انویدیا در مشارکت با MetAI، همزاد دیجیتالی مبنی بر AI ایجاد کردند
انویدیا با سرمایهگذاری در استارتآپ تایوانی MetAI که در زمینه نسخههای دیجیتالی مبتنی بر هوش…
۲۹ دی ۱۴۰۳
با خاموشی مزارع بیتکوین چین و تطابق الگوریتم بیتکوین، سوددهی استخراج بیتکوین بیشتر شده است
۱۲ تیر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳۱ تیر ۱۴۰۰
جهان چندی پیش از فشار دولت چین روی استخراج بیتکوین مطلع شد و چند ماهی همه در انتظار اقدام دولت و خاموش شدن مزارع بیتکوین بودند. حالا با اجرایی شدن اقدامات چین و خاموشی بسیاری از مزارع این کشور، الگوریتم بیتکوین خودش را با وضعیت جدید وفق داده است تا طبق روال همیشه به کار خود ادامه دهد و از آنجایی که تعداد بازیگران بازار کاهش یافته، درآمد بازیگران باقیمانده بیشتر شده است.
به گزارش پیوست به نقل از دیکریپت، سختی شبکه بیتکوین تا امروز ۲۸ درصد سقوط کرده که بزرگترین سقوط در تاریخ بیتکوین محسوب میشود. سختی شبکه همان شاخصی است که میزان سوددهی ماینرها را مشخص میکند و هرگاه سختی شبکه کاهش پیدا کند، ماینرها درآمد بیشتری خواهند داشت.
اما سقوط سختی شبکه اینبار آنچنان هم برای استخراجکنندگان خوشحالکننده نبود. در پی فشار مداوم دولت چین روی صنعت استخراج بیتکوین، قدرت شبکه بیتکوین به شکل بیسابقهای سقوط کرد و این موضوع قیمت بیتکوین را نیز با خود به زیر کشید. بنابراین با اینکه درآمد ماینرها از لحاظ بیتکوینی افزایش یافت، اما ارزش این رمزارز نسبت به اوج قیمتی که حدود سه ماه پیش در اواخر فروردین به ثبت رساند حتی به کمتر از نصف هم رسید؛ به همین دلیل درآمد دلاری استخراجکنندگان علیرغم افزایش درآمد بیتکوینی، کاهش یافته است.
ماینرها و استخراجکنندگان قلب تپنده شبکه بیتکوین هستند و انگیزه اقتصادی آنها برای ادامه فعالیت بسیار مهم است. به همین دلیل الگوریتم بیتکوین به گونهای طراحی شده که خود را با شرایط خوب و بد وفق دهد.
در چند ماه اخیر شبکه بیتکوین اوج قدرت را تجربه کرد و در 15 آوریل امسال قدرت 198EH/s را به ثبت رساند. اما فشار چین و در کنار آن کاهش قیمت و سوددهی بیتکوین باعث شد تا قدرت این شبکه سقوط کرده و تا 89EH/s ریزش کند.
پیش از ممنوعیت استخراج در مناطق مختلف چین، این کشور 65 تا 75 درصد از انرژی شبکه بیت کوین را تامین میکرد
استخراجکنندگان چینی حالا به دنبال جایی در خارج از خاک چین هستند یا ماشینهای خود را به مزارع استخراج خارجی میفروشند. اما تا زمانی که استخراجکنندگان چینی خانه جدید خود را پیدا کنند، ماینرهای خارجی از کاهش سختی شبکه سود میبرند و استخراج بیتکوین برایشان ارزانتر تمام میشود.
بن گاگنون، رئیس بخش استخراج مزرعه بیتفارم(Bitfarms) در تورنتو، در مصاحبه با دیکریپت گفت: «تمام ماینرهایی که به فعالیت خود ادامه میدهند سهم بازار و درنتیجه پاداش بلوک مناسبی دریافت میکنند.»
پاداش بلوک درآمد ماینرهای بیتکوین را مشخص میکند. تمام اطلاعات و دادههای تراکنشهای انجام گرفته در بلوکهای بلاکچین ذخیره میشوند و میانرها برای استخراج بلوک باید یک سری پازلهای دشوار ریاضی را حل کنند؛ پس از اتمام هر بلوک، پاداش آن (که در حال حاضر 6.25 بیتکوین است و هر چهار سال یک بار نصف میشود) بین ماینرهای دخیل در تکمیل هر بلوک تقسیم میشود.
پیتر وال، مدیرعامل شرکت آرگو ماینینگ (Argo Mining) در لندن، به دیکریپت گفت در حالی که غرب سعی دارد روی فرصتی که با رفتن چینیها پدیده آمده سرمایهگذاری کند، بازار داغی برای دسترسی به مکانهای استخراج پدید آمده است.
او میگوید: «ماینرهای بیخانمان چینی در سراسر جهان به دنبال پایگاه برای ماشینهای خود هستند و این یعنی در مکانهایی مثل آمریکای شمالی، قیمت انرژی و فضا به اوج خود رسیده است.»
چین پیشتر مرکز اصلی استخراجکنندگان بیتکوین بود و استخراجکنندگان این کشور سهمی 65 تا 75 درصدی از کل قدرت استخراج بیتکوین را در اختیار داشتند، اما فشار دولت باعث شده تا تقریبا تمام استخراجکنندگان به کار خود پایان دهند.
هرچه افراد کمتری مشغول استخراج باشند، یعنی بلوکهای کمتری هر روز حل میشود. درین فاینستین، بنیانگذار شرکت نرمافزار بلاکچین بلاککپ (Blockcap) در مصاحبه با CNBC گفت که معمولا برای تکمیل شدن هر بلوک بیتکوین به 10 دقیقه زمان نیاز بود اما زمان تکمیل بلوک حالا به 14 تا 19 دقیقه رسیده است.
وایت گیبز، مدیرعامل و بنیانگذار شرکت کامپس(Compass): «ما انتظار داریم که ماینرها 35 درصد سوددهی بیشتری داشته باشند.»
دقیقا به همین دلیل است که بیتکوین پس از هر 2016 بلوک خودش را تطبیق داده و سختی استخراج را برای استخراجکنندگان مشخص میکند. شنبه این هفته، کد بیتکوین به صورت خودکار سختی استخراج بیتکوین را ۲۸ درصد کاهش داد (این سطح از کاهش سختی شبکه برای بیتکوین بیسابقه بود) و درنتیجه زمان ساخت هر بلوک دوباره به 10 دقیقه برگشت.
مایک کولیر، مدیرعامل شرکت ارز دیجیتال فاندری (Foundry) میگوید که الگوریتم بیتکوین به گونهای طراحی شده که افزایش یا کاهش ماشینهای استخراجکننده را کنترل کند. به گفته او: «این یک بازار خودتنظیمکننده است که برای انجام کار نیازمند هیچ کمیته خارجی نیست. این مفهوم بسیار قدرتمندی است.»
هرچه تعداد رقبا کمتر و سختی شبکه پایینتر باشد، ماینرهای فعال سوددهی و درآمد بیشتری خواهند داشت.
کوین ژانگ، رئیس سابق بخش استخراج در شرکت گرینریج جنریشن (Greenridge Generation)، که قدیمیترین نیروگاه بزرگ آمریکایی است که استخراج گسترده را آغاز کرده، میگوید: «تمام استخراجکنندگان بیتکوین در وضعیت اقتصادی سهیم هستند و در یک شبکه استخراج میکنند، درنتیجه درآمد ماینرهای دولتی و خصوصی با هم افزایش مییابد.»
درنتیجه تمام شرکتکنندگان این بازار از این پس درآمد بیشتری خواهند داشت؛ البته تا زمانی که دوباره بازیگران بیشتری وارد این عرصه شوند. وایت گیبز، مدیرعامل و بنیانگذار شرکت کامپس(Compass)، که یک ارائهدهنده خصوصی خدمات ماینینگ است، میگوید: «ما انتظار داریم که ماینرها 35 درصد سوددهی بیشتری داشته باشند.»
فاینستین هم با این موضوع موافق است. او میگوید: «ما انتظار داریم که فعلا درآمد و سوددهی افزایش پیدا کند. این وضعیت نه تنها از لحاظ درآمد بلکه از لحاظ تمرکز زدایی و انرژی پاک برای این صنعت یک هدیه محسوب میشود.»
البته با اینکه کاهش سختی شبکه برای تمام ماینرها مفید است، اما کسانی که تجهیزات مدرن و جدید استفاده میشکنند سود بیشتری میبرند.
به گفته فاینستین اکثر تجهیزاتی که در چین مصرف میشد، تجهیزات قدیمی بودند که استفاده از آنها به صرفه نیست و حاشیه سود محدودی دارند.
با اینکه به این زودیها شرایط به حالت قبلی باز نمیگردد، بیتکوین بازهم دو هفته دیگر سختی شبکه خود را تنظیم میکند؛ اما تغییر پیش رو به گفته استخراجکنندگان به شدت تغییر اخیر نخواهد بود.
گانون میگوید: «در حالی که پیشبینی میکنیم در چند هفته آینده بازهم قدرت پردازش بیشتری را در چین از دست بدهیم، اما در مقایسه با آنچه دیدیم مقدار چندانی نیست و احتمالا تغییر مکان استخراجکنندگان و تاسیسات جدید این موضوع را جبران میکند. تا همین امروز تقریبا تمام هشریت چینیها خاموش شده است.»
وال میگوید که استخراجکنندگان چینی میخواهند هرچه زودتر به شرایط عادی برگردند. به گفته او: «زمان برای استخراجکنندگانی که به دنبال تغییر مکان هستند طلا است. کاهش هشریت و درنتیجه کاهش سختی شبکه همیشگی نیستند.»
اما از نظر او نمیتوان پیشبینی کرد که استخراجکنندگان چینی، کی و کجا کار خود را از سر میگیرند؛ زیرساختی همانند چین در هیچ کجای جهان یافت نمیشود و به گفته او : «جهان به سرعت چین عمل نمیکند.» به همین دلیل، محدودیتهای جهان واقعی برای ارز دیجیتال دست و پا گیر شدهاند.