دسترسی هکرهای وزارت خزانهداری آمریکا به ۳ هزار فایل و ۴۰۰ کامپیوتر
هکرهایی که آمریکا آنها را تحت حمایت دولت چین میداند چندی پیش به وزارت خزانهداری…
۲۷ دی ۱۴۰۳
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای تهران:
۲۹ مهر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
پروژه شبکه ملی اطلاعات، پروژهای است که در سالهای اخیر همواره مورد بحث دولتها و مسئولان بوده است. با اینکه وزیر ارتباطات دولت دوازدهم بارها اعلام کرد که ۸۰ درصد پروژه شبکه ملی اطلاعات پیشرفت داشته؛ اما بسیاری از مسئولان چون نمایندگان مجلس از عدم پیشبرد پروژه شبکه ملی اطلاعات گلایه داشتند. پس از شروع دولت سیزدهم،عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات نخستین بار در مجلس قول داد ظرف ۴ سال آینده شبکه ملی اطلاعات را راهاندازی میکند. حالا رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای تهران پیشنهاد میدهد که در پیشبرد پروژه بخش خصوصی مشارکت جدی کند و تعامل جدیدی را شکل دهد.
به گزارش پیوست، حسین اسلامی، رئیس سازمان نظام صنفی تهران در گفت وگوی کلاب هاوسی سازمان نظام صنفی رایانهای تهران شب گذشته (۲۸ مهرماه) با بیان اینکه باید در زمینه شبکه ملی اطلاعات نگاههای دولت و بخش خصوصی به هم نزدیک شود، گفت: «آنچیزی که در دولت الان پیگیری میشود، به مشی و زندگی ما برمیگردد و باید به آن واکنش نشان دهیم. وقتی با طرحهایی چون صیانت روبهرو میشویم،نگران میشویم و واکنش نشان میدهیم و احساس میکنیم جنبه دیگری از شبکه ملی اطلاعات در حال شکلگیری است. شاید این پروژه پایداری شبکه را به ارمغان میآورد؛ اما به این سمت رفته است که شاید محدودیتهایی شکل بگیرد.»
او ادامه داد: «به همین خاطر آقای وزیر در صحبتهای خود تاکید میکند که راهاندازی شبکه ملی اطلاعات به معنای بستن اینترنت یا محدود کردن آن نیست. ما باید شفافتر در این مورد با مجموعه حاکمیت صحبت کنیم و اگر بتوانیم تعامل جدید را شکل دهیم. به نظر من حجم زیادی که سرمایهگذاری روی این موضوع لازم دارد، نیازمند حضور جدی و موثر بخش خصوصی است. اگر در ابتدای امر تصور یکسان نداشته باشیم،ادامه راه دشوار است.»
او همچینن بیان کرد: «برآورد ما سرمایهگذاری بالای ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است و اگر بخش خصوصی بخواهد مشارکت کند، منجر به خروجیهای مناسب میشود. پیشنهاد من این است که در این زمینه بخش خصوصی مشارکت جدی کند و قرائت خود را روی میز بگذارد و از حاکمیت پیگیری کند. اگر حاکمیت همراهی نکرد، واکنش مناسب را نشان دهد.»
مهران ضیابری، مدیرعامل ترگمان در ادامه این گفتوگو با بیان اینکه هنوز تعریف مشخصی از شبکه ملی اطلاعات نداریم، گفت: «مرکز ملی فضای مجازی تعاریف خوبی از شبکه ملی اطلاعات ارائه داده؛ اما تفاسیری که از این شبکه داریم، تفاسیر متفاوتی است و هردسته و گروهی تفسیر خود را از این شبکه دارد.»
او ادامه داد: «عدم تعریف مشخص از شبکه ملی اطلاعات سبب شده آمار و ارقامی که از پیشرفت این پروژه به دست میآید، متفاوت باشد. در دولت قبل اعلام شد این پروژه ۸۰ درصد پیشرفت داشته است و در دولت کنونی از ابتدای کار آمار ۴۰ درصدی اعلام شد.»
به گفته ضیابری این پروژه ابعاد مختلفی چون فنی و زیرساختی و روبنایی و نرمافزاری است و به همین خاطر تعاریف متفاوت است. او تاکید میکند تا زمانی که روی این تعاریف به اجماع نرسیم، هرکس برداشت خود را خواهد داشت.
او همچنین بیان کرد: «به لحاظ زیرساختی و شبکهای ما به شبکه ملی اطلاعات نیاز داریم؛ اما در لایه نرمافزاری پیچیدگی وجود دارد و باید مشخص شود تا چه حد وارد بحث بومیسازی و داخلیسازی شبکه شویم.»
آنطور که ضیابری میگوید اینطور فکر نکنیم که قرار است بومیسازی رخ دهد و این کار را مزمت کنیم بلکه به جنبههای مختلف این موضوع نگاه کنیم.
مهدی فرجی، بنیانگذار شرکت تاکیان در ادامه با بیان اینکه پروژه شبکه ملی اطلاعات پروژه موفقی نبوده است، گفت: «دلیل اینکه تعریفی از شبکه ملی اطلاعات وجود دارد؛ اما تفاسیر مختلف است، این است که در نگاه اول قوانینی برای گردش آزاد اطلاعات وجود ندارد. یعنی به عنوان مثال اگر مهندسی بخواهد دست اندرکار شبکه ملی اطلاعات باشد؛ از سوی دیگر میترسد که این شبکه با وجود خوبیهایش، محدودیت برای خود کسبوکارش ایجاد کند.»
او ادامه داد: «کاربران همواره فکر میکنند که این پروژه اجرایی شود، محدودیتهایی اعمال خواهد شد. شاید اگر روز اول این پروژه با دید و تعریف واقعی خود مطرح شده بود، پس از گذشت چند سال پیش رفته بود و دیگر با مانع روبرو نمیشد.»
فرجی همچنین بیان کرد: «عقب افتادن پروژه،باعث میشود اجرای کار سختتر شود. در دنیایی هستیم که تکنولوژی در حال پیشرفت است. سرعت تولد خدمات و سرویسها بالاست. در هر برهه زمانی با تغییر دولت، مسئولان ضربههایی به این طرح میزنند و اصول کلی این طرح خدشهدار میشود. شاید باید اجرای این طرح وابسته به افراد نباشد و قانون کلی مانند قانون اساسی داشته باشد که امکان تغییر آن وجود نداشته باشد.»
به گفته فرجی کاش وقتی طرح نوشته میشد و قرار بود عملیاتی شود، متخصصان خبره این کار بدون رانت برای تهیه این طرح دعوت میشدند نه متخصصان کلان. او تاکید کرد هنوز هم دیر نیست و وزیر میتواند تیمی باصلاحیت تشکیل دهد و بدون در نظر گرفتن زمان و با دیدی بلندمدت به اجرای این پروژه بپردازد.
او با بیان اینکه صنف راه ارتباطی با وزیر ندارد، درمورد اثرگذاری اصناف روی پروژه شبکه ملی اطلاعات گفت: «حتی اصناف نمایندهای در مرکز ملی فضای مجازی ندارند. تا زمانی که نماینده وجود ندارد، چگونه ما میخواهیم اثرگذار باشیم؟ تا زمانی که صحبتها و نظرهای خود را هرچند ناقص با وزیر و نماینده وزیر درمیان نگذاریم، آیا قدم مثبتی برداشته خواهد شد؟»به گفته فرجی، اولین قدم برای پیشبرد پروژه، فضای باز ارتباطی و برگزاری نشستهای تخصصی فارغ از رانت است.
محمد کشوری، کارشناس فناوری اطلاعات همچنین از زاویه دیگر به بحث شبکه ملی اطلاعات پرداخت و گفت: «برای طیفی از سیاستمداران کشور که گاه تخصصی در این زمینه ندارند ولی تاثیرگذار هستند، این طور تصور شده که اگر شبکه ملی اطلاعات راهاندازی میشد، بسیاری از مشکلاتی که در اینترنت وجود دارد، چون قمار و فیشینگ و فساد از بین میرفت. ذهنیت آنها به این صورت است که اگر هرآنچه در اینترنت است را به معنای واقعی ملی و داخلی داشتیم، یعنی پلتفرم داخلی اینستاگرام و واتسآپ و ایمیل داخلی راهاندازی میشد، اتفاقاتی که اکنون در اینترنت و فضای مجازی رخ میدهد، اتفاق نمیافتاد.»
او ادامه داد: «من همیشه گفتم تا زمانی که نمونههای خارجی به صورت موثر و گسترده مورد استفاده کاربران قرار میگیرد،اگر پیشرفتهترین پلتفرمها هم در داخل ایجاد کنیم، از نظر برخی مسئولان شبکه ملی اطلاعات راهاندازی نشده است. حتی اگر توییتر یا اینستاگرام داخلی هم راهاندازی کنیم، آنها میگویند چرا در تعامل با فضای بینالمللی در داخل کشور ایفای نقش میکنیم.»
به گفته کشوری از نظر این مسئولان تا زمانی که در تعامل با فضای بینالمللی هستیم، نمیتوانند کنترلی که در فضای رسانهای و فرهنگی است را اعمال کنند. او همچنین بیان کرد: «وزارت ارتباطات جدید اهتمام جدی در شبکه ملی اطلاعات دارد، به احتمال زیاد پلفترمهای داخلی را تقویت میکند. حالا باید منتظر باشیم ببینیم که ایا با جان گرفتن پلتفرمهای داخلی در عین حال که از پلتفرمهای خارجی استفاده میکنیم، نیاز شبکه ملی اطلاعات محقق میشود یا همچنان مدیران میگویند اهداف شبکه ملی اطلاعات محقق نشده است.»