رئیس سازمان فناوری اطلاعات: شرکتها نباید به دادهها انحصاری نگاه کنند
استفاده از دادهها در توسعه سازمانها و اکوسیستم اهمیت دارد؛ به گفته رئیس سازمان فناوری…
۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
بانک مرکزی کارمزد خدمات الکترونیکی بانکی را افزایش داد اما تغییری در کارمزد خرید برای پذیرندگان پایانههای فروشگاهی اعمال نکرد. این اقدام بانک مرکزی در حالی است که در سال ۱۴۰۲ با اصلاح نظام کامزدها، قرار بود کارمزد خرید با تورم افزایش یابد. به نظر میرسد بانک مرکزی از اصلاح نظام کارمزدها عقبنشینی کرده است.
به گزارش پیوست، بانک مرکزی(امروز ۱۵ اردیبهشتماه) لیست کارمزدهای جدید خدمات الکترونیکی بانکی را به شبکه بانکی ابلاغ کرد و اجازه افزایش در عنوانهای کارمزد خدمات الکترونیکی را داد. آخرین بهروزرسانی کارمزد خدمات الکترونیکی بانکی به ۲ سال گذشته برمیگردد.
مهمترین نکته این لیست، افزایش نیافتن کارمزد خرید برای پذیرندگان پایانههای فروشگاهی است. تغییرنیافتن این کارمزد بر اساس پروژه اصلاح نظامها کارمزدها که در سال ۱۴۰۲ در بانک مرکزی آغاز شد به معنای عقبنشینی بانک مرکزی از پیشبرد اصلاح نظام کارمزدها است. باتوجه به وضعیت درآمدی شرکتهای PSP باید دید این تصمیم بانک مرکزی چه تاثیری بر شبکه پرداخت الکترونیکی و آینده این شرکتها خواهد گذاشت. گفتنی است بانک مرکزی بعد از یک دهه کارمزد خرید را به لیست کارمزدهای بانکداری الکترونیکی اضافه کرده بود و برای اولین بار پذیرندگان فروشگاهی مشمول پرداخت کارمزد شدند.
همچنین در این لیست مبلغ کارمزد برای ریال دیجیتال، جدیدترین پروژه اعتباری-پرداختی بانک مرکزی برای صاحب کیف پول و پذیرندگان دیده میشود. بر این اساس، کارمزد کیف به کیف ریال دیجیتال برای کیف عادی به عادی یک ده هزارم مبلغ توسط انتقالدهنده با کف کارمزد ۲۰۰ تومان و کارمزد خرید انتقال به کیف تجاری، یک ده هزارم مبلغ توسط پذیرنده با کیف کارمزد ۱۰۰ تومان خواهد بود.
بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، خدمت کارت به کارت ۹۰۰ تومان تا سقف ۱ میلیون تومان و به ازای هر ۱ میلیون تومان افزایش ۳۲۰ تومان رسیده است. صدور انواع کارت مغناطیسی هوشمند/اعتباری به ۹ هزار تومان و صدور انواع کارت مغناطیسی به ۴ هزار و ۵۰۰ تومان و اعلام مانده کارت به ۱۸۰ تومان و انتقال وجه بین بانکی پایا به ۱ دهم درصد مبلغ تراکنش با کف ۳۰۰تومان و سقف ۷۵۰تومان تغییر کرده است.
همچنین انتقال وجه بین بانکی ساتنا به ۲ دهم درصد از مبلغ تراکنش تا سقف ۳۵ هزارتومان و اعلام ۱۰ گردش آخر حساب به ۲۲۰ تومان افزایش یافته است. صدور سفته و برات الکترونیکی نیز به شکل مقطوع ۲۵ هزار تومان مانند گذشته باقی مانده است. همچنین فعالسازی همراه بانک و اینترنت بانک به مبلغ ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
در این بخشنامه تاکید شده است بانکها میتوانند برای تمامی مشتریان خود حداکثر تا ۳۰ درصد، برای افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور، مستمری بگیران و مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) تا ۱۰۰ درصد و برای شرکتهای دانشبنیان حداکثر تا ۴۰ درصد کارمزدهای مندرج در جداول ابلاغی تخفیف دهد و نرخهای پایینتری اعمال کنند.
همچنین بر اساس این بخشنامه، نوشآفرین مومنواقفی معاون نظام پرداخت و فناوریهای نوین بانک مرکزی اجازه بازنگری در حدود مبالغ تراکنشهای انتقال وجه بینبانکی را در سامانه ملی پرداخت داده است. بر این اساس، کف دستور پرداخت بین مشتری ساتنا از ۵۰ میلیون تومان به ۱۰۰ میلیون تومان و سقف پایا از ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۰۰ میلیون تومان و سقف روزانه دستور پرداخت در سامانه پل نیز ۱۰ میلیون تومان به ۵۰ میلیون تومان برای تراکنشهای غیرحضوری افزایش یافته است.