skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

آیا پلتفرم‌های نیازمندی‌ آنلاین ساز وکاری برای ثبت آگهی لوازم خانگی با شناسه کالا در نظر گرفتند؟

بهناز توحیدی نویسنده میهمان

۲۶ شهریور ۱۳۹۹

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

ابلاغ دستورالعمل «دریافت شناسه برای کالای (لوازم خانگی) موجود در بازار و انبارها» در اردیبهشت‌ماه سال گذشته سبب شد تا عرضه‌کنندگان لوازم خانگی در فضای مجازی هم در کنار کسب‌وکارهای آفلاین برای جلوگیری از قاچاق کالا، ملزم به درج کد شناسایی کالا در کنار سایر مشخصات کالا شوند. در گام نخست نیز اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی با سایت‌های بزرگ جلساتی برگزار کرد تا این دستورالعمل اجرایی شود؛ اما به گفته فرشاد وکیل‌زاده، عضو هیات مدیره اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی در این مدت به جز پلتفرم‌های آنلاین نیازمندی یعنی دیوار و شیپور،  تمام سایت‌ها تاحدودی این دستورالعمل را اجرا کرده‌اند. در مقابل این ادعا نیما اشرف‌زاده، مدیراجرایی شیپور اعلام کرد که آنها یک ماه است که سازوکار ثبت آگهی لوازم خانگی با شناسه کالا معتبر را راه‌اندازی کرده‌اند. براساس اظهارات اشرف‌زاده  از زمان راه‌اندازی این سیستم ۶۰ درصد ثبت آگهی در این پلتفرم کاهش یافته است.

 فرشاد وکیل‌زاده، عضو هیات مدیره و دبیر اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی در مورد وضعیت درج شناسه کالا روی لوازم خانگی از سوی وبسایت‌های آنلاین به پیوست گفت: «براساس ماده ۱۳ قانون مبارز با قاچاق کالا و ارز واردکنندگان و تولیدکنندگان کالاهای مشمول قانون قاچاق کالا و ارز باید روی کالاهای خود شناسه کالا درج کنند. درج شناسه کالا روی لوازم خانگی از بهمن سال گذشته مورد تاکید ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز قرار گرفت و کلیه کسب‌وکارها هم آنلاین و هم آفلاین موظف شدند تا شناسه کالا روی محصولات اصلی لوازم خانگی درج کنند.»

او با اشاره به اینکه در مرحله پیا‌ده‌سازی و اجرایی‌شدن این دستورالعمل شیوع کرونا پیش آمد و  این موضوع تا فروردین ماه سال جاری پیگیری نشد. او همچنین بیان کرد: «در فروردین ماه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و نهادهای مرتبط پیگیری‌های خود را آغاز کردند و قرارگاهی هم به نام «قرارگاه رصد و پایش کالای قاچاق در فضای مجازی» در این زمینه ایجاد شد. نهادهای مختلفی چون ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، پلیس فتا و پلیس امنیت اقتصادی و غیره عضو آن هستند و از اتحادیه هم نماینده‌ای به عنوان مدعو دعوت می‌شود.»

به گفته وکیل‌زاده: «ما در این مقطع سایت‌ها را سه دسته کردیم. اول سایت‌های بزرگ و شناخته شده، دوم سایت‌های بانه‌ای و سوم سایت‌های دیگر که در شهرهای دیگر فعالیت می‌کنند و بانه‌ای و شناخته شده نیستند. در قدم اول هم به سراغ کسب‌‌وکارهای بزرگ رفتیم. در این زمینه ۷ سایت را شناسایی کردیم. سایت‌هایی مانند دیجی‌کالا و زنببل یا سایت تربچه و ایمالز که سایت جستجوی قیمت هستند یا دیوار و شیپور که در حوزه نیازمندی آنلاین فعالیت می‌کنند. در ابتدا پلتفرم‌های نیازمندی‌های آنلاین مقاومت‌هایی داشتند که نیازمندی‌ها مشمول این موضوعات نمی‌شود.» در زنیبل و دیجی‌کالا و سایت‌های بسیاری کالاهای قاچاق را شناسایی و حذف کردند؛ اما در حال‌حاضر بیشترین عرضه کالا به صورت قاچاق از طریق دیوار و شیپور صورت می‌گیرد.

