دسترسی هکرهای وزارت خزانهداری آمریکا به ۳ هزار فایل و ۴۰۰ کامپیوتر
هکرهایی که آمریکا آنها را تحت حمایت دولت چین میداند چندی پیش به وزارت خزانهداری…
۲۷ دی ۱۴۰۳
مشاور پروژه ملی ابر ایران در نشست خبری این پروژه اعلام کرد:
۳۰ دی ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱ بهمن ۱۳۹۹
کنسرسیوم شرکتهای آسیاتک، ژرفنگر و ابر زس به عنوان یکی از از دو اپراتور ابری کشور که به تازگی کار خود را شروع کردهاند، یک هفته بعد از رونمایی پروژه مشارکت عمومی-خصوصی سازمان فناوری اطلاعات به نام «ابرایران» برای توسعه خدمات ابری در کشور به ارائه جزییات این همکاری پرداختند. در این جلسه، تمرکززادیی در حوزه خدمات ابری و توزیع ترافیک داده کشور از جمله اصلیترین اهداف این پروژه اعلام شد. همچنین مدیران شرکتهای حاضر در این کنسرسیوم اعلام کردند که اجرای این پروژه باعث اعتمادسازی بیشتر دولت به همکاری با بخش خصوصی در این حوزه خواهد شد. به گفته علی شیرازی، مشاوره پروژه ملی ابر ایران، توسعه این پروژه از زمستان سال جاری شروع خواهد شد تا در نهایت اولین سرویسهای ابری آن در سال ۱۴۰۰ در اختیار ذیعنفعان آن در بخش خصوصی و دولتی قرار بگیرد. براساس اظهارات او بازار خدمات ابری ایران فضای رشد زیادی دارد تاجایی که حجم بازار بالقوه خدمات ابری ایران نزدیک به ۱۲ تا ۱۵ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
به گزارش پیوست، هفته گذشته سازمان فناوری اطلاعات در نشست خبری با مشارکت شرکت ارتباطات زیرساخت، پروژه مشارکت عمومی- خصوصی را با دو کنسرسیوم با نامهای اپراتور اول ابری (آسیاتک، ژرفنگر، ابرزس) و اپراتور دوم ابری (فناپ و ابرآروان) کلید زد و براساس آن قراداد همکاری بین این سازمان و این دو کنسرسیوم به امضاء رسید. در این نشست میزان سرمایهگذاری برای این طرح ۲ هزار ۴۰۰ میلیارد تومان اعلام شد که ۵۰۰ میلیارد آن از سمت دولت و مابقی از سمت بخش خصوصی باید تامین شود. در این طرح دو منطقه برای توسعه مراکز داده دولت توسط بخش خصوصی در نظر گرفته شده که با نامهای منطقه ابری ۱ یا ابر شمالی و منطقه ابری ۲ یا ابر جنوبی شناخته میشود. منطقه شمالی شامل شهرهای تبریز، مشهد، قم، همدان و استفاده از هممکانی اصفهان میشود. در مجموع دیتاسنترهایی که در این شهرها قرار دارند در اختیار تیم برنده مناقصه منطقه ۱ یعنی ژرفنگر، آسیاتک و ابرزس قرار خواهد گرفت. اما منطقه ابری ۲ یا ابر جنوبی که در اختیار کنسرسیوم دوم برنده در مناقصه یعنی ابرآروان و فناپ قرار دارد نیز شامل شهرهای شیراز، اصفهان، اهواز، کرج و هممکانی تبریز میشود.
علی شیرازی، مشاور پروژه ملی ابر ایران با اشاره به اهداف کلی این پروژه گفت: «تمرکززدایی در حوزه خدمات ابری و توزیع ترافیک داده کشور، افزایش پایداری زیرساختهای مورد نیاز کسبوکارهای فضای مجازی بهمنظور اهداف شبکه ملی اطلاعات، تقویت زیرساختهای محتوای داخلی، شکلگیری اولین اپراتورهای ابری کشور، ارائه خدمات مورد نیاز کسبوکارهای نوپا بهصورت یکپارچه و اقتصادی، ارائه خدمات ابری به دستگاههای دولتی و خصوصی، ارائه خدمات به تولیدکنندگان محتوا و صرفهجویی اقتصادی و جلوگیری از خروج ارز از اهداف اصلی این پروژه است.» براساس توضیحات شیرازی توسعه این پروژه از زمستان امسال آغاز میشود و در زمستان سال ۱۴۰۰ شروع به سرویسدهی میکند. او میگوید که این کنسرسیوم پس از شروع سرویسدهی، به مدت ۷ سال ارائه سرویس میکند و پس از آن در صورت رضایت مشتریها و توافق طرفین، امکان تمدید آن به مدت ۷ سال دیگر فراهم خواهد بود. او با اشاره به قرارداد بین بخش خصوصی و دولت در این زمینه گفت: «سرمایهگذاری در مراکز داده دولتی توسط بخش خصوصی باید انجام شود. تجهیزات خریداری شده بخش خصوصی پس از ۷ سال متعلق به دولت خواهد بود. دولت در این پروژه سرمایهگذاری نقدی نخواهد کرد و زیرساختهای مراکز داده خود را برای توسعه در اختیار بخش خصوصی میگذارد. همچنین سود مشارکت توسط بخش خصوصی به دولت پرداخت خواهد شد.»
مشاور پروژه ابر ایران با اشاره به فضای رشد خدمات ابری در کشور گفت: «طبق اعلام مرکز پژوهش های مجلس در سال ۹۸، حجم بازار ICT در ایران حدود ۱۳ میلیارد دلار تخمین زده شده است. اندازه بازار ICT دنیا نسبت به بازار ابری ایران ۲۰ برابر است. بنابراین حجم بازار بالقوه خدمات ابری ایران حدود ۱۲ تا ۱۵ هزار میلیارد تومان است.» براساس توضیحات شیرازی بازار هدف پروژه ابر ایران در پله اول ارائه خدمات به سازمان فناوری اطلاعات و پس از آن سازمانها و نهادهای دولتی، بانکها و موسسات مالی، استارتآپها، تمامی کسبوکارها و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی خواهد بود.
فرزانه ابوالفضل، قائم مقام مدیرعامل و رییس مرکز تحول دیجیتال شرکت آسیاتک، در این نشست خبری اعلام کرد: «شرکتکنندگان در این مزایده برای برنده شدن از سه مرحله ارزیابی توان اجرایی، توان مالی و ارزیابی پیشنهادات فنی و تجاری عبور میکنند و کنسرسیوم آسیاتک، ژرفنگر، ابرزس به پشتوانه تجارب و کیفیت بالای فنی اعضا توانست برنده این مزایده باشد.»
همچنین در این نشست حمید یزدانی، مدیرعامل شرکت امید ژرفنگر نیز شروع این پروژه را شروع اعتمادسازی بین بخش دولتی و خصوصی در استفاده از سرویسهای مراکز داده و خدمات ابری عنوان کرد. او در این مورد گفت: «با سرمایهگذاری اولیه کنسرسیوم، باید دیتاسنترهای قدیمی و بلااستفاده که عمدتا خاموش هستند را بازسازی کنیم. اعتماد لازم به شرکتهای خدمات ابری در کشور ایجاد نشده است، همکاری سازمان فناوری اطلاعات و بخش خصوصی باعث میشود تا سازمانهای دولتی به شرکتهای خدمات ابری اعتماد کنند.» به گفته او بالا رفتن بهرهوری، کیفیت سرویسدهی و صرفهجویی ارزی از اصلیترین اهداف آنها در اجرای این پروژه است.