تنها ۲ دهم استارتآپهای ایرانی در حوزه بانک و بیمه فعالیت میکنند
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی میگوید تنها ۲ دهم استارتآپهای ایرانی در حوزه بیمه و…
۵ آذر ۱۴۰۳
۵ آذر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
فعالان حوزه لندتک در ایران معتقدند فعالیت تسهیلاتیارها از جانب رگولاتوری به رسمیت شناخته نشده است و از همین رو کاربران با هزینههای زیرساختی شرکتهای لندتک آشنا نیستند و کارمزدهای لندتکها را بیش از واقع تصور میکنند. آنها این موضوع را یکی از دلایل عقب ماندن ایران در حوزه اعتباردهی و اعتبارسنجی میدانند.
به گزارش پیوست، در حاشیه رویداد یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت در پنلی با عنوان زیستبوم پرداختهای اعتباری و خدمات اعتباردهی محمدصادق آزادانی رئیس کمیسیون لندتک سازمان نظام صنفی رایانهای تهران در ارائهای به وضعیت اعتباری ایران پرداخت و گفت: حدود ۹۰ درصد مردم در ایران دارای حساب بانکی هستند و ۸۴.۵ درصد مردم حداقل یک تراکنش بانکی داشتهاند و این آمار قابل قبولی برای ایران است اما در زمینه اعتباری عقبتر از سایر کشورهای جهان هستیم و این لندتکها هستند که میتوانند به کمک فناوریهای مالی این خلاها را جبران کنند و تا کنون ۷۰ درصد تسهیلات اعطایی به افراد بدون سابقه اعتباری از طریق لندتکها صورت گرفته است.
او همچنین اعطای تسهیلات داده محور و استفاده از ظرفیتهای هوش مصنوعی را راهکار مناسبی برای ادامه مسیر توسعه لندتکها عنوان کرد و بررسی رفتار خرید آنلاین کاربران را باعث توسعه این مسیر دانست.
رضا قاسمپور مدیرعامل شرکت مشاوره رتبهبندی اعتباری ایران هم به تاریخچهای از اعتبارسنجی در ایران و جهان پرداخت و گفت: از سال ۱۹۹۰ و با آشنایی مردم با اینترنت و تبادل اطلاعات مراحل تکاملی اعتبارسنجی آغاز شد. بحث فراگیری مالی از طریق اعتبارسنجی ممکن است و پیشبینی رفتار اشخاص از طریق رفتارهای آنلاین میتواند به شناخت رتبه اعتبارسنجی افراد کمک کند.
او همچنین ادامه داد: در ایران از سال ۹۵ بحث اعتبارسنجی با جدیت بیشتری دنبال شد و از سال ۱۴۰۱ رویکرد جدیدی در این باره اتخاذ شد. در واقع فناوریها و اقتصاد دیجیتال تحقق فراگیری مالی را ممکن کردهاند و ماموریت شرکت ما فقط امتیاز اعتباری نیست بلکه وظیفه ما شفافسازی با ارائه اطلاعات دقیق است که بتوانیم دادههای سازمان را غنیتر کنیم تا بتوانیم مدلهای بهروزتر را به کسب و کارها ارائه بدهیم و حالا هم در همکاری جامعه قضایی و لندتکها کارهای خوبی را آغاز کردهایم.
سید محمدمهدی فاطمیان رئیس انجمن فینتک هم به چالش رسمیت نشناختن تسهیلاتیارها اشاره کرد و افزود: تعریف درستی از تسهیلات یارها وجود ندارد و به دلیل نبود سواد مالی اسامی نامناسبی را به خاطر کارمزدها روی لندتکها گذاشتهاند با اینکه از سود ۲۳ درصدی بانکهت صحبت میکنند اما در عمل و بررسی دقیق متوجه میشویم با کارمزدی ۳۸ تا ۴۰ درصدی مواجهیم.متاسفانه کارمزدلندتکها هم به رسمیت نشناختهاند و متوجه هزینه زیرساختهای فناورانه کسب و کارهای لندتک نیستند.
در حال حاضر کسب و کارهای لندتکی دیتاهایی دارند که میتوانند در هماهنگی با یکدیگر اتفاق بسیار خوبی را رقم بزنند.
هومن امینی مدیرعامل دیجیپی هم در ادامه گفت: برای اینکه بتوانیم به رشد اقتصاد دیجیتال کمک کنیم باید بتوانیم اعتبار را در جای درست تخصیص دهیم. اعتمادسازی بر مبنای داده باعث میشود اعتبار در جای درستی خرج شود و لندتک به شفافسازی این کار کمک میکند. لندتکها به دموکراتایز کردن تسهیلات کمک میکنند و ما حالا به شدت به آموزش سواد مالی در میان کاربران نیاز داریم.