سایت‌های بسیاری کالاهای قاچاق را شناسایی و حذف کردند؛ اما در حال حاضر بیشترین عرضه کالا به صورت قاچاق از طریق دیوار و شیپور صورت می‌گیرد
فرشاد وکیل‌زاده، دبیر و عضو هیات مدیره اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی

به گفته وکیل‌زاده در آن‌زمان قاچاق کالا جزو محتوای مجرمانه نبود که کمیته مصادیق محتوای مجرمانه به آن رسیدگی کند، تا اینکه در تیرماه سال جاری این مورد هم به لیست محتوای مجرمانه اضافه شد و ششم مرداد ماه کمیته مصادیق محتوا این موضوع را در قالب نامه به اتحادیه ارسال کرد.

او  به جزئیات نامه اشاره و اعلام می‌کند: «این نامه برای مصوبات یکصد و نوزدهمین جلسه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه به تاریخ ۹۹/۴/۳۰  است. براساس این مصوبه هرگونه عرضه، تبلیغ، ترویج، خرید و یا فروش کالا و یا ارز برابر موضوع ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز جزو مصادیق محتوای مجرمانه است و با آن برخورد می‌شود.»

او به جلسه دیگری در این زمینه اشاره و بیان کرد: «مهم‌ترین جلسه‌ای که داشتیم ۱۷ تیرماه در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز بود که این ۷ سایت با توجه به مصوبه‌ها و دستورالعمل‌ها تعهد دادند تا نسبت به حذف کالاهایی که شناسه کالا ندارند و به نوعی کالای قاچاق محسوب می‌شوند،اقدام کنند. تا ۱۰ مردادماه هم به آنها مهلت داده شد. سایت‌هایی که مستقیم یا غیرمستقیم کالا عرضه می‌کردند، تا حد زیادی اقدامات لازم را انجام دادند؛ اما سایت دیوار و شیپور اعلام کردند که پیاد‌ه‌سازی زیرساخت شناسایی کالا و حذف آنها زمان‌بر است. مهلتی به آنها داده شد؛ اما تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.»

وکیل‌زاده در ادامه اضافه کرد: «البته امکان آگهی با شناسه در سایتشان تعریف شده است؛ اما شناسه پیش‌فرضی را خودشان تعریف کردند و کل آگهی‌ها را با همان شناسه پیش‌فرض اجازه انتشار دادند. درصورتی که مهمترین بحث در این خصوص این است که شناسه کالا به سامانه جامع تجارت متصل است و این شناسه حاوی یکسری اطلاعات است. وقتی شناسه را وارد سامانه جامع تجارت کنید به شما مشخصات کالا را می‌دهد. وقتی مشتریان کالایی را برای آگهی در دیوار یا شیپور قرار می‌دهند، باید شناسه کالا را هم وارد کنند. پلتفرم هم موظف است از طریق API یا هر راهکاری که دارند، شناسه را با کالا تطبیق دهند.»

براساس گفته‌های وکیل‌زاده همزمان با رسیدگی به این کسب‌وکارها، سایت‌های بانه‌ای نیز توسط پلیس فتا و ستاد مبارز با قاچاق کالا و ارز مورد بررسی قرار گرفتند و یکسری سایت هم فیلتر شدند.

سیستم ثبت آگهی با شناسه کالای معتبر راه‌اندازی شد

در مقابل صحبت‌های فرشاد وکیل‌زاده، نیما اشرف‌زاده، مدیراجرایی شیپور با اعلام اینکه آنها سازوکار ثبت آگهی لوازم خانگی با شناسه کالا معتبر را راه‌اندازی کردند، گفت: «در بخش ثبت آگهی لوازم خانگی شیپور وقتی فیلتر کالای نو را انتخاب می‌کنید، باید شناسه کالا وارد کنید. اگر شناسه کالا معتبر نباشد،آگهی مشتریان ثبت نمی‌شود. این سیستم از ۲۰ مردادماه راه‌اندازی شده است. راه‌اندازی چنین سیستمی در بستر نیازمندی‌های آنلاین بسیار دشوار است. از آن‌زمان حدود ۶۰ درصد ثبت آگهی‌های ما کاهش یافته است.در این زمینه حتی کاربران عادی هم نمی‌توانند بدون شناسه کالا آگهی ثبت کنند.»

او ادامه داد: «قرار بود فقط کسب‌ وکارها نتوانند آگهی لوازم خانگی بدون شناسه کالا ثبت کنند؛ اما چون تاکنون نمی‌توانستیم سیستم را به این صورت طراحی کنیم، هم‌اکنون کاربران عادی هم متضرر شدند. پیش از آن هم در سایت ما کالای قاچاق بسیار کم بود و اگر کالا شناسه نداشت یا بانه‌ای بود، حذف می‌کردیم. مسئله‌ای که پیش آمد این است که هم‌اکنون مردم عادی نیز نمی‌توانند کالای نو خود را به فروش برسانند.»

