استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
برای رفع نیاز فرهنگستان ادب و زبان فارسی:
۱۲ اسفند ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۱۲ دقیقه
رشد و توسعه زبان فارسی در فضای مجازی از جمله دغدغههای بسیاری از مسئولان از وزارت ارتباطات گرفته تا شورای عالی فضای مجازی و فرهنگستان ادب و فارسی است. همین ماه پیش بود که برای رشد استفاده از زبان فارسی در فضای مجازی در مراسمی دامنه اینترنتی «نقطه ایران» افتتاح شد. حالا در اتفاقی دیگر، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری با همکاری سازمان فناوری اطلاعات تصمیم گرفتهاند با کمک ظرفیتهای شرکتهای نوآور به نیازهای حوزه زبان و ادب فارسی پاسخ دهند. امروز (۱۲ اسفند) در رویداد «تبادل فناوی در حوزه زبان و ادب فارسی» با حضور مدیران صندوق نوآوری، سازمان فناوری اطلاعات و رئیس فرهنگستان ادب فارسی، به بحث و تبادل نظر در مورد کمک و همکاری شرکتهای دانش بنیان به این بخش پرداخته شد.
به گزارش پیوست، علی وحدت، رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، در این رویداد قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان که توسط مجلس به تصویب رسیده را پایهگذار اتفاقهای مهمی دانست. او در سخنرانی خود اشاره کرد که در حالحاضر شرکتهای نوآور کشور ظرفیتهایی دارند که میتوانند به حوزه علوم انسانی و زبان و ادب فارسی برای رفع نیازهایشان کمک کنند. به گفته او شرایط فعلی زیستبوم فناوری کشور چه از لحاظ جغرافیایی و گستردگی شرکتها در تمامی کشور و چه از لحاظ ورود شرکتهای نوآور به حوزههای تخصصی گوناگون با ۱۰ سال گذشته بسیار متفاوت است.
علی وحدت، رشد پارکهای فناوری، مراکز نوآوری و شتابدهندهها که در سالهای گذشته شکل گرفتهاند را باعث شکلگیری بیش از ۶هزار شرکتدانشبنیان و استارتآپ دانست. او در این مورد گفت: «شرکتهای دانشبنیان توسط معاونت علمی و فناوری تشخیص داده میشوند و شرکتهای فناور هم در پارک علمی و فناوری کشور مستقر هستند که نزدیک به ۱۰هزار شرکت هستند. از سمت دیگر شرکتهای استارتآپی یا نوآفرین از سمت وزارت ICT شناسایی و به رسمیت میشناسد.»
به گفته او بحث تامین مالی در هر بحث اقتصادی از مهمترین بخشهاست که این بحث در نوآووری هم جایگاه مهم خودش را دارد. او با اشاره به این موضوع توضیح داد: «در دنیا نهادهای خاص تامین مالی مستقلا کار میکنند که در ایران هم صندوق به عنوان چنین نهادی همان گونه عمل میکند. در واقع میخواهم بگویم در حوزه تامین مالی از دنیا خیلی عقب نیستیم و در دوسال اخیر تحرکات بسیار خوبی اتفاق افتاده است.» او ادامه داد: «در حالحاضر در تمام استانها نهاد تامین مالی تخصصی برای حوزه نوآوری تحت عنوان صندوقهای پژوهشی فناوری که این صندوقهای غیر دولتی هستند و به نوعی نظام هماهنگیشان با صندوق نوآوری است. از سمت دیگر در حوزه تخصصی مانند صنایع نانو، زیست فناوری، ارتباطات و .. هم صندوقهای پژوهشی و فناوری را در اختیار داریم.»
براساس اظهارات او در سالهای اخیر رشد خدمات جدید ۱۰ برابر شده است و خدمات مالی و سرویسهای مالی صندوق نیز در طول چرخه عمر شرکتها به آنها داده میشود. به باور او این اتفاق باعث یک جهش نمایی جدی در خدمات و محصولات شرکتها شده است. او نمود این اتفاق را در جریان ارائه خدمات شرکتهای دانشبنیان از زمان شیوع کرونا تا کنون اعلام کرد.
وحدت به کار جدید صندوق برای ورود فناوری به حوزههای جدید یا ناشناخته اشاره کرد و گفت: «بعضیها ذاتا جدید هستند و بعضی از حوزههای خدمات و صنایع قدیمی هستند ولی باید نفوذ فناوری در آنها اتفاق بیافتد، تا بهرهوریشان بالا رود و آثار زیست محیطی بهتری داشته باشند.» او حوزه زبان و ادب فارسی را هم از جمله حوزههایی دانست که هنوز فناوری به آن به صورت جدی نفوذ نکرده و آن را از جمله حوزههایی دانست که به باور بسیاری کمتر با فناوی در ارتباط است. وحدت در این مورد توضیح داد: «هوش مصنوعی در حال حاضر به خط و زبان فارسی به شدت میتواند کمک کند. در حوزه فناوری و ارتباط آن با زبان فارسی ما هیچ عقبماندگی نداریم.»
به باور وحدت اینکه از فناوری چگونه در حوزههایی مانند علوم انسانی یا زبان و ادب فارسی بهرهبرداری شود، اعلام نیازش از طرف متخصصان همین حوزهها باشد. به گفته وحدت این رویداد به عنوان یک رویداد خاص با کمک بنیاد سعدی، لغتنامه دهخدا و فرهنگستان و سازمان فناوری اطلاعات اتفاق افتاده است که آغاز مسیر جدیدی برای صندوق نوآوری و شکوفایی خواهد بود تا شرکتهای نوآور از ظرفیتهایشان برای رفع نیاز حوزه زبان و ادب فارسی استفاده کنند.
اما حداد عادل به عنوان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در این رویداد به صورت واضح خواهان کمک شرکتهای نوآور برای رشد و توسعه زبان و ادب فارسی در فضای مجازی و رفع نیازهای فرهنگستان شد. عادل با شاره به اینکه بیش از ۳۰ سال است که خدمتگذار در حوزه ادب فارسی بوده تاکید کرد که برای هیچ ملتی تحقیری بالاتر ازا ین نیست که به او بگویند زبانش برای زندگی امروز توانا نیست و این درحالی است که زبان فارسی توانایی برآوردن نیازها در دنیای امروز را دارد.
او در این مورد گفت: «زبان فارسی توانایی برآوردن نیاز دنیای امروز را دارد اما به شرط اینکه این توانایی را بشناسیم و از قوه به فعل برسانیم. هماکنون ۶۰ هزار معادل فارسی برای واژههای بیگانه جایگزین کردیم که این ارقام را از سر آرزو خود نمیگویم، این کاری است که انجام شده است.» او با اشاره به اینکه نام صندوق نوآوری و شکوفایی را دورادور شنیده و حتی برخی از همکارانش نیز برای کارهای پژوهشیاشان از کمکهای این صندوق استفاده کردهاند ادامه داد: «اتفاق امروز بسیار خوشحال حستم که به برکت سازمان فناوری اطلاعات بیشتر با این صندوق آشنا شدم و میتوانیم برای پیشبرد اهداف پیوند خوبی با هم برقرار کنیم. احساس میکنم جایگاه صندوق نوآوری در جامعه امروزی مانند یک چرخ چاه آب است که یک تشنه در بالای چاه نیازمند آب این چاه است.»
به گفه او این اولین بار است که وزارت ارتباطات، صندوق نوآوری و شکوفایی، فرهنگستان، لغت نامه دهخدا و بنیاد سعدی در یک جا جمع شدهاند تا با کمک شرکتهای نوآر به حل مشکلات زبان فارسی و رشد استفاده از آن در فضای مجازی کمک کنند. حداد عادل کمکهایی که فناوری در ایام کرونا به بخش آموزش کرد را یک موهبت دانست و تاکید کرد که اگر زیرساختهای فناوری وجود نداشت مشخص نبود نسل فعلی در آینده با چه مشکلاتی برخورد میکرد. او از شرکتهای نوآور مرتبط در حوزه زبان فارسی خواست در حوزه واژه گزینی، ویراستاری، کمک از فناوری برای خواندن متنهای اصیل فارسی، ترجمه، تهیه اپلیکیشن برای آموزش زبان فارسی و …. کمک کنند.
سیاوش ملکیفر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در ابتدای سخنرانی خود به آنچه در بازار شرکتهای دانشبنیان و نوآور اتفاق افتاده است اشاره کرد. به گفته او در حالحاضر بیش از ۵هزارو ۷۰۰ شرکت دانشبنیان فعالیت میکنند که میتوانند بارهای بزرگی را از دوش کشور بردارند. او تاکید کرد که این همه دارایی زیستبوم فناوری کشور نیست و بیش از همین عدد هم شرکتهای فناوری وجود دارند که در پارکهای فناوری کشور مشغول به کار هستند و تعدادی نزدیک به این عدد هم شرکتهای خلاق یا اصطلاحا استارتآپی در کشور فعالیت میکنند.
او با اشاره به فعالیتی که در مدت شیوع ویروس کرونا شرکتهای دانشبنیان انجام دادهاند گفت: «بخش خوبی از مدیریت فضای گسترش این ویروس در کشور را مدیون زحمات شرکتهای دانشبنیان در جای جای کشور هستیم. سال گذشته به محض اینکه ویروس کرونا وارد کشور شد، فراخوانی منتشر کردیم و از همه شرکتهایی که محصولات و خدماتی در این حوزه داشتند خواستیم که به میدان بیایند و ما هم با ابزارهایی که در حوزه تامین مالی داریم به کمک آنها رفتیم.» دستگاه تنفس مصنوعی (وینتلاتور)، اکسیژنساز، کیتهای تشخیص، ماسک، مواد ضد عفونی و حالا هم واکسن محصولات و خدماتی بوده که به گفته ملکیفر در یک سال گذشته توسط شرکتهای دانشبنیان در کشور تولید و به نظام سلامت کشور عرضه شده است.
او به باورهای اشتباه در مورد شرکتهای دانشبنیان اشاره کرد و گفت: «بسیاری فکر میکنند اینها شرکتهای کوچک و متوسط برآمده از دانشگاه هستند که توان جدی در عرصه تولید ندارند و نمیتوانند کار جدی انجام دهند.» او این تصور را یک تصور فانتزی و نادرست خواند و اعلام کرد که از میان نزدیک به ۶ هزار شرکت دانش بنیان، حدود سه چهارم این شرکتها، شرکتهای تولیدی هستند که با صنایع بزرگ کشور از صنایع فولاد و معدن گرفته تا هوایی و قضایی همکاری میکنند.
همچنین او تاکید کرد که از میان ۵ هزار و ۷۰۰ شرکت دانشبنیان، حدود ۲ هزار ۶۰۰ شرکت در حوزه فناوری اطلاعات (سختافزار، نرمافزار، الکترونیک و…) فعالیت میکنند.
ملکیفر در ادامه با اشاره به ذات کاری صندوق نوآوری و شکوفایی و تاریخچه آن در مورد خدمات این صندوق اعلام کرد: «صندوق به روال و مشابه نهادهای تامین مالی عمومی در سایر کشورها از نوآوری و توسعه فناوری اطلاعات حمایت میکند. صندوق در چهار حوزه خدمات متنوعی را ارائه میکند.» او در توضیح این خدمات گفت: «بسیاری از عزیزان به اشتباه تصور میکنند که صندوق یک نهادی است که مانند بانک تسهیلات با بهره کمتر میدهد. این تصور درستی نیست، بخشی از خدمات ما تسهیلات با نیتهای، اهداف و نرخهای مختلف است. ضمانتنامه، سرمایهگذاری، خدمات بلاعوض توانمندسازی از دیگر خدمات صندوق هستند.»
ملکیفر ادامه داد که در حوزه سرمایهگذاری سعی کردهاند مطالبه شرکتهای دانشبنیان در این زمینه را به اجرا بگذارند. او در این مورد توضیح داد: «شرکتها از ما میخواستند که منابع مالی را در اختیار داشته باشند بدون اینکه وثایقی در اختیار ما بگذارند. و از طرف دیگر سرمایهگذار نیز در سود و زیان با آنها شریک باشد. امروز افتخار این را داریم که از طریق برنامههای مختلف به ویژه برنامه همسرمایهگذاری، منابع مالی در اختیار کارآفرینانن و مخترعان قرار میدهیم بدون اینکه از آنها وثیقهای دریافت کنیم و در سود و زیان آنها مانند یک همکار شریک هستیم.»
ملکیفر تاکید کرد که صندوق بیش از اینکه به فکر تامین مالی این شرکتها باشد به فکر توسعه بازار آنهاست. به گفته او مطالبه اول شرکتهای دانشبنیان همواره فروش محصولاتشان در کشور و حتی خارج از کشور بوده است. او در این مورد گفت: «برای اینکه شرکتها بتوانند در داخل بیشتر محصولات خود را به فروش برسانند، گام اول آشنایی مشتریان، بهرهبرداران و خریداران این محصولات با توانمندیها و ظرفیتهای شرکتهای دانشبنیان بوده است.» به باور او درست است که حالا چند شرکت بزرگ دانشبنیان و استارتآپی شناخته شده و نامآور هستند اما عمده این شرکتها در کشور ناشناخته ماندهاند. ملکیفر ادامه داد: «پس در این شرایط قدم اول ما آشنای ظرفیت و توانمندی این شرکتها به بهرهبرداران و نیازمندان حوزههای مختلف است و از سمت دیگر نیازهای طرف مقابل را نیز به این شرکتها معرفی میکنیم.» به گفته او برقراری این پیوند مبارک باعث ثروتآفرینی و توسعه اقتصاد کشور میشود.
ملکیفر تاکید کرد که به منظور توسعه بازار شرکتهای دانشبنیان از ابتدای سال گذشته رویدادهایی را در دستور کار خود قرار دادهاند. آنطور که او میگوید سال گذشته ۱۴ رویداد در حوزههای مختلف برگزار شده که ۱۰۵ صنعت مختلف کشور (حوزههای نفت، گاز، آتشنشانی و …) نیازهای خود را برای شرکتهای دانشبنیان مطرح کردند. او میگوید که در این بین نزدیک به ۵ هزار میلیارد تومان تفاهمنامه در این رویدادها بین شرکتهای دانشبنیان و مشتریانشان به امضا رسیده است. او اعلام میکند امسال هم با وجود ویروس کرونا ۱۰ رویداد به صورت حضوری و مجازی در این زمینه برگزار شده است.
۵ هزار و ۷۰۰ شرکت دانشبنیان در کشور فعالیت میکنند که حدود ۲ هزار ۶۰۰ شرکت در حوزه فناوری اطلاعات (سختافزار، نرمافزار، الکترونیک و…) مشغول به کار هستند
او با اشاره به رویداد امروز درمورد «تبادل فناوری اطلاعات در حوزه زبان و ادب فارسی» گفت: «از ابتدای بهمن ماه با همکاری سازمان فناوری اطلاعات کار را در این زمینه شروع کردیم. ۹ نیاز در این زمینه شناسایی شده است. برای این ۹ نیاز فراخوان صادر شده که خود ما ۶۷۳ شرکت دانشبنیان را در این مورد برای کمک فناوری به زبان فارسی شناسایی کردهایم.» ملکیفر ادامه داد: «بعد انتشار فراخون ۱۲۴ شرکت برای کمک به ما، سازمان فناوری اطلاعات و فرهنگستان ادب و فارسی برای رفع نیازها در این حوزه و کمک فناوری در این بخش اعلام آمادگی کردند. در نهایت ۳۴ شرکت برای مذاکرات دور دوم انتخاب شدهاند و حالا هم ۱۳ شرکت در نمایشگاهای در صندوق امروز دستاوردهای خود را به نمایش میگذارند.» به گفته او در این رویداد ۴ تفاهمنامه و یک قرارداد مابین طرف عرضه و تقاضا اتفاق خواهد افتاد.
در ادامه این رویداد امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به تاریخچه واژه گزینی در کشورهای مختلف اعلام کرد که واژهگزینی ظرفیت فهم یک جامعه را افزایش میدهد. او تاکید کرد پیدا کردن یک واژه معادل برای واژه خارجی به معنی تعقب نیست؛ بلکه این واژه گزینی شرایطتی فراهم میکند تا ظرفیت گفتمانی و فکری یک جامعه افزایش پیدا کند.
به باور او نداشتن واژه جدید فارسی در مقابل واژههای خارجی به معنی کاهش ظرفیت ادراکی و فکری یک جامعه است. او در این زمینه گفت: «ما احتیاج به نوآوریهایی داریم که فرصتهای برابر در جامعه شکل بگیرد. امروز اگر اینجا جمع شدهایم برای این است که چگونه شرکتهای استارتآپی یا نوآفرین میتوانند در تعامل با ذینفعان حوزه زبان و ادب فارسی، نیازهای این بخش را پاسخگو باشند و ظرفیتهای لازم در این زمینه را ایجاد کنند.