رقابت و قیمتگذاری آزاد به تابآوری برخی کسبوکارها کمک کرد
رقابت کردن و قیمتگذاری آزاد برخی کسبوکارها مانند سرویسهای تاکسیهای اینترنتی، منجر شد در دوره…
۱۲ تیر ۱۴۰۴
۱۲ تیر ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
وضعیت کسبوکارهای آنلاین در دوران جنگ، مانند سایر حوزهها با پیچیدگی همراه بود.طبق گفته همبنیانگذار خانومی رویکرد دولت نسبت به کسبوکارهای آنلاین با دوگانگی همراه است. همبنیانگذار خانومی گفت که در حوزه عرضه مکملها و کمکهای اولیه در دوران جنگ، در خانومی تقاضا بالا رفته بود و در برحه زمانی جنگی به ما گفته شد که در حوزه کمکهای اولیه بیشتر فعالیت کنیم اما وزارت بهداشت دقیقا بعد از اتمام جنگ در اینماد به ما اخطار داد که نباید عرضه کنیم. پلتفرمها میتوانند امنیت روانی مردم را حفظ کنند اما دولت دوگانگی دارد. دولت باید تکلیفش را مشخص کند زیرا نمیتواند امنیت روانی مردم را در نظر بگیرد و به پلتفرمهای اقتصاد دیجیتال توجه نکند.
به گزارش پیوست، مسعود شاهمرادی، همبنیانگذار خانومی با اشاره به موضوع ارائه اینترنت طبقاتی به کسبوکاهایی که ارائه خدمت میدهند توضیح داد: اگر فرض کنیم که شرایطی در کشور وجود دارد که ضروری است اینترنت قطع شود، تصمیمگیرندهاش حاکمیت است؛ درباره درستی و غلطی آن حرفی نمیزنم. اما به صورت کلی دسترسی به اطلاعات باعث بقای جامعه و کشور میشود مگر شرایط بسیار خاص که ما اطلاعاتی از آن نداریم. قطع کردن اینترنت در شرایط خاص شاید درست باشد اما نباید این تصمیم خیلی راحت گرفته شود. اگر قطع کردن اینترنت در شرایط خاصی بروز کرد، باید کسانی که به مردم سرویس ارائه میدهند، اینترنت برایشان فراهم شود. قطع کردن اینترنت برای مجموعههایی که باید خدمات بدهند نشان میدهد که آمادگیمان در شرایط بحران پایین است و نمیتوانیم سرویسی که جامعه احتیاج دارد را فراهم کنیم.
همبنیانگذار خانومی درباره شرایط جنگی و تعدیل نیروی انسانی گفت: در سناریوی ملی و بقای مشترک، کسبوکارها باید نسبت به یکدیگر بیشتر زنجیر شوند، دولت هم زنجیرش را قویتر کند؛ متقابلا ما نسبت به همکارانمان همین نگاه را داریم. در چنین شرایطی درآمد کم شده و احتمالا این موضوع کوتاه مدت نخواهد بود اما ما باید با سناریوی جدیدی بقای کسبوکار و نیروی انسانی را برطرف کنیم. قطعا در کسبوکار کاهش هزینه اتفاق میافتد اما اولویت کاهش هزینه میتواند متفاوت باشد. در چنین شرایطی توسعه متوقف میشود و تلاش برای حفظ است.
شاهمرادی درباره بحران جنگ ادامه داد: با وجود اینکه ما چندین بار تجربه بحران داشتیم، چند روز اول گیج بودیم و سعی میکردیم که خودمان را پیدا کنیم که یک مدل ارتباطی درستی را با مصرفکننده برقرار کنیم. دولت باید از این موضوعات درسهای درستی بگیرد که در شرایط بحران دقیقتر تصمیمگیری کند. در این شرایط نمیخواهم انتقاد کنم زیرا اشتباهات در تصمیمگیری قابل چشمپوشی است اما نکته مهم درسهایی است که باید از این اتفاقات بگیریم.
