skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

رئیس هیات مدیره شتاب‌دهنده تهران سایت: رقابت شتاب‌دهنده‌های دولتی با خصوصی معضل بزرگی است

۹ شهریور ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۰ شهریور ۱۴۰۳

وضعیت تحریم‌ها یکی از چالش‌های شتاب‌دهنده‌ها در کشور است. به گفته رئیس هیات مدیره شتاب‌دهنده تهران سایت، در کنار تحریم که اجازه رشد در ساختار جهانی به استارت‌آپ‌ها را نمی‌دهد، یکی از معضل‌های بزرگ، رقابت شتاب‌دهنده‌های دولتی با خصوصی است؛ زیرا شتاب‌دهنده‌هایی که کاملاً خصوصی باشند و به هیچ نهادی وصل نباشند نمی‌توانند سود چشمگیری کسب کنند.

به گزارش پیوست، اسماعیل جلیلیان، رئیس هیات مدیره شتاب‌دهنده تهران سایت، ضمن مقایسه ایران با کشورهای منطقه گفت: ایران شرایط خاصی دارد و تحریم در رشد نکردن استارت‌آپ‌ها در بعد جهانی بسیار موثر است. ما در هلند پایگاهی داریم و به واسطه ارتباط با آنجا، به ایران تجربه منتقل می‌کنیم. به طور کلی تحریم اصلی‌ترین عامل محدودیت برای رشد استارت‌آپ‌ها از طریق کمک شتاب‌دهند‌ه‌هاست. کشورهای منطقه مخصوصاً کشورهای حوزه خلیج فارس وضع مالی خوبی دارند. یکی از چالش‌های اصلی، رقابت شتاب‌دهنده‌‌های دولتی با خصوصی است. شتاب‌دهنده‌هایی که به برخی از شرکت‌ها وصل هستند و شتاب‌دهنده‌های دولتی را می‌شود با با شتاب‌دهنده‌های منطقه مقایسه کرد.

جلیلیان درباره نام این شتاب‌دهنده گفت: دلیل نام‌گذاری این اسم تمرکز فعالیت در تهران است، نام‌گذاری تهران به دلیل حضوری فیزیکی‌مان در تهران است اما خودمان را به تهران محدود نکرده‌ایم؛ در حال حاضر از شهرهای زنجان، شیراز، اصفهان و ایلام تیم داریم.

رئیس هیات مدیره شتاب‌دهنده تهران سایت درباره ورود تیم‌ها در چند سال اخیر توضیح داد: در چند سال اخیر ورود تیم‌ها فرق چندانی نکرده است. ما در تهران سایت تغییری در نحوه شتابدهی ایجاد کرده‌ایم تا مثل شتاب‌دهنده‌‌های قبلی به لحاظ ساختاری شکست نخوریم اما در عین حال سرمایه زیادی نمی‌توانیم جذب کنیم. این تغییر باعث می‌شود رشد کنیم اما سرعت رشدمان مانند سایر شتاب‌دهنده‌ها نباشد. اسم ثبتی شتاب‌دهنده ما زیست‌بوم کارآفرینی امید ایرانیان است و هدف‌مان این بوده که زیست‌بومی ایجاد کنیم تا تیم‌ها و استارت‌آپ‌ها را به هر آنچه احتیاج دارند وصل کنیم.

او درباره دو استارت‌آپی که از این شتاب‌دهنده خارج شده‌اند گفت: گنجه در دوره اعتبارسنجی و شتابدهی ما شرکت کرده و بعد از جذب سرمایه، خارج شده است. همچنین تیمی در حوزه محصولات کشاورزی و کود فعالیت می‌کرد و با سرمایه چند میلیاردی خارج شده است. برخی از این استارت‌آپ‌ها شاید مطرح نباشند اما موفق و جزو رزومه ما هستند.

به گفته او، پیش‌نیاز تهران سایت برای قبول کردن شتابدهی تیم‌ها، اعتبارسنجی ایده‌ها و شرکت در دوره‌های شتابدهی شرکت‌هاست. او گفت: ترجیح ما در انتخاب ایده‌ها این است که تیم‌ها در حوزه تکنولوژی و ایده‌ها قوی باشند اما محدودیت تیم نگذاشتیم. در حوزه‌های کشاورزی، علوم شناختی، نانو، تجهیزات پزشکی و غیره تیم داریم و در هر حوزه سرمایه‌گذار متخصص را به تیم مد نظر وصل کرده‌ایم.

جلیلیان ادامه داد: معمولاً کسب‌و‌کارها ایده دