«آرتین» محتواهای یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت را پردازش کرد
آرتین، کسب و کار هوش مصنوعی توسن تکنو، با ثبت و پردازش بیش از دویست…
۷ آذر ۱۴۰۳
۷ آذر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
هوش مصنوعی در مقابل هوش انسانی یکی از موضوعات جالب مورد بررسی در این صنعت است. هوش مصنوعی از قلمرو داستانهای علمی تخیلی تا زندگی روزمره ما پیشرفتهای چشمگیری داشته است. از آنجایی که AI در صنایع امروزی و زندگی روزمره مردم بسیار فراگیر شده است، ما با بحث جدیدی یعنی مقایسه دو پارادایم رقابتی هوش مصنوعی و هوش انسانی مواجه هستیم.
به گزارش پیوست، در حالی که هدف هوش مصنوعی ساخت و ایجاد سیستمهای هوشمندی است که قادر به انجام کارهای مشابه با کارهای انجام شده توسط انسان باشد، ولی نمیتوانیم به این پرسش فکر نکنیم که آیا AI به تنهایی کافی است؟ در این مطلب طیف گستردهای از موضوعات را در این زمینه پوشش میدهیم؛ از جمله تأثیر بالقوه هوش مصنوعی بر آینده کار و اقتصاد، تفاوت هوش مصنوعی با هوش انسانی و ملاحظات اخلاقی که باید در نظر بگیریم.
جدول زیر با انجام یک مقایسه، هوش مصنوعی در مقابل هوش انسانی را بررسی میکند.
با توجه به یافتههای تحقیقات اخیر، تغییر ویژگیهای الکتریکی سلولهای خاص در شبیهسازی مدارهای عصبی باعث شد که شبکهها اطلاعات جدید را سریعتر از شبیهسازی با سلولهای یکسان به دست آورند. آنها همچنین دریافتند که برای اینکه شبکهها به نتایج مشابهی دست یابند، تعداد کمتری از سلولهای اصلاح شده لازم است و این رویکرد نسبت به مدلهایی که از سلولهای یکسان استفاده میکنند، منابع کمتری مصرف میکند.
این نتایج نه تنها چگونگی برتری مغز انسان در یادگیری را روشن میکند، بلکه ممکن است به ما در توسعه سیستمهای هوش مصنوعی پیشرفتهتر، مانند نرمافزار تشخیص گفتار و چهره (speech and facial recognition software) برای دستیارهای دیجیتال (digital assistants) و سیستمهای ناوبری خودروی خودران (autonomous vehicle navigation systems) کمک کند.
قابلیتهای هوش مصنوعی به طور مداوم در حال گسترش است. توسعه سیستمهای هوش مصنوعی زمان قابلتوجهی را میطلبد، چیزی که در غیاب دخالت انسان نمیتواند اتفاق بیفتد. همه انواع هوش مصنوعی، از جمله وسایل نقلیه خودران و روباتیک، و همچنین فناوریهای پیچیدهتر مانند بینایی کامپیوتری (computer vision) و پردازش زبان طبیعی (natural language processing)، به هوش انسان وابسته هستند.
در بررسی و مقایسه هوش مصنوعی در مقابل هوش انسانی لازم است اثرات AI را بر مشاغل آینده بررسی کنیم. مهمترین این اثرات را میتوان در موارد زیر توضیح داد:
قابل توجهترین اثر هوش مصنوعی، دیجیتالی شدن و اتوماسیون فرآیندهای دستی سابق در طیف گستردهای از صنایع بوده است. این وظایف که قبلا به صورت دستی انجام میشد، اکنون به صورت دیجیتالی قابل انجام است. در حال حاضر، وظایف یا مشاغلی که مستلزم درجاتی از تکرار یا استفاده و تفسیر حجم زیادی از دادهها هستند، به کامپیوتر منتقل و توسط آن انجام میشوند و در موارد خاص، برای انجام این کارها یا وظایف نیازی به دخالت انسان نیست.
هوش مصنوعی با خودکارسازی کارهایی که قبلاً توسط انسان انجام میشد، فرصتهای جدیدی را برای نیروی کار ایجاد میکند. توسعه سریع فناوری زمینههای تحصیلی و کاری جدید مانند مهندسی دیجیتال را ایجاد کرده است. بنابراین، اگرچه مشاغل دستی سنتی ممکن است منقرض شوند، فرصتها و مشاغل جدید ظاهر خواهند شد.
زمانی که هوش مصنوعی به جای اینکه فقط به عنوان وسیله پیشرفت در نظر گرفته شود، به درستی مورد استفاده قرار گیرد، این پتانسیل را دارد که بهرهوری و همکاری در داخل شرکت را با گشودن راههای گسترده جدید برای رشد افزایش دهد. در نتیجه، ممکن است باعث افزایش تقاضا برای کالاها و خدمات شود و مدل رشد اقتصادی را به گونهای تقویت کند که به گسترش رفاه و بالا رفتن استانداردهای زندگی بیانجامد.
در عصر هوش مصنوعی، شناخت پتانسیلهای اشتغال برای انسان، فراتر از صرفاً حفظ استاندارد زندگی اهمیت بیشتری پیدا کرده است. این مورد نشان میدهد باید نیاز ضروری انسان برای مشارکت، همآفرینی، فداکاری و احساس نیاز را درک کنیم و آن را نادیده نگیریم. بنابراین، گاهی اوقات، حتی کارهای پیش پا افتاده در محل کار، معنادار و سودمند می شوند و اگر وظیفهای را توسط هوش مصنوعی حذف یا خودکارسازی کنیم، باید آن را با چیزی جایگزین کنیم که فرصتی قابل مقایسه برای بیان و آشکار کردن تواناییهای انسان فراهم کند.
اکنون کارشناسان زمان بیشتری برای تمرکز بر تجزیه و تحلیل، ارائه راهحلهای جدید و بدیع و سایر عملیاتهایی در اختیار دارند که کاملاً در حوزه هوش انسان هستند. دلیل داشتن این فرصت این است که رباتیک، هوش مصنوعی و اتوماسیون صنعتی برخی از وظایف روزمره و فیزیکی را که قبلاً توسط انسان انجام میشد، انجام میدهند.
پس از مقایسه هوش مصنوعی در مقابل هوش انسانی با این سوال مهم مواجه میشویم. در حالی که هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که وظایف و مشاغل خاصی را خودکارسازی کند، احتمالاً در برخی موارد جایگزین انسانها خواهد شد. هوش مصنوعی برای انجام کارهای تکراری و دادهمحور و تصمیمگیریهای دادهمحور بهترین گزینه است. با این حال، ما هنوز باید مهارتهای انسانی مانند خلاقیت، تفکر انتقادی، هوش هیجانی و حل مسائل پیچیده را ارزشمندتر در نظر بگیریم که AI آنها را کپیبرداری و بازآفرینی میکند.
آینده AI به احتمال زیاد شامل همکاری بین انسان و ماشین است؛ به صورتی که هوش مصنوعی تواناییهای انسانها را افزایش میدهد و آنان را قادر میسازد تا روی کارهای سطح بالاتری که نیاز به نبوغ و تخصص انسانی دارد، تمرکز کنند. ضروری است که هوش مصنوعی را بهعنوان ابزاری ببینیم که میتواند بهرهوری را افزایش دهد و امکانات جدید را تسهیل کند، نه بهعنوان جایگزینی کامل برای مشارکت انسان.
منبع: simplilearn