والاستریت ژورنال: تعرفههای ترامپ شاید هزینه هوش مصنوعی را افزایش دهد
طبق گزارشی از والاستریت ژورنال پیرامون تاثیر تعرفههای سنگین دونالد ترامپ بر صنعت هوش مصنوعی،…
۱۶ فروردین ۱۴۰۴
۱۶ فروردین ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
مایکروسافت، غول فناوری آمریکا و سازنده ویندوز، در پنجاهمین سالگرد تاسیس خود از نسخه جدید دستیار هوش مصنوعی خود موسوم به کوپایلوت (Copilot) رونمایی کرد. این نسخه جدید دارای قابلیتهایی همچون حافظه، تصمیمگیری مستقل و انجام اقدامات پیچیده را در خود جای داده است. ارائه چنین قابلیتهایی نشانگر عزم مایکروسافت برای ورود جدی به رقابت فشرده با شرکتهایی چون گوگل، آمازون و اپل در حوزه محصولات مصرفی مبتنی بر هوش مصنوعی است.
به گزارش پیوست به نقل از فایننشال تایمز، مصطفی سلیمان، مدیر واحد هوش مصنوعی مصرفی مایکروسافت و از بنیانگذاران سابق شرکت دیپمایند که حالا به مالکیت گوگل درآمده است، در این مراسم گفت کوپایلوت اکنون میتواند اطلاعات شخصی کاربران مانند تولد اعضای خانواده، علایق، و ترجیحات آنها را به خاطر بسپارد. به گفته او، این دستیار دیجیتالی قادر است به طور مستقل اقداماتی مانند رزرو بلیط، خرید اینترنتی، و رزرو رستوران را برای کاربران به انجام رساند.
انجام وظایف به صورت مستقل و به نمایندگی از کاربر که با عاملیتهای هوش مصنوعی ممکن میشود از جمله مهمترین میدان رقابت آینده شرکتهای هوش مصنوعی است.
سلیمان میگوید این قابلیتها پویاتر و پشتیبانی بهتر از نرمافزارهای پیشین هستند. او همچنین تاکید کرد که کاربران همچنان میتوانند کنترل کامل خود را بر سیستم عامل حفظ کنند.
عرضه نسخه جدید کوپایلوت، بزرگترین گام مایکروسافت در بخش هوش مصنوعی مصرفی پس از پیوستن سلیمان به شرکت در سال ۲۰۲۴ به شمار میرود. این حرکت همچنین بخشی از تلاشهای مایکروسافت برای کاهش وابستگی به استارتآپ اوپنایآی است.
مایکروسافت بیشتر درآمد خود (بیش از سه چهارم) را از خدمات شرکتی مانند Microsoft 365 و پلتفرم ابری Azure تامین میکند. اما این شرکت حالا با توسعه قابلیتهای هوش مصنوعی به دنبال بازتعریف جایگاه خود نزد مصرفکنندگان معمولی است؛ بازاری که پیشتر در آن بارها از رقبا شکست خورده است.
مراسم معرفی با حضور چهرههایی همچون بیل گیتس، بنیانگذار شرکت، و استیو بالمر، مدیرعامل سابق، همراه بود. این دو در گذشته روی محصولات مصرفی چون Zune (ابزاری برای پخش موسیقی) و Windows Phone سرمایهگذاری کرده بودند، پروژههایی که در نهایت با شکست همراه شدند.
ساتیا نادلا، مدیرعامل فعلی مایکروسافت که از سال ۲۰۱۴ این مسئولیت را بر عهده دارد، شرکت را از تمرکز بر رایانههای رومیزی به سمت فضای ابری و هوش مصنوعی سوق داد. در نتیجه همین تغییرات، ارزش سهام مایکروسافت در این دوره ده برابر رشد کرد و در حال حاضر و پس از ریزش شدید ارزش بازار سهامی آمریکا نیز چیزی حدود ۲.۸ تریلیون دلار ارزشگذاری شده است.
ویژگیهای جدید هوش مصنوعی مایکروسافت: از پادکستسازی تا پردازش دیداری
به نظر میرسد که نادلا و تیمش به دنبال گسترش قابلیتها و امکانات هوش مصنوعی این شرکت هستند تا سهم هرچه بیشتری از این بازار را نصیب خود کنند. از جمله دیگر قابلیتهای دستیار کوپایلوت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همچنین مایکروسافت میگوید موتور جستجوی بینگ را نیز به استفاده از هوش مصنوعی به روزرسانی کرده تا بتواند در بازار جستجو با گوگل رقابت کند؛ شرکتی که هنوز ۹۰ درصد از سهم بازار جستجو را در اختیار دارد.
در حالی که کوپایلوت بخشی از مدلهای اوپنایآی را بهکار میگیرد، محبوبیت آن هنوز پایینتر از ChatGPT است. برخی از قابلیتهایی که مایکروسافت معرفی کرد، مانند «پژوهش عمیق» یا «Deep Research» ، پیش از این در پلتفرم اوپنایآی در دسترس قرار گرفتهاند.
با وجود این، نادلا تلاش کرده تا فاصلهای استراتژیک میان شرکت تحت رهبریاش و اوپنایآی ایجاد کند. او در مصاحبهای با پادکستر Dwarkesh Patel گفت: «ادعای دستیابی به نقطه عطف AGI (هوش عمومی مصنوعی)، تنها نوعی بازی با معیارهاست و معنایی ندارد.» این همان هدفی است که اوپنایآی به عنوان مهمترین اهداف خود معرفی کرده است و همواره به نزدیک شدن به آن اشاره میکند.
مایکروسافت به جای آن، تمرکز خود را بر تجاریسازی فناوری هوش مصنوعی گذاشته است. این شرکت همچنین در دیگر بخشهای بازار از جمله استارتاپهایی مانند Mistral فرانسه و G42 امارات نیز سرمایهگذاری کرده است تا منابع خود را در بخشهای متنوعتری سرمایهگذاری کرده باشد.
نسل جدید کوپایلوت یا دستیار هوش مصنوعی این شرکت نه تنها گامی مهم برای مایکروسافت در عرصه تکنولوژی مصرفی به حساب میآید، بلکه نمایانگر تغییر جهت استراتژیک این شرکت در راستای استفاده کاربردی و گسترده از هوش مصنوعی در زندگی روزمره است.
در صورتی که این ابزار بتواند اعتماد و رضایت مصرفکنندگان را جلب کند، مایکروسافت شانس آن را دارد تا بار دیگر در بازار مصرفکننده نقشی کلیدی در اختیار بگیرد، بازاری که تاکنون بیشتر در اختیار گوگل، اپل و آمازون بوده است.