او با اشاره به بسته شدن صفحه اینستاگرام خانومی و بعدتر شروع جنگ گفت: با توجه به اینکه صفحه اینستاگرام خانومی به تازگی بسته شد و بعد از آن جنگ شد، چالشهای جنگ برای ما بسیار بدتر بود. بستن صفحه اینستاگرام برای ما دردسر داشت اما چالش جنگ خیلی متفاوت بود. تا الان حدود پنج بار مجموعه درگیر چالشهای اینچنینی بوده است اما جنگ از همه چالشها سنگینتر بود. ما تا حدی سناریو طراحی کردیم اما هر سری اتفاقات جدید میافتد. در شرایطی که کسبوکار مبتنیبر خلق ارزش برای مخاطب است، وقتی جامعه مخاطب و محیط در شرایط جدید قرار میگیرد، نوع و زمان خلق ارزش برای مخاطب مهم است که کسبوکار بتواند دوباره به حالت اولیه برگردد.
به گفته شاهمرادی، چیزی که کسبوکارها باید یاد بگیرند که در شرایط مختلف بقا داشته باشند تابآوری است. تابآوری در کسبوکارهای حوزه دیجیتال به تمرین بیشتری احتیاج دارد و تغییرات محیطی بر آنها تاثیرات جدی میگذارد. اگر برای کسبوکارهای کلاسیک اتفاقی بیفتد تا 90 درصد فروش از بین نمیرود اما در کسبوکارهای دیجیتال تا 90 درصد از درآمد حذف میشود. برای ما در هفته اول 90 درصد فروش از درآمد حذف شد.
همبنیانگذار خانومی ادامه داد: حدود 55 درصد از درآمدمان به حالت قبل برگشته است اما با بپذیریم که شرایط فعلی بسیار سخت است؛ در همین خصوص باید واقعبین باشیم تا کسبوکار را زنده نگه داریم. در این شرایط همدلی گستردهای رخ داد، این در شرایطی است که همه ما انتقادات زیادی به دولت و سیستم داریم زیرا موضوع مشخصا درباره ایران است و باید حفظ شود. ما باید بقای مشترک به صورت جزئی داشته باشیم که بتوانیم ایران را حفظ کنیم. هر کسبوکار باید سعی کند تابآوری را در چنین شرایطی حفظ کند.
او با تاکید بر ظرفیت تجارت الکترونیک در کشور گفت: ایکامرسها یک ظرفیت مشخصی دارند اما این ظرفیت در شرایط عادی و بحرانی متفاوت است. مثلا در شرایط بحرانی مصرفکننده دنبال خرید برخی کالاهایی است که شاید در خانه داشته باشد. در این شرایط دولت باید به این حوزه توجه کند، زیرا زیرساختهای تجارت الکترونیک کشور میتواند به بقای ملی کند اما دولت اینها را دست کم میگیرد یا متوجه این زیرساختها نیست. در شرایط بحرانی افراد ترجیح میدهند از خانه خارج نشوند زیرا در شرایط خاص مغازه همیشه باز نیست درنتیجه کسبوکارهای آنلاین نقش مهمی دارند. در زمان جنگ، 4 هزار نفر به جای تهران، سایر شهرها را انتخاب کردند؛ اما در کسبوکار سنتی چنین فضایی وجود ندارد.
طبق گفته شاهمرادی، خانومی به دلیل سایر تجربیات ظرفیتهای زیرساختی را توسعه داده است، درواقع سرویس ما دچار اختلال نمیشود بلکه ارتباط ما با مصرفکننده دچار اختلال میشود. در نتیجه ارتباط مصرفکننده و پلتفرم دچار اختلال جدی میشود و این بزرگرتین چالش بعد از اینترنت است. او گفت که ماهیت کسبوکار دچار اختلال نمیشود، درواقع چالش اینترنت ارتباط 2 طرف را مختل کرده است.
همبنیانگذار خانومی در نهایت گفت: هر اتفاقی مثل جنگ در کشور بیفتد برای مصرفکننده تاثیر جدی دارد. ما باید سعی کنیم یک ارزشی را ایجاد و خلق کنم. در پلتفرم خانومی در دوران جنگ سرچ پاوربانک جزو سرچهای اول بود. ما در خانومی مکملهایی که مجوز نسخهای نداشتند را از طریق داروخانهها عرضه میکردیم. آیین اجرایی دارو در وزارت بهداشت مدتهاست که طول کشیده اما در این شرایط مشخص بود که پلتفرمها توانستند نیازهای خوبی را رفع کنند. در این شرایط امنیت روانی و امنیت کالا بسیار مهم است که باید دولت به آن توجه کند. این اکوسیستم در همه کشورهایی که درگیر جنگ شدهاند، باعث حفظ بقای اجتماعی شده است.