اقتصاد پنهان فیلترینگ، دانشبنیان با رشد درونزا
ابزارهای عبور از محدودیتهای اینترنتی، یک اکوسیستم اقتصادی ایجاد کردهاند که با همکاری فیلترینگ و…
۳ آذر ۱۴۰۳
مدیرعامل شاتل موبایل:
۱۷ شهریور ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
مدیرعامل شاتل موبایل باور دارد عدم تناسب در افزایش تعرفه اینترنت و افزایش هزینهها اصلیترین چالش این شرکت است.
به گزارش پیوست، مدیرعامل شاتل موبایل، آرش کریمبیگی، در نشست خبری هفتمین سالروز تولد شاتل موبایل، عدم افزایش تعرفه دیتا، مکالمه و پیامک را مهمترین چالش این شرکت عنوان کرد و گفت: «تعرفه مکالمه ۸ سال و تعرفه پیامک ۱۲ سال تغییر نکرده است. دی ماه سال گذشته بعد از ۷ سال تعرفه دیتا ۱۷ درصد افزایش پیدا کرد که هیچ تناسبی با افزایش نرخ تورم و هزینه اپراتورها نداشت.»
او درباره چالشهای پیش روی شاتل موبایل افزود: «هزینه تامین و انتقال ارز از سوی رگولاتوری و بانک مرکزی و همچنین مهاجرت نیروی انسانی و نیروی کار فنی از دیگر چالشهای ما هستند. علاوه بر این وارد نشدن مودم خارجی به بهانه حمایت از مودم تولید داخلی باعث افزایش قیمت مودمها شده است.»
به گفته کریمبیگی، فیلترینگ و ناامنی حاصل از استفاده از ویپیانها باعث شده است علاوه بر کاربران، اپراتورها هم با مشکلات جدی مواجه شوند. او در این باره افزود: «شورای عالی فضای مجازی قانونی تصویب کرد که طبق آن برای حمایت از محتوای تولید داخل، ترافیکی که برای سرویسهای داخلی است نیمبها و ترافیک پیامرسانهای داخلی یکسوم بها باشد. در این حوزه هم برخی کاربران با استفاده از ویپیانهایی که ترافیک را نیمبها میکنند یا URLهایی که دانلود را یکسوم بها میکنند، تقلب میکنند.»
کریمبیگی اضافه کرد: «زمان اعمال تعرفه نیمبها و یکسوم بها گذشته است و اگر هدف حمایت از محتوای داخلی بوده، این چند سال کافی است. قرار نیست تا ابد از جیب اپراتور برای حمایت از محتوای داخلی یارانه پرداخت شود.»
او درباره چالشهای به وجود آمده به دلیل تحریمها افزود: «یکی از چالشهای اصلی ریسکهایی است که به واسطه تحریم بودن به وجود آمده است. ما برای گرفتن رومینگ بینالمللی باید در GSMA عضو باشیم اما این سازمان امکان عضویت اپراتورهای جدید ایرانی را به دلیل تحریمها فراهم نمیکند و برای مراودات ما چالش ایجاد کرده است.»
کریمبیگی فیلتر شدن اینستاگرام را از اصلیترین دلایل ریزش ترافیک شاتل موبایل عنوان کرد و گفت: «زمانی که اینستاگرام فیلتر شد، ۵۵ تا ۶۰ درصد ترافیک ما ریزش کرد اما در این چند سال با توجه به تعدد ویپیانهایی که وجود دارد تقریبا به ترافیک دو سال قبلمان برگشتیم. اگر این سقوط دیتا نبود ما خیلی فراتر رفته بودیم. هزینه ویپیان که از جیب خانوار میرود میتواند به چرخه صنعت ICT کشور بیاید و ریسک بزرگی که برای حریم شخصی مشترکین وجود دارد از بین برود.»
او درباره اتصال 5G در ایران اضافه کرد: «مشترکین گوشیهای سامسونگ بزرگترین مصرفکنندگان دیتا در ایران هستند اما این شرکت اتصال به اینترنت نسل پنجم را در ایران باز نکرده و وعده داده است که تا پایان سال میلادی بالاخره آن را باز کند. رگولاتوری میتواند با تخصیص فرکانس بیشتر و ظرفیت فرکانسی بیشتر به اپراتورها، خدمترسانی آنها را بهبود ببخشد.»
به باور محمدحسن شانهساززاده، رئیس هیات مدیره گروه شاتل، به جز هزینه اینترنت، سهم هزینههای اپراتورها باید به صورت سالانه ۲۵ درصد افزایش پیدا کند. او در این باره گفت: «ما هر سال با افزایش قیمت و تورم در ایران مواجه هستیم. چندین سال به صورت تصنعی قیمت دیتا ثابت ماند و فاصله ما با تورمی که وجود دارد، زیاد شد. دولت با تغییر ندادن هزینه اینترنت باعث نمیشد بقیه المانهای هزینه اپراتورها تغییر نکند و ثابت ماندن قیمت باعث شد اپراتورها سال به سال نحیفتر و ضعیفتر شوند و امکان توسعه آنها به شدت کاهش پیدا کند.»
او درباره تولید مودم داخلی توسط شاتل گفت: «با توجه به حجم زیاد مصرف و با توجه به اینکه تولیدکنندگان داخلی از این بازار انحصاری با گرانفروشی سو استفاده میکنند، ما نمونههایی را تهیه کردیم و با تولیدکنندگان خارجی صحبت کردیم تا بتوانیم از دانش فنی آنها استفاده کنیم. ما اصراری به تولید مودم توسط خودمان نداریم و با هر شرکتی که بتواند مودم مقرون به صرفهای تولید کند همکاری میکنیم.»
به گفته رئیس هیات مدیره گروه شاتل این شرکت یک نمونه مودم فیبر نوری تولید کرده و آماده عرضه آن به بازار است اما اقدامی در راستای تولید مودمهای TD-LTE انجام نداده است.