهای مرتبط به این حوزه است که آیندهای بدون تسلط غولهای تکنولوژی را وعده میدهد. به نظر میرسد درون این ماشین تکنولوژی اعتمادبهنفس کاذبی در زمینه بنیانهای این صنعت وجود دارد.
امپراتوریها ماندگار نیستند و با اینکه غولهای تکنولوژی تاکنون از توفانهایی عبور کرده و حتی قدرتمندتر شدهاند اما شاید این روال پایان یابد. گستردگی و نفوذ غولهای تکنولوژی را نمیتوان نادیده گرفت و از سویی هم نمیتوان چشم به روی تردیدها و چالشهای این صنعت بست.
منبع: NYTimes