پس از راه‌اندازی ثبت‌آگهی از طریق شناسه حدود ۶۰ درصد از میزان ثبت آگهی‌های ما کاهش یافته است.حتی کاربران عادی هم نمی‌توانند بدون شناسه کالا آگهی ثبت کنند
نیما اشرف‌زاده،مدیر اجرایی شیپور

به گفته اشرف‌زاده اجرای این طرح‌ها بدون اعمال نظرات کارشناسی دریافت شده از کسب و کارهای این حوزه، هیچ‌گاه نتایج مطلوبی را در پی نداشته و نخواهد داشت. این موضوعات برای فروشگاه‌های اینترنتی صادق است و باید کالاهای قاچاق را کنترل کنند. او همچنین تاکید کرد: «اینکه کسب‌وکاری که جواز کسب دارد و جواز کسب آنها از سمت ما دریافت شده است، آگهی کالای قاچاق را ثبت می‌کند، به پلتفرم شیپور ربطی ندارد. اتحادیه و اصناف باید این موضوع را پیگیری کنند. چرا به چنین کسب‌وکاری جواز کسب دادند تا کالای قاچاق بفروشد.» او همچنین بیان کرد: «کل سهم خرده‌فروشی در سایت‌های آنلاین تنها ۴ درصد است. این عدد کجای بازار تاثیر دارد؟»

اشرف‌زاده همچنین بیان کرد: «نمی‌گوییم این سیستم کامل است و ما در تلاشیم تا روز به روز آن را بهبود ببخشیم. الان تطابق برند با شناسه را هم اضافه کردیم و در حال تست آن هستیم تا در صورت نبودن مشکل آن را لایو کنیم؛ اما راه ‌حل این نیست. فروشنده‌ای به ما زنگ زد و گفت آگهی‌های تمام کالاهای شناسه‌دار را روی شیپور ثبت می‌کند و وقتی مشتری تماس بگیرد، کالای قاچاق می‌فروشد. هم‌اکنون در بازار هم به این صورت است که کالاهای قاچاق در انبار برخی فروشندگان است و آن را به در خانه مشتری ارسال می‌کند.»

او ادامه داد: «حذف قیمت یا حذف کالای قاچاق از روی بستر نیازمندی‌ها تمام مشکل را حل نمی‌کند. سایت‌های نیازمندی فقط ویترین هستند و نقشی در کنترل عرضه مواد قاچاق ندارند. ما به این روند اتحادیه هم انتقاد داریم چون از روز اول همکاری و در جلسات شرکت کردیم و در نهایت نظرات ما شنیده نشد و ما نیز براساس صورت جلسات و مصوبات ساز و کاری را راه‌اندازی کردیم که به نظرمان کامل نیست و نیاز به کارشناسی بیشتر دارد. براساس متن صورت جلسه‌ کالاهای مشمول بدون درج شناسه معتبر و منطبق نباید آگهی شوند.»
اشرف‌زاده با بیان اینکه اعتبار برخی از آگهی‌هایی که شناسه کالا ندارند، مربوط به سازوکار پیشین سایت بودند و نمی‌توان آنها را حذف کرد، گفت: «چون پیش از آن در سایت ما فیلتر کالای نو و دسته دوم وجود نداشت. این افراد آگهی‌های خود را ثبت کردند. وقتی آگهی منقضی شود، کاربر نمی‌تواند دوباره با ساز وکار جدید آگهی جدید ثبت کند. ما چند هزار آگهی را حذف کردیم. تلفنی به ما موارد حذف رو اعلام کردند و ما هم طبق گفته خودشان آگهی‌ها را حذف کردیم.در دسته‌بندی لوازم خانگی در بخش وسایل برقی خانه و آشپزخانه  بیش از ۴۰ هزار آگهی داشتیم و الان به ۱۸ هزار آگهی کاهش یافته.»

http://pvst.ir/8ml
بهناز توحیدینویسنده میهمان

    سال ۸۷ به امید تغییرات بسیار در جامعه‌ام رشته علوم ارتباطات شاخه روزنامه‌نگاری را برگزیدم. به صورت پراکنده در همشهری و مجله فرهنگ وسینما می‌نوشتم. اما همواره فکر و ذکر منِ تازه‌کار پیرامون مسائل اجتماعی و سیاسی می‌گذشت. تا اینکه سال ۹۵ وارد پیوست شدم و به واسطه پیوست پا به دنیای بیکران فناوری گذاشتم و عاشقش شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو