داریک میخواهد انبار نگهداری طلای بانک کارگشایی را هوشمند کند
«داریک» به عنوان سامانه هوشمند معاملات و انبارداری فلزات گرانبها میخواهد انبار طلای بانک کارگشایی…
۲۱ آذر ۱۴۰۳
۱۵ آذر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۹ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۴ آذر ۱۴۰۳
رشد سریع اقتصادی چین، نوآوری و تسلط بر تولید، این کشور را به یک رهبر جهانی در تجارت و فناوری تبدیل کرده است. اقتصاد چین در چهار دهه گذشته دچار اختلال قابل توجهی شده است که مفهوم سنتی ثبات اقتصادی را به چالش کشیده است. در حالی که ایالات متحده آمریکا به دلیل تدوام در نوآوری در دنیا شناخته شده است، صعود سریع چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان و رهبری در نوآوریهای پیشگام، توجه و بحث جهانی را برانگیخته است.
رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) چین داستانی جذاب را روایت میکند؛ این کشور از سال ۲۰۱۰ در رتبه دوم بزرگترین اقتصادهای جهان قرار گرفته است. دادههای اداره ملی آمار چین (NBSC) و اداره تحلیل اقتصادی ایالات متحده (BEA) نشان میدهد که از سال ۱۹۷۲ تا ۲۰۲۲، چین و ایالات متحده به ترتیب ۱۹.۷ درصد و ۲۲.۵ درصد به رشد اقتصادی جهانی کمک کردهاند و در مجموع بیش از یکسوم تولید جهانی را تشکیل دادهاند.
علاوه بر این، دادههای اخیر نشان میدهد که میانگین سهم چین در رشد اقتصادی جهانی از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۱ به ۳۸.۶ درصد رسیده است، که بهطور قابلتوجهی از ایالات متحده (۱۸.۶ درصد) و اتحادیه اروپا (۲۵.۷ درصد) پیشی گرفته است. علاوه بر این، چین در سال ۲۰۱۳ از ژاپن پیشی گرفت و به دومین بازار مصرفکننده بزرگ جهان تبدیل شد و هزینه نهایی مصرف آن به ۹.۵۲ تریلیون دلار آمریکا رسید. این آمارها چشمانداز مثبتی از آینده اقتصادی چین ارائه میدهند و فرصتهای پرسود برای کسبوکارها در بازار چین را برجسته میکنند.
آمار بانک جهانی همچنین صعود چشمگیر چین در تجارت جهانی را نشان میدهد. از سال ۲۰۰۹، چین از آلمان پیشی گرفته و بزرگترین کشور تجارت صادراتی شده است و در سال ۲۰۱۳، ایالات متحده را به عنوان بزرگترین کشور تجاری جهان کنارزده است. این برجستگی چین را به یکی از مهمترین شرکای تجاری، به ویژه برای اعضای مشارکت اقتصادی جامع منطقهای (RCEP) تبدیل کرده است. موقعیت چین به عنوان یک شریک تجاری اصلی، به آن نفوذ اقتصادی قابل توجهی میدهد و آن را به یک بازیگر ضروری در تجارت جهانی تبدیل میکند.
تسلط چین در تولید نیز به همان اندازه چشمگیر است؛ چون از زمان پیشی گرفتن از ایالات متحده در سال ۲۰۱۰، چین بزرگترین مرکز تولید جهان بوده است. در سال ۲۰۲۲، طبق دادههای بانک جهانی، تولید ناخالص داخلی چین ۴.۹۸ تریلیون دلار بود که ۳۰.۷٪ از کل جهان را تشکیل میدهد و از مجموع تولید پنج کشور بعدی (ایالات متحده، ژاپن، آلمان، کره جنوبی و هند) بیشتر است. با این حال، بخش خدمات چین از میانگین جهانی عقب است. در حالی که صنعت سوم (ارائه خدمات مختلف) در سال ۲۰۲۲ به ۶۳.۸۷ تریلیون یوان رسید و ۵۲.۸٪ از تولید ناخالص داخلی آن را تشکیل داد، این درصد همچنان زیر میانگین جهانی ۶۱.۷٪ در همان سال است.
افزایش سرمایهگذاری در برنامههای تأمین اجتماعی یعنی در راستای ایجاد سیستمهای حمایت از شهروندان ( مثل بیمه) میتواند بازدهی قابل توجهی برای چین به همراه داشته باشد. طبق دادههای سال ۲۰۲۲، اگر چین بخواهد سرمایهگذاری خود را در تأمین اجتماعی به میانگین جهانی برساند، تولید ناخالص داخلی سالانه این کشور میتواند به طور بالقوه ۱.۴ تریلیون دلار افزایش یابد. حتی اگر چین سرمایهگذاری خود را به سطح ایالات متحده در برنامههای تأمین اجتماعی برساند، این افزایش به حدود ۴ تریلیون دلار در سال خواهد رسید.
اختلال اقتصادی برای شکوفایی و تحرک اجتماعی ضروری است و در چین، نتایج این اختلال را میتوان از طریق سه شاخص کلیدی از سال ۲۰۰۱ اندازهگیری کرد: تعداد شرکتهای بزرگ جدید در فهرست Fortune Global ۵۰۰ که از ۱۱ شرکت در سال ۲۰۰۱ به ۱۲۹ شرکت در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است، در حالی که تعداد شرکتهای ایالات متحده، ژاپن و اتحادیه اروپا کاهش یافته است. تعداد میلیاردرهای تازهوارد در فهرست میلیاردرهای فوربس از یک نفر در سال ۲۰۰۱ به ۴۹۵ نفر در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است. همچنین، تعداد شرکتهای تکشاخ ثبتشده در CB Insights از سال ۲۰۱۵ به ۱۶۹ شرکت رسیده است، که از نظر تعداد و درصد از همه کشورهای توسعهیافته، بهجز ایالات متحده، پیشی گرفته است.
مقایسه بین چین و هند، دو کشور پرجمعیت جهان، چشماندازی از اختلالات اقتصادی در بازارهای نوظهور ارائه میدهد. با اینکه جمعیت چین با چالشهایی مواجه است، این کشور همچنان مزایای منحصربهفردی دارد. صندوق بینالمللی پول و مجمع جهانی اقتصاد گزارش دادهاند که جمعیت چین در حال کاهش و پیر شدن است، اما اندازه عظیم نیروی کار چین همچنان عامل مقاومتی برای این کشور محسوب میشود. چین نه تنها در تولید ناخالص داخلی (GDP) بلکه در تعداد نیروی کار نیز، با ۷۸۱ میلیون کارگر در مقایسه با ۵۲۳ میلیون کارگر هند برتر است.
لغو مقررات فرصتهای قابلتوجهی برای رشد چین فراهم میکند. حدود ۳۰ بخش در چین هنوز باید مقرراتزدایی شوند، که فرصتهای منحصربهفردی برای سرمایهگذاران خارجی و خصوصی تضادی آشکار با بازار ایالات متحده را فراهم میآورد.
در حوزه تحقیقات علمی، هزینههای تحقیق و توسعه (R&D) چین روندی چشمگیر از افزایش را تجربه کرده است، بهطوری که از ۱.۰۳ تریلیون یوان در سال ۲۰۱۲ به ۳.۳ تریلیون یوان در سال ۲۰۲۳ (افزایش سالانه ۸.۱٪) رسیده است. شرکتهای چینی اکنون ۱۷.۸ درصد از کل هزینههای جهانی را به خود اختصاص میدهند، که از اتحادیه اروپا پیشی گرفته و در رتبه دوم جهان قرار دارند. در رابطه با درخواستهای ثبت اختراع تحت پیمان همکاری ثبت اختراع (PCT)، از ۲۷۲,۶۰۰ پرونده ثبتشده در سراسر جهان در سال ۲۰۲۳، تعداد ۶۹,۶۱۰ درخواست ثبت شده متعلق به چین است.
در حوزه هوش مصنوعی، اگرچه چین هنوز طبق شاخص جهانی هوش مصنوعی از ایالات متحده عقب است، اما در جایگاه دوم قرار دارد. این تعهد به فناوری پیشرفته توسط شرکتهایی مانند بایتدنس، شرکت مادر TikTok، که در تاریخ ۱۹ مارس ۲۰۲۴ به ارزش ۲۲۵ میلیارد دلار در Global Unicorn Club ارزشگذاری شد، بهخوبی نشان داده شده است؛ جایگاهی که برای پنج سال متوالی حفظ کرده است. موفقیت بیسابقه TikTok، با ۶۷۲ میلیون بار دانلود و ۱۰ میلیارد دلار هزینه مصرفکنندگان، تأثیر نوآوری فناوری چین را به نمایش میگذارد.
رهبری تکنولوژیک چین در بخشهای متعددی مشهود است. در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر، این کشور در سال ۲۰۲۳ به ۴۰ درصد از کل جهانی دست یافت. همچنین این آمار قابلتوجهی است که چین بر انرژی خورشیدی تسلط دارد و ۹ شرکت از ۱۰ تولیدکننده برتر ماژولهای خورشیدی دنیا شرکتهای چینی هستند. تولیدات آن در بازه سهماهه اول سال ۲۰۲۳ بیش از ۸۰ درصد سهم بازار را در اختیار داشته است.
علاوه بر این، چین ۵۹ درصد از فروش و تولید جهانی خودروهای الکتریکی (EV) را به خود اختصاص داده و شرکتهایی مانند BYD نه تنها بر بازار داخلی تسلط دارند، بلکه اکنون رهبرانی مانند تسلا را به چالش میکشند. همچنین چین میزبان بزرگترین سازنده باتری خودروهای الکتریکی در جهان، شرکت فناوری معاصر آمپریکس (CATL) است که با سهم بازار ۳۹.۷ درصدی به نقش پیشرو خود در صنعت باتری خودروهای الکتریکی ادامه میدهد.
یارانههای چین به تولیدکنندگان داخلی این امکان را داده است که به صرفههای مقیاس دست یابند. در حالی که تعرفههای واردات، سهم بازار داخلی را افزایش داده و تولیدکنندگان داخلی را تشویق کرده است تا در سطح جهانی گسترش یابند. همی موضوع باعث شده است موقعیت چین را در بازار بینالمللی تقویت کنند. هر دو این سیاستها مزیت رقابتی چین را بهبود بخشیدهاند.
توانمندی نوآوری چین نیز در صنعت پهپادها مشهود است؛ شرکت DJI که در مارس ۲۰۲۴ توسط CB Insights به ارزش ۱۵ میلیارد دلار ارزیابی شده، در رتبه ۱۶ شرکتهای تکشاخ ارزشمند جهان قرار دارد و در زیرساختهای مخابراتی، با پوشش 5G برای ۹۵ درصد جمعیت تا اکتبر ۲۰۲۳. این دستاوردها بهطور کلی نفوذ مداوم چین بر فناوری آینده را نشان میدهند.
شرکتهای تجارت الکترونیک در حال رشد سریع چین، مانند Temu و SHEIN، به خوبی نوآوری دیجیتال و نفوذ جهانی این کشور را نشان میدهند. Temu با حضور قوی در بازار ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ به عنوان پرافتخارترین برنامه رایگان در فروشگاه App Store ایالات متحده رتبهبندی شد. موفقیت آن از طریق میزان تعامل کاربران نیز مشخص است: Temu در دستهبندی خرید در “App 100” رتبه اول را با ۱۰۷ میلیون کاربر فعال ماهانه برای ترکیب IOS و Android در سال ۲۰۲۳ به دست آورد. تا سال ۲۰۲۴، تعداد بازدیدهای ماهانه Temu به ۳۵۸.۲ میلیون رسید و بیش از ۴۰ میلیون دانلود جهانی در طول یک سال داشت.
در همین حال، طبق یک گزارش سالانه منتشر شده توسط eMarker در سال ۲۰۲۴، SHEIN، بزرگترین خردهفروش آنلاین مد جهان، در میان بزرگسالان ایالات متحده رتبه چهارم را کسب کرد و دیگر غولهای تجارت الکترونیک مانند فیسبوک، اینستاگرام و Open AI را پشت سر گذاشت. این برند به عنوان دومین برند با سریعترین رشد در میان نسل هزاره شناخته شده و طبق ارزیابی CB Insights در مارس ۲۰۲۴ با ارزش ۶۶ میلیارد دلار، چهارمین شرکت تکشاخ با ارزش جهان است.
علیرغم نگرانیها در مورد نابرابری درآمدی که اغلب با رشد سریع اقتصادی همراه است، چین در تلاش برای رفع این مسئله پیشرفتهایی نشان داده است. شاخص جینی از ۰.۴۹۱ در سال ۲۰۰۸ به ۰.۴۶۷ در سال ۲۰۲۲ کاهش یافته است و چین را در میان اقتصادهای بزرگ جهان در رتبه چهارم قرار داده است. این روند مثبت به راهاندازی مجموعهای از برنامههای یونیکورن در چین منجر شده است، مانند برنامه اجرایی مختص تکشاخها در مدرسه کسبوکار CKGSB، که اولین برنامه از این نوع است و به طور خاص برای بنیانگذاران و همبنیانگذاران شرکتهای تکشاخ در چین طراحی شده است.
محیط اقتصادی اختلالبرانگیز چین بستری طبیعی برای نوآوریهای پیشگامانه فراهم کرده است. موفقیت شرکتهای تکشاخ همچنان به ایجاد اختلال اقتصادی کمک میکند، توسعه اقتصادی و پیشرفت اجتماعی را تقویت میکند. درحالی که به اقتصاد انرژی میبخشد،نقش حیاتی در ارتقای تحرک اجتماعی بهویژه در میان جوانان ایفا میکند. به عنوان یک بازیگر بزرگ اقتصادی جهانی، همکاری چین با سایر کشورها برای پرورش نسل بعدی تکشاخها برای ایجاد رفاه و ثبات اقتصادی، اجتماعی و جهانی در بلندمدت ضروری است.
منبع: ie University