مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱۳ تیر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
رکورد جذب سرمایه از سوی شرکتهای فینتک در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ شکسته شد و میزان جذب سرمایه این شرکتها به ۲۲ میلیارد و ۷۷۶ میلیون دلار رسیده است؛ آخرین بار در سه ماهه دوم سال ۲۰۱۸ جذب سرمایه از سوی شرکتهای فینتک رکورد زده بود. حال طبق جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی CB insights جریان سرمایه به سمت فینتکها نسبت به سه ماه پایانی سال ۲۰۲۰ بیش از دوبرابر رشد کرده است که این میزان رشد نشاندهنده اهمیت این صنعت در سال جاری و نظام بانکداری نوین است.
به گزارش پیوست، طبق اطلاعاتی که در گزارش CB insights ارائه شده، جذب سرمایه در حوزه فینتک به حدی افزایش یافته که در همین سه ماهه اول، میزان بودجه تزریق شده به این بخش بیشتر از 50 درصد از مجموع سرمایه جذب شده در سال 2020 است.
در سال 2020، این صنعت مجموعا 43 میلیارد و 114 میلیون دلار جذب سرمایه کرد که علیرغم عملکرد خوب در دوران پاندمی، جذب سرمایه نسبت به سال پیشین 879 میلیون دلار کاهش یافت. تعداد قراردادها نیز در سه سال گذشته در یک روند ثابت کاهش یافته که البته اگر در باقیمانده سال 2021، تعداد قراردادها در هر سه ماهه برابر یا بیشتر از سه ماهه فعلی باشد، رکورد تعداد قراردادها نیز امسال شکسته خواهد شد.
سال 2018 به دلیل جذب سرمایه عظیم گروه فناوری ایانتی که به تنهایی 14 میلیارد دلار از حدود 48 میلیارد دلار سرمایه جذب شده را به خود اختصاص داد، رکوردی در تاریخ فینتکها شکل گرفت که در دو سال گذشته علیرغم پیشبینیهایی که شده بود این رکورد شکسته نشد.
گروه فناوری ایانتی قرار بود روز پنجشنبه، 5 نوامبر سال 2020 عرضه اولیه سهام خود را به صورت عمومی در بورس هنگکنگ نهایی کند که دو روز پیش از آن، دولت چین از این عرضه اولیه جلوگیری کرد. پیشبینی شده بود که این عرضه اولیه 37 میلیارد دلار جذب سرمایه کند.
رابینهود یکی از خبرسازترین شرکتهای فعال در امور مالی و سرمایهگذاری آمریکا، سه ماه اول را با دو دوره جذب سرمایه موفق در ژانویه و فوریه پشت سر گذاشت و مجموعا در این دو مرحله بیش از 11 میلیارد دلار جذب سرمایه کرد. این شرکت در هردو مرحله با جذب 5 میلیارد و 571 میلیون دلار، رکورددار جذب سرمایه در سه ماهه اول سال 2021 محسوب میشود.
رابینهود شرکت آمریکایی ارائه دهنده امور مالی در سال 2013 تاسیس و براساس آخرین ارزشگذاری این شرکت در سال 2020، 20 میلیارد دلار ارزش دارد. البته با توجه به دو دوره جذب سرمایه در سه ماهه اول امسال مسلما ارزش این شرکت فراتر از این مبلغ است. این شرکت امکان سرمایهگذاری روی بورس سهامی آمریکا و صندوقهای قابل معامله (ETF) و رمزارزها را بدون نیاز به پرداخت کمیسیون برای کاربران فراهم میکند. رابینهود در چند سال اخیر به یکی از روشهای اصلی سرمایهگذاری خرد در اروپا و آمریکا تبدیل شده است.
موفقیت رابینهود در جذب سرمایه آن هم در بازار بزرگی مثل آمریکا را میتوان یکی از عوامل مهمی دانست که صنعت فینتک در سه ماهه اول سال 2021 رکورد جذب سرمایه را جابجا کرد.
استارتآپهای پرداخت اروپایی به رهبری کلارنا در سهماهه اول ۲۰۲۱ در چند مرحله، سرمایه عظیمی را جذب کردند. کلارنا یکی از موفقترین فینتکهای اروپایی است که در آخرین ارزشگذاری به گزارش تککرانچ، 45.6 میلیارد دلار ارزشگذاری شده است.
این شرکت سوئدی خدمات ویژهای از جمله «الان خرید کن بعدا پرداخت کن» را در چندین کشور جهان ارائه میکند. براساس این خدمت، کاربران محصول خود را به واسطه کلارنا خریداری کرده و 30 روز برای پرداخت هزینه آن مهلت دارند.
کلارنا، فینتک بزرگ سوئدی، سال 2005 توسط سباستین سیمیاکوفستکی (Sevastian Siemiatkowski) بنیانگذاری شد و در حال حاضر بیش از 90 میلیون کاربر فعال در 20 بازار جهانی دارد و روزانه بیشتر از 2 میلیون تراکنش از طریق پلتفرم این شرکت انجام میگیرد.
غولهای تکنولوژی آمریکایی در سه ماهه اول سال 2021 سعی کردند تا با آغاز همکاریهای جدید، خدمات و نفوذ خود را در این صنعت گسترش دهند. مسلما ورود این شرکتهای ثروتمند به عرصه تکنولوژی امور مالی حتی به صورت غیرمستقیم هم میتواند به توسعه و افزایش سرمایه این صنعت کمک کند.
غولهای تکنولوژی از قوانین سفت و سخت حوزه امور مالی فراریاند، اما با این حال تلاش هرکدام به نوبه خود نیم نگاهی به فینتک داشته و البته محصولاتی مثل اپلپی و گوگلپی را نیز در این حوزه ارائه کردهاند. این شرکتها در سه ماهه اول سال جاری میلادی بیشتر بواسطه همکاری در عرصه تکنولوژی امور مالی نقش داشتند.
شرکت فیسبوک و گوگل هر دو همکاری خود را با شاپیفای (Shopify) آغاز کرده و درنتیجه خریداران میتوانند مستقیما از طریق فیسبوک و اینستاگرام، محصولات شاپیفای را خریداری و هزینه را با شاپپی (Shop pay) که پیشتر تنها در شاپیفای در دسترس بود پرداخت کنند.
این اولین باری است که شرکت شاپیفای خدمات پرداخت خود را در اختیار دیگر پلتفرمها قرار داده است. این روش پرداخت در واقع راهحلی است که اطلاعات مشتری را ذخیره و رمزنگاری میکند و درنتیجه مشتریان تنها با یک کلیک میتوانند هزینه خرید خود را پرداخت کنند.
همچنین در اقدامی دیگر ، فیسبوک و گوگل با شرکت ریلاینس هند وارد همکاری شده و روی یک سیستم پرداخت دیجیتال ملی برای هند کار میکنند. گوگل همچنین با شرکت خرده فروشی آلبرتسانز (Albertsons) وارد همکاری شد تا تجربه خرید آنلاین را بهبود بخشیده و گوگلپی را در تجربه خرید کاربران تلفیق کند.
اپل به عنوان بزرگترین شرکت تکنولوژی آمریکا از لحاظ ارزش بازار، پا به عرصه دیگری از تکنولوژی امور مالی گذاشت. بلاکچین و رمزارزها شاید موضوع تکنولوژی مالی در سال گذشته محسوب میشدند و اپل نیز با وجود اینکه پیش از این علاقه چندانی به رمزارزها نشان نداده بود، فوریه امسال اعلام کرد که همکاری خود را با شرکت رمزارزی بیتپی آغاز کرده و از این پس کاربران اپلیپی میتوانند با استفاده از رمزارزی که در کیفپول بیتپی دارند، خرید آنلاین انجام دهند.
رقیب دیرینه اپل نیز نسبت به بازار تکنولوژی امور مالی بی تفاوت نبوده است. مایکروسافت که در حال حاضر دومین شرکت بزرگ تکنولوژی از لحاظ ارزش بازار محسوب میشود، در سه ماهه ابتدایی امسال از همکاری خود با شرکت فابریک (Fabrick) ایتالیا که در زمینه بانکداری باز فعال است خبر داد و فابریک به بخشی از بازار تجاری مایکروسافت (Microsoft Commercial Marketplace) تبدیل شد.
بازار تجاری مایکروسافت مجموعهای از راهحلها است که توسط شرکای مستقل فعال در حوزه نرمافزار (ISV) ارائه شده و اعضا میتوانند پیشنهادات خود را در مرکز همکاری ساخته و منتشر کنند. این راهحلها در کنار راهحلهای نرمافزاری مایکروسافت لیست شده و اعضای این بازار به شرکتها، سازمانها و آژانسهای دولتی مرتبط با مایکروسافت دسترسی خواهند داشت.
این شرکت همچنین خدمات ابری ویژه امور مالی را نیز راهاندازی کرده است. این خدمات ابری به صورت ویژه برای بانکداری و امور مالی طراحی شده است.
آمازون بزرگترین فروشگاه آنلاین آمریکا در ماه مارس شرکت هندی پرپل (Perpule) را خریداری کرد. پرپل یک پلتفرم پرداخت برای خرده فروشیهای آفلاین است.