مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱۹ آذر ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات مسئول پیگیری دلایل عدم تکمیل و استقرار نیافتن کامل پروژههای طرح سلامت الکترونیکی، مالیات الکترونیکی و سامانه تدارکات الکترونیکی دولت شد.
به گزارش پیوست، سه پروژه سلامت الکترونیکی، مالیات الکترونیکی و تدارکات الکترونیکی دولت جزو ۲۳ پروژه اولویت دارد دولت الکترونیکی به شمار میآیند و مقرر شده بود تا نیمه امسال به بهرهبرداری کامل برسند؛ اما حال به نظر میرسد با توجه به تکمیل نشدن این سه پروژه، دولت در شورای اجرایی فناوری اطلاعات تصمیم گرفته است که به صورت کامل دلایل نتیجه ندادن این پروژهها را بررسی و در گزارشهایی به صورت مرتب و دورهای به اطلاعات رئیسجمهوری برساند.
این سه پروژه جزو پروژههایی هستند که با توجه به اهمیتشان دولت به صورت مستمر بر اجرایی شدن آنها نظارت میکرد؛ سال گذشته نیز شورای اجرایی فناوری اطلاعات اعلام کرده بود که این پروژهها از پیشرفت مطلوبی برخوردار نیستند. دبیرشورای اجرایی فناوری اطلاعات سال گذشته اعلام کرده بود که «دبیرخانه شورای اجرایی فناوریاطلاعات به عنوان ناظر سه پروژه سامانه جامع مالیاتی، پرونده سلامت الکترونیکی و معاملات الکترونیکی دولت تا کنون روند اجرایی این پروژهها را تایید نکرده است.» از همان زمان نظارت سختگیرانه بر اجرای این سه پروژه اعمال شد؛ اما به نظر میرسد باز هم اهداف مورد نظر در این پروژهها محقق نشده است.
طبق پیشبینیهای صورت گرفته در این مصوبه شورا، اگر هر کدام از پروژهها نیاز به مصوبه خاصی داشت باید به سرعت تصویب و ابلاغ شوند. همچنین دبیرخانه شورا نیز باید به صورت کامل بر روند اجرای پروژهها نظارت کند و روند اجرای پروژه را به صورت هفتگی به رئیس جمهور اطلاع دهد. بهمن ماه سال گذشته هیات دولت با تصویب اساسنامه جدید شورای اجرایی فناوری اطلاعات، وظیفه نظارت بر برنامههای توسعه دولتالکترونیکی در کشور را برعهده این شورا گذاشت.
طبق مصوبه شورای اجرایی فناوری اطلاعات، برای بررسی دلایل ناموفق بودن پروژه مالیات الکترونیکی باید کارگروهی با مسئولیت دبیر شورا و عضویت نماینده تامالاختیار وزیر امور اقتصادی و دارایی، نماینده ویژه رئیسجمهوری در امور دولت الکترونیکی، سازمان اداری و استخدامی کشور، سازمان برنامه وبودجه تشکیل شود.
طبق این مصوبه این کارگروه باید ظرف دو هفته موانع تحقق طرح و برنامه زمانبندی پروژه مالیات الکترونیکی، شامل اظهارنامه برآوردی در کلیه منابع مالیاتی، پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان را بررسی کند و گزارش خود را به رئیسجمهوری ارائه دهد. پیشبینی شده در صورت مشخص شدن موانع تحقق طرح، این گزارش تبدیل به مصوبهای شده و به منظور اجرای بهتر طرح به دستگاههای مجری ابلاغ خواهد شد. دبیرخانه شورا مسئول پیگیری و اجرای برنامه مصوب خواهد بود و باید گزارش پیشرفت را به صورت هفتگی به ریاست جمهوری ارائه دهد.
یکی دیگر از پروژههایی که هنوز به اهداف تعیین شده به برنامه نرسیده، طرح سلامت الکترونیکی است. در این طرح هرچند تمامی سامانههای آن ایجاد شده؛ اما به نظر میرسد استقرار و بهکارگیری این سامانهها بیشتر از زمانهای پیشبینی شده در برنامه طولانی شده است.
طبق مصوبه شورای اجرایی فناوری اطلاعات برای بررسی دلایل ناکام ماندن این طرح نیز باید کارگروهی با مسئولیت دبیر شورا و با عضویت نماینده تامالاختیار وزیر بهداشت و درمان، نماینده ویژه رئیسجمهوری در امور دولت الکترونیکی، سازمان اداری و استخدامی کشور، سازمان برنامه و بودجه کشور تشکیل شود.
این کارگروه ملزم شده تا دلایل پیشرفت نامطلوب طرح سلامت الکترونیکی، شامل حذف کاربری دفترچههای کاغذی، نسخه الکترونیکی، نسخه پیچی الکترونیکی و رسیدگی الکترونیکی، استحقاق درمان و پرونده الکترونیکی سلامت را بررسی کند و پس از مشخص شدن دلایل عدم تحقق طرح برنامه زمانبندی مشخصی برای اجرایی شدن طرح را ظرف دو هفته مشخص و به وزیر بهداشت و دفتر ریاستجمهوری گزارش دهند.
در صورت تایید دفتر رئیسجمهوری برنامه زمانبندی شده اجرای این طرح به صورت مصوبه به دستگاههای ذیربط ابلاغ خواهد شد و دبیرخانه شورا نیز باید بر اجرای کامل این مصوبه به صورت مستمر نظارت کند و گزارش پیشرفت را به صورت هفتگی به رئیسجمهوری ارائه دهد.
مرکز میانی حوزه سلامت نیز روز ۱۷ آذر به بهرهبرداری رسید. پیشبینی میشود با به بهرهبرداری رسیدن این مرکز و امکان پیادهسازی امضای الکترونیکی روی سامانههای سلامت الکترونیکی مشکلات مربوط به استنادپذیری دادههای سامانههای الکترونیکی سلامت مرتفع شود.
سامانه تدارکات الکترونیکی دولت جزو سامانههایی است که هر چند به بهرهبرداری رسیده و بسیاری از دستگاهها دولتی نیز به آن متصل هستند؛ اما به نظر میرسد به دلایل مختلف، تعدادی از دستگاههای دولتی علاقهای به اتصال به این سامانه و انجام معاملات خود از طریق این سامانه ندارند.
از همین رو شواری اجرایی فناوری اطلاعات با توجه به لزوم تکمیل استقرار و بهرهبرداری از سامانه تدارکات الکترونیکی دولت مقرر کرده تا کارگروهی با مسئولیت دبیر شورا و عضویت نماینده تامالاختیار وزیر صنعت معدن و تجارت، نماینده ویژه رئیسجمهوری در امور دولتالکترونیکی، سازمان اداری و استخدامی، سازمان برنامه و بودجه تشکیل شود. این کارگروه نیز موظف شده تا موانع تحقق کامل این سامانه را بررسی کند و برنامه زمانبندی خود برای اجرایی شدن آن را تهیه و ظرف دو هفته به وزارت صمت و دفتر ریاستجمهوری اعلام کنند.
برنامه زمانبندی اجرای طرح در صورت تصویب رئیسجمهوری به صورت برنامه اجرایی به دستگاههای ذیربط ابلاغ خواهد شد و دبیرخانه شورا ملزم به نظارت بر اجرای این طرح و تهیه گزارش دورهای و ارائه آن به رئیسجمهور خواهد بود.
این سه طرح تنها پروژههایی نیستند که ازبرنامههای اجرایی خود عقب افتادهاند. از همین رو در مصوبه شورای اجرایی فناوری اطلاعات آمده که روسای دستگاههایی که درصد پیشرفت پروژههای اولویتدار دولتالکترنیکی آنها زیر ۵۰ درصد است، باید ظرف مدت یک هفته گزارش علل عدم پیشرفت پروژه را به دفتر رئیسجمهور اعلام و برنامهزمانبندی بهرهبرداری از این پروژهها را برای دهه فجر یا حداکثر تا پایان سال به دبیرخانه شورا اعلام کنند.
با توجه به اینکه دولت در سال پایانی خود قرار گرفته است به نظر میرسد در نظر دارد بخشی از پروژههای اولویت دار و همچنین پروژههایی که از اهمیت اجرایی خاصی برخوردار هستند را به نتیجه برساند. معمولا تمامی دولتها در سال پایانی خود تلاش میکنند که پروژههای نیمهتمام را به اتمام برسانند. به نظر میرسد برای به نتیجه رسیدن این میزان پروژه اولویت دار نیاز به هماهنگی تمامی دستگاههای اجرایی است.
شورای اجرایی فناوری اطلاعات پیشبینی کرده که دستگاههایی که میزان تحقق تکالیف تعیین شده در پروژههای اولویتدار دولتالکترونیکی یا ۱۰ محور ابلاغی از سوی ریاستجمهوری به آنها بیش از ۷۰ است مورد تشویق دبیرخانه قرار خواهند گرفت.