آمریکا و انگلستان بیانیه بینالمللی هوش مصنوعی را امضا نکردند
گزارشی از بیبیسی میگوید آمریکا و انگلستان بیانیه بینالمللی هوش مصنوعی مبنی بر رویکرد «باز»،…
۲۳ بهمن ۱۴۰۳
۲۳ بهمن ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، در اجلاس جهانی هوش مصنوعی از تعهد ۱۰۹ میلیارد یورویی (معادل بیش از ۱۱۲ میلیارد دلار) بخش خصوصی برای توسعه زیرساخت این کشور در سالهای آینده خبر داد. این طرح بخشی از تلاش کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای همپایی با طرحهای بلندپروازانه آمریکا از جمله طرح ۵۰۰ میلیارد دلاری استارگیت (Stargate) است.
به گزارش پیوست به نقل از CNBC، مکرون این تعهد چند میلیارد یورویی را «معادل فرانسه برای آنچه ایالات متحده با استارگیت اعلام کرد» توصیف کرده است. طرح ایالات متحده با مشارکت دو شرکت آمریکایی اوپنایآی و اوراکل و بانک سرمایهگذاری سافتبنک ژاپن معرفی شد. این پروژه در اولین سال ۱۰۰ میلیارد دلار و در مجموعه ۵۰۰ میلیارد دلار به توسعه زیرساخت هوش مصنوعی آمریکا اختصاص میدهد.
طرح فرانسه برای همپایی با ایالات متحده با مشارکت صندوقهای سرمایهگذاری از امارات متحده عربی، آمریکا و کانادا در کنار شرکتهای فرانسوی از جمله دو اوپراتور بزرگ این کشور Iliad و Orange و شرکت هوافضا و دفاعی Thales انجام میگیرد.
چند روز پیش از آغاز اجلاس اقدام هوش مصنوعی فرانسه در روز دوشنبه، امارات اعلام کرد که مبلغی بین ۳۰ تا ۵۰ میلیارد یورو برای ساخت یک مرکز داده یک گیگاواتی برای هوش مصنوعی در فرانسه هزینه میکند. این مرکز داده بخشی از یک پردیس متمرکز بر هوش مصنوعی خواهد بود.
شرکت Iliad فرانسه نیز براساس این طرح ۳ میلیارد یورو روی زیرساخت هوش مصنوعی سرمایهگذاری خواهد کرد و شرکت هوش مصنوعی میسترال نیز میلیاردها دلار برای توسعه دیتاسنتر خودش در این کشور سرمایهگذاری میکند. میسترال از حمایت مالی شرکت مایکروسافت آمریکا برخوردار است.
ویکتور ریپاربلی، مدیرعامل استارتآپ انگلیسی Synthesia که در زمینه هوش مصنوعی فعالیت دارد، میگوید طرح سرمایهگذاری ۱۰۹ میلیارد یورویی مکرون چیز فوقالعادهای برای اکوسیستم هوش مصنوعی اروپا است اما برای اینکه این قاره توان رقابت با سنگینوزنهایی مثل آمریکا و چین را داشته باشد، به سرمایهگذاری بیشتری نیاز است.
ریپاربلی گفت: «ما باید بنیانهای مناسبی را برای شکوفایی اروپا به عنوان یک اکوسیستم فراهم کنیم… اینکه ما سرمایهگذاری بیشتری روی زیرساخت انجام دهیم فوقالعاده است. اما فکر نمیکنیم این تنها راهحل مساله باشد. چیزهای زیاد دیگری هم وجود دارد که باید نگرانشان باشیم. اما مساله عالی از نظر من این است که اراده سیاسی برای انجام کار وجود دارد.»
اجلاس اقدام هوش مصنوعی میزبان رهبران و روسای برخی از بزرگترین شرکتهای توسعه دهنده فناوری هوش مصنوعی در پاریس خواهد بود.
از جمله حضار سرشناس این اجلاس میتوان به جیدی ونس، معاون رئیس جمهور ایالات متحده، اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، اولاف شولز، صدراعظم آلمان، جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، سوندار پیچای، مدیرعامل گوگل، برد اسمیت، رئیس مایکروسافت، سم آلتمن، مدیرعامل اوپنایآی، دمیس هاسابیس، مدیرعامل گوگل دیپمایند و داریو آمودی، مدیرعامل انتروپیک اشاره کرد.
خبرگزارشی اکسیوس روز شنبه گزارش داد که آلتمن این هفته به رهبران جهان درمورد توسعه نگرش هوش مصنوعی هشدار میدهد تا به جای تمرکز بر خطرات، تمرکز عمده اتحادیه اروپا، از رشد و فرصتها استقبال کنند.
عرضه مدل R1 از شرکت چینی دیپسیک و سروصدای پس از آن در هفتههای اخیر به بحثهایی درمورد لزوم سرمایهگذاری گسترده در زمینه زیرساخت هوش مصنوعی و افزایش توان رایانشی منجر شده است.
دیپسیک میگوید مدل هوش مصنوعی خود را تنها با هزینه ۵.۶ میلیون دلار توسعه داده است که البته بسیاری از بررسیها و اظهارنظرات این ادعا را به چالش کشیدهاند.
شرکت تحقیقاتی SemiAnalysis اعلام کرده است که دیپسیک در طول تاریخ خود حدود ۵۰۰ میلیون دلار روی سختافزار هزینه کرده است و به طور کلی بیش از یک میلیارد دلار برای توسعه فناوری تا به امروز هزینه کرده است. همچنین بررسیهای اخیر شرکتهای مختلف از جمله انتروپیک از تمهیدات امنیتی این هوش مصنوعی نشان میدهد که تمرکز بسیار کمی بر بحث امنیت R1 شده است و از این رو میتوان بخشی از کاهش هزینه را نیز به عدم توجه به بحث امنیت نسبت داد.
دمیس هاسابیس، مدیرعامل گوگل دیپمایند، روز شنبه اعلام کرد که هوش مصنوعی دیپسیک «احتمالا بهترین کاری است» که او از چین دیده است اما از نگاه فناورانه تغییر بزرگی را مشاهده نمیکنیم.
هاسابیس گفت با اشاره به اینکه تبلیغات پیرامون دیپسیک «کمی بزرگنمایی شده است» گفت: «با وجود تبلیغات اغراقآمیز، هیچ پیشرفت عملی جدید واقعی را شاهد نیستیم… [این هوش مصنوعی] از ترفندهای شناخته شده استفاده میکند.»
مایک کاپون، مدیرعامل شرکت نرمافزاری Qlik از آمریکا، پیش از اجلاس هوش مصنوعی گفت که دیپسیک احتمالا یک موضوع بحث مهم خواهد بود و رهبران جهان به پیشرفتهای هوش مصنوعی چین میپردازند.
کاپون روز جمعه در مصاحبه با CNBC گفت: «این اجلاس فقط محدود به هوش مصنوعی نیست-مساله نفوذ است. انتظار یک جنگ تبلیغاتی استراتژی را داشته باشید به گونهای که رهبران هوش مصنوعی آمریکا، فرانسه و انگلستان اهمیت دیپسیک را کوچک جلوه میدهند و در عین حال چین تلاش میکند نشان دهد که دیگر تنها در حال تلاش برای رسیدن نیست- بلکه تعیین کننده روند است.»
او افزود: «در حال حاضر دیپلماسی هوش مصنوعی هم به اندازه توسعه هوش مصنوعی اهمیت دارد. جنگ قدرت ربطی به این ندارد که چه کسی بهترین مدل را میسازد؛ بلکه مساله این است که چه کسی روایت هوش مصنوعی را کنترل میکند.»