بایدن کارخانههای نیمهرسانا را از بازبینیهای محیطزیستی مستثنی کرد
جو بایدن، رئيس جمهور آمریکا، روز جمعه قانونی را به امضا رساند که براساس آن…
۱۲ مهر ۱۴۰۳
وزیر نیرو:
۹ خرداد ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
وزیر نیرو در صحن علنی مجلس چند عامل خشکسالیها، کمبود آب برای تولید برق، افزایش زودهنگام دما و استخراج غیرقانونی رمزارزها را دلیل خاموشیهای اخیر در کشور عنوان کرد. در این جلسه همچنین رئیس مجلس از دولت درمورد ساماندهی نکردن رمزارزها انتقاد و اعلام کرد که در حوزههای مختلف چون ساماندهی رمزارزها بین دستگاههای مختلف سردرگمی وجود دارد و چرا دولت درمورد موضوع به این مهمی لایحه ارائه نمیکند یا چرا بخشنامهای صادر نمیکند تا تکلیف هریک از دستگاهها دراین حوزه مشخص شود.
به گزارش پیوست، رضا اردکانیان، وزیر نیرو در نشست علنی امروز (۹خرداد ماه) مجلس گزارشی درباره علت قطعیهای مکرر برق ارائه داد. او با اشاره به اینکه استخراج رمزارز اسمی است که در افکار عمومی مفهوم روشنی نیست، گفت: «صادرات انرژی اسم ساده رمزارز است. یعنی اگر استخراج کننده رمزارز با مجوز ماینینگ را انجام دهد با مجوز و قانونی صادرات انرژی انجام میدهد؛ اما اگر بدون مجوز و پنهانی این کار را صورت دهد یعنی صادرات انرژی را به صورت غیرقانونی و پنهانی انجام میدهد.»
او ادامه داد: «وقتی تولید رمزارز به صورت پنهان صورت میگیرد، مصرف انرژی به مراتب بیشتر است. چون باید دستگاه به صورت مداوم خنک شود و ماینرها دستگاهها را به محدودههای پوشیده و انبارهای متروکه و سوله ببرند و برای خنک کردن آنها دستگاههای سرمایشی بسیاری مورد نیاز است.»
به گفته اردکانیان با کمک نیروی انتظامی از تیرماه ۹۹ تا فروردین ۱۴۰۰، دو هزار و ۶۶۱ مرکز استخراج رمز ارز شناسایی کردند و ۱۷۵ هزار دستگاه ضبط شدهاند. او در این مورد بیان کرد: «آخرین گزارشهای جهانی درمورد استخراج رمزارز نشان میدهد که ۱۰ درصد انرژی مصرف تولیدی رمرزارزها در جهان مربوط به ایران است. این یعنی حداقل دو هزار مگاوات ظرفیت و توان صرف تولید رمزارزها میشود. در حالی که طبق مصوبه هیات وزیران، تعدادی که به وزارت صمت مراجعه کردند و مجوز گرفتند و آنهایی که به توانیر مراجعه کردند و انشعاب گرفتند، ۳۲۱ مگاوات بیشتر نیست.»
او با اشاره به اینکه نتیجه خشکسالیها، کمبود آب برای تولید برق، افزایش زودهنگام دما و استخراج غیرقانونی رمزارزها موجب شد تا خلاف همه سالهای گذشته رشد مصرف انرژی ۱۹ درصد باشد، گفت: «این در حالی است که در فروردین و اردیبهشت سال گذشته فقط حدود ۱.۸ درصد افزایش مصرف انرژی داشتیم. در سال ۹۹ تا پایان اردیبهشت اوج مصرف ۴۵ هزار مگاوات بود که در سال جاری به۵۴ هزار مگاوات رسیده است. ۸هزار و۵۰۰ مگاوات افزایش مصرف معادل برق تولیدی۷۰ توربین گازی است.»
او در ادامه افزود: « ما تحلیل کردیم که ۹ درصد افزایش مصرف برق مربوط به دستگاههای سرمایشی، ۲ هزار مگاوات مربوط به دستگاههای استخراج رمزارز، ۲ هزار مگاوات مربوطه به رشد مصرف در صنایع بزرگ و افزایش حدود یک میلیون مشترک سالانه و همچنین اندکی مربوط به استفاده زودتر از چاههای آب کشاورزی به منظور تامین آب موردنیاز به خاطر خشکسالیها است.»
اردکانیان با بیان اینکه استخراج رمزارزها باید نظاممند شود از مجلس درخواست کرد تا در این زمینه اقدامی انجام دهد. او همچنین بیان کرد: «من تخصص این موضوع را ندارم؛ اما به من گفتند که برای تولید یک بیتکوین ۳۰۰ مگاوات ساعت انرژی باید مصرف شود. یعنی باید برق یک شبانه روز ۳۰ هزار مسکن را قطع کنیم برای اینکه یک بیت کوین تولید شود. تردیدی ندارم که رمزارزها میتوانند درآمد ارزی ایجاد کنند؛ اما روز گذشته معاون وزارت صمت به من گفت که ۲ هزار نفر مراجعه کردند و تنها ۹۹ نفر پرونده برای استخراج رمزارز تشکیل دادند. ما باید این کار را نظامند کنیم و مانع این شویم که در شرایط گرما و کرونا این فعالیت به صورت غیرمجاز ادامه پیدا کند.»
دراین جلسه همچین محمدرضا پورابراهیمی،رئیس کمیسیون اقتصاد مجلس درمورد رمزارزها و گفتههای اردکانیان درخصوص میزان مصرف برق استخراج رمزارزها گفت: «این موضوع هفته گذشته در دستور کار کمیسیون اقتصادی قرار گرفت و مطابق گزارش رسمی بانک مرکزی کشور، کل میزان مصرف برق برای ماینرهای مجوزدار در کشور حدود ۳۰۰ مگاوات است و به همین میزان مصرف ماینرهای غیرمجاز است. بنابراین میزان برق مصرفی دستگاههای استخراج رمزارزها در کل به ۶۰۰ مگاوات میرسد. با اینحال آقای وزیر سوءمدیریت وزارت نیرو را پشت این موضوع پنهان میکند.»
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس همچنین با بیان اینکه نمایندگان در مجلس اولویتها را بررسی میکنند و فهمیدند که بین فعالیتهای دستگاههای مختلف دولت سردرگمی وجود دارد، گفت: «در حوزه رمزارزها ما یک بحث تولید و یک بحث تبادل داریم. در حوزه تولید، وزارت صمت مسئول است. در حوزه تبادل اگر رمزارزها را ارز محسوب کنیم، بانک مرکزی مسئولیت دارد، اگر ما رمزارز را دارایی دیجیتال محسوب کنیم، وزارت اقتصاد مسئول است. درمورد انرژی هم وزارت نیرو مسئول است.»
او در ادامه اضافه کرد: «الان فعالان از طریق درگاهها ارز را تبدیل به ریال میکنند و بانک مرکزی باید این سایتها را مدیریت کند. حالا سوال ما از دولت این است که در حوزه رمزارزها که ۲ هزار مگاوات برای استخراج آن برق مصرف میشود و حجم بزرگ دارایی دیجیتالی تولید میکند، چرا یک لایحه برای ساماندهی آن عرضه نمیکند؟ چرا دولت یک بخشنامه ابلاغ نمیکند که وظایف این دستگاهها برای ساماندهی آن مشخص شود؟»
او همچین بیان کرد: «چرا دولت از تهیه لایحه برای موضوع به این مهمی کوتاهی میکند؟ چند سال است که ما درگیر بحث ماینرها و ارزدیجیتال و مصرف برق هستیم؟ دولت دوازدهم دولت گذشته را به خاطر فعالیت موسسات مالی اعتباری نقد کرد. ما هم قبول کردیم که این موسسات ۳۶ هزار میلیارد تومان به بیتالمال خسارت وارد کردند چون دولت مجبور شد از پول بیتالمال به افراد خسارت دیده بپردازد. حالا به خاطر عدم تصمیمگیری درست دولت در زمینه رمزارزها دچار بحران هستیم.» به گفته قالیباف مجلس طرح آماده دارد و در دستور کار هم هست؛ اما این موضوع مهم را دولت باید لایحهای عرضه کند یا در طرح مجلس، دولت اظهارنظر کند.