آمریکا دو نهاد چینی را به اتهام مشارکت در هک زیرساخت و وزارت خزانهداری تحریم کرد
دولت بایدن روز جمعه از تحریمهایی برای دو نهاد چینی متهم به حمله سایبری خبر…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۵ آذر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
پس از تاخیر در توسعه و مشکلات مختلف شرکت اینتل که به ریزش ارزش سهام این شرکت نیز منجر شد، دولت آمریکا نیز بسته حمایتی خود از این شرکت را کاهش داده است. براساس گزارشی از نیویورک تایمز، اینتل که بزرگترین ذینفع طرح حمایتی دولت آمریکا از صنعت چیپ محسوب میشود طبق تصمیم دولت بایدن حدود ۵۰۰ میلیون دلار از حمایت دولتی خود را از دست داده است.
به گزارش پیوست، این شرکت قرار بود براساس طرح حمایت از چیپها حدود ۸.۵ میلیارد دلار کمک دولتی دریافت کند که به گفته افراد مطلع این رقم به کمتر از ۸ میلیارد دلار کاهش یافته است. تیم آبی که یکی از قدیمیترین فعالان چیپ کشور آمریکا است در سالهای اخیر به دلیل فشار بازار و افزایش هزینهها به شدت تحت فشار است و برای بقا اقدام به کاهش هزینه و تعدیل نیرو کرده است.
کاهش حمایت دولت آمریکا پس از آن صورت گرفت که اینتل برخی از سرمایهگذاریهای چیپ خود در ایالت اوهایو را به تاخیر انداخت. این شرکت حالا به جای سال ۲۰۲۵، پایان دهه جاری میلادی را به عنوان تاریخ اتمام پروژه در نظر گرفته است. اینتل به تازگی و در پی عملکرد ضعیف خود در عصر هوش مصنوعی از بزرگترین زیان تاریخ ۵۶ ساله خود در یک سه ماهه خبر داد.
دولت بایدن در محاسبات کاهش حمایت دولتی، نقشه راه اینتل و تقاضا مشتریان را نیز مد نظر قرار داده است. اینتل به دنبال تقویت ظرفیت فناورانه است تا با رقبایی مثل TSMC تایوان رقابت کند اما هنوز نتوانسته مشتریان این صنعت را متقاعد کند.
عملکرد ضعیف اینتل به عنوان یکی از مهمترین فعالان صنعت آمریکا، ضربه سنگینی به طرح دولت بایدن برای بومیسازی زنجیره عرضه چیپ وارد کرده است. بایدن در ماه مارس سال جاری برای اعلام طرح چند میلیارد دلار حمایت از اینتل به آریزونا سفر کرد و گفت این سرمایهگذاریهای تولیدی قرار است صنعت نیمهرسانا را متحول کند.
سرمایهگذاری روی تیم آبی یکی از مهمترین اقدامات دولت بایدن برای کاهش وابستگی به آسیا است. براساس قانون چیپها که در سال ۲۰۲۲ و با حمایت هردو حزب سیاسی آمریکا به تصویب رسید، دولت ۳۹ میلیارد دلار از ساخت تاسیسات تولید چیپ حمایت میکند تا وابستگی به تولید خارجی را کاهش دهد.
همچنین مقامات وزارت بازرگانی آمریکا برای جلوگیری از اتلاف سرمایههای دولتی، ضربالاجلی را برای اتمام پروژهها در نظر میگیرند. شرکتهایی که تحت پوشش این طرح قرار دارند برای احداث کارخانه، تولید چیپ و جذب مشتری از سمت دولت حمایت میشوند.
اینتل یکی از مهمترین حامیان مهم برای تصویب قانون چیپها در آمریکا بود، اما تغییرات بزرگ این شرکت باعث شده است تا در دریافت حمایت دولتی با مشکلاتی روبرو شود. وزارت بازرگانی آمریکا در ابتدا از حمایت دولتی برای توسعه عملیاتهای اینتل در آریزونا، نیو مکزیکو و اورگان خبر داد و همچنین قرار بر تاسیس دو کارخانه جدید در اوهایو شد.
اما این طرح حمایتی دیگر شرکتها را نیز شامل میشود. وزارت بازرگانی ابتدای ماه جاری اعلام کرد که یک حمایت ۶.۵ میلیارد دلاری از TSMC را نیز برای ساخت کارخانه در آریزونا نهایی کرده است. این شرکت تایوانی قرار است در مجموع با سرمایهگذاری ۶۵ میلیارد دلاری برای تاسیس کارخانه، ۶.۵ میلیارد دلار نیز از سمت دولت حمایت شود.
دولت بایدن با این طرح حمایتی در تلاش است تا آمریکا را به تنها کشوری تبدیل کند که تمام پنج تولید کننده برتر چیپ را در درون خود جای میدهد.
با این حال اینتل یکی از بزرگترین اهداف حمایت دولتی است. دولت بایدن علاوه بر حمایت مستقیم، تا سرحد ۱۱ میلیارد دلار وام و یک اعتبار ۲۵ درصدی مالیات برای سرمایهگذاری روی کارخانههای جدید در نظر گرفته است.
اینتل همچنین یک قرارداد ۳ میلیارد دلاری را برای تولید چیپ برای ارتش آمریکا پیش روی خود دارد. مبلغ این قرارداد یکی از دلایلی است که به گفته افراد مطلع باعث بازنگری مبلغ حمایت دولتی از این شرکت شده است. ترکیب قرارداد ارتش و حمایتی که براساس قانون چیپها انجام میگیرد، بیش از ۱۰ میلیارد دلار سرمایه در اختیار تیم آبی قرار میدهد.
در حالی چنین سطح بیسابقهای از حمایت دولتی را شاهد هستیم که برخی حتی بقای اینتل را نیز در آینده صنعت چیپ زیر سوال میبرند. این شرکت که به تازگی با مشکلات جدی روبرو است از اوج ارزش گذاری ۵۰۰ میلیارد دلاری خود در سال ۲۰۰۰، حالا به ۱۰۶ میلیار دلار سقوط کرده است.
گزارشها حاکی از آن است که حتی میدران کوالکام پیشنهادی برای خرید این شرکت یا حداقل اکتساب بخشی از کسبوکارهای آنها را ارائه کردهاند و از این رو دولت بایدن درمورد توان اجرای تعهدات اینتل تردید دارد. جینا ریموندو، وزیر بازرگانی، تلاش کرده تا شرکتهای بزرگ آمریکایی از جمله مایکروسافت، آمازون و اپل را به استفاده از چیپهای اینتل در آمریکا ترغیب کند.
ریموندو در مصاحبهای با نیویورک تایمز در این باره گفت: «البته که من هرکاری بتوانم برای تضمین موفقیت اینتل انجام میدهم. اما پیام من به هرکدام از این شرکتها- چه اپل و چه AMD یا انویدیا، آمازون و تمام آنها-این است که ما به تقاضای شما برای چیپهای ساخت آمریکا نیاز داریم.»