فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۴ آبان ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
در یادداشت اول و یادداشت دوم، راجع به انتخابات سازمان نظام صنفی رایانهای در آخر آبان ماه ۱۳۹۹ بحث و عنوان شد زمان انتخابات بهترین فرصت برای بیان چالشها و کاستیهای شاخههای مختلف سازمان است. در بیان مطالبات، چالش انتخاب نماینده مشاوران در فرایند انتخابات و اصلاح فرایند مذکور، به عنوان نخستین مطالبه صنفی مشاوران و چالش جایگاه مدرک مشاوران به عنوان دومین چالش صنفی شاخه مشاوران بیان شد.
و اما مطالبه صنفی سوم.
از وقتی شاخه مشاوران تشکیل شد، این شاخه با آزمون مشاوران معنا پیدا کرد و هر کسی که بتواند آزمون مذکور را بگذراند، به دریافت مدرک مشاوره رتبه سوم نائل میشود. بهبود فرایند طراحی و برگزاری آزمون مشاوران و اصلاح فرایند ارتقاء رتبه مشاوران، مطالبه صنفی سوم مشاوران است.
مشکل از کجا آغاز شد؟
مشکل از آنجایی آغاز شد که نگاه به فرایند آزمون مشاوران نظام صنفی رایانهای به مانند آزمونهای سراسری دیگر بنا شد. بسیاری از رشتههای مهندسی، در فرایند درازمدتی دچار تغییرات بنیادین و زیرساختی نمیشوند اما در زیستبوم فناوری اطلاعات، این گزاره معتبر نیست. در این زیستبوم، هر روز تغییرات جدیدی رخ میدهد و در بازه یکسال (بازه تکرار آزمون احراز صلاحیت مشاورین) تعییرات بنیادین بسیاری رخ میدهد. از سوی دیگر مدیران ارشد صنایع و کسبوکارهای مختلف، انتظار جدی دارند که مشاورین فناوری اطلاعات، درباره تحولات جدید حوره فناوری اطلاعات، به آنها نظرات مشاورهای و طرحهای دقیق بدهند؛ لذا نیاز است که مشاورین دارای مدرک معتبر احراز صلاحیت از سازمان، به حوزههای جدید و تغییرات بنیادی حوزههای پیشین مسلط باشند.
برای حل این معضل، چه باید کرد؟
در گام اول، لازم است که هر سال قبل از برگزاری آزمون، رشتههای آزمون و مراجع آزمون بهروزرسانی شوند و نگرش طراحی سوالات آزمون نیز تغییر کند. به جای آنکه آزمونگر، درگیر طراحی تعداد زیادی پرسش از متن مراجع پیشنهادی شود، تعداد اندکی سوال طراحی شود که فهم مطالب به چالش کشیده و موقعیتهایی مورد آزمون قرار گیرد که مشاور در آینده در آنها قرار خواهد گرفت و نیاز است نظر مشاورهای دقیق به کارفرمایش بدهد. این رویکرد سبب میشود که توانایی و قدرت مشاوره اعضاء سازمان در حوزه تخصصی مورد نظر، مورد سنجش قرار گیرد و جایگاه مدرک مشاوره سازمان، در نگاه مدیران ارشد سازمانها و شرکتها هم ارتقاء یابد.
گام دوم، طراحی فرایند ارتقاء مشاوران فعلی سازمان است. تمامی مواردی که گفته شد، باید هرسال در طی فرایندی مشخص، برای مشاوران فعلی رخ بدهد. باید فرایند آموزشی مستمر در قالب سخنرانی و دوره آموزشی کوتاهمدت در حوزه مباحث جدید و تغییرات بنیادین حوزههای پیشین برگزار شود و از سوی دیگر، مشاورانی که به بهروزرسانی دانش خود مبادرت میکنند، از مواهب و امتیاز ارتقاء برخوردار باشند.
تمامی این اقدامات، در بستری شکل خواهد گرفت که ابتدا از کارگروه آزمون و ارتقاء آغاز میشود و باید به تاسیس مرکز آزمون و ارتقاء منجر شود. به این موضوع باید به صورت فرایندی پایدار و بسیار مهم در سازمان نگریسته شود و حتی میتوان در گام سوم، از خود اعضای سازمان برای مراکز آزمون و ارتقاء کمک گرفت. آموزشگاهها و مراکز آموزشی معتبر خصوصی بسیاری وجود دارند که میتوانند این موضوع را در فرایند کسبوکار خویش قرار بدهند و با رقابت در این حوزه، بهترین محتوای آموزشی برای این فرایند تولید کنند. در این وضعیت سازمان باید نقش طراحی استراتژی، فرایند اجرایی و تدوین الزامات و سپس ممیزی مراکز آزمون و ارتقاء را به عهده بگیرد.
و اینک سومین مطالبه صنفی مشاوران!
برای حصول به سومین مطالبه صنفی مشاوران نیاز است ابتدا کارگروه «آزمون و ارتقاء» در سطح کشوری شکل بگیرد. از آنجایی که مدرک مشاوره سازمان در تمام کشور، اعتبار یکسان دارد، باید این فرایند به صورت کشوری و با مشارکت نمایندگان تمامی استانها پیش برود.
نکته مهم این است در وضعیتی که به سبب کووید 19 در کشور حاکم شده است، دیگر بحث کمبود امکانات استانی هم کمرنگ شده است و میتوان تمامی فرایند آموزش و ارتقاء به صورت مجازی و آنلاین برای تمامی مشاوران در تمامی استانها، ارائه نمود و به نوعی عدالت در توزیع دانش و تجربه را در سازمان نظام صنفی رایانهای تجربه کرد.
اگر این کارگروه، مورد حمایت هیئت مدیره آتی سازمان نظام صنفی رایانهای کشور باشد، میتوان امید داشت فرایند مذکور به نحو خوبی پیش خواهد رفت و به ارتقاء دانش مشاوران سازمان و کیفیت ویژه خدمات مشاوران سازمان منجر خواهد شد. در این وضعیت، مدیران ارشد سازمانهای دولتی و خصوصی، مهمترین شاخص جذب مشاور در سازمان خود را، پروانه احراز صلاحیت سازمان نظام صنفی رایانهای خواهند دانست و همچنین رتبه مشاور، شاخص بسیار مهمی در انتخاب مشاور برای پروژههایی با گستردگی متفاوت لحاظ خواهد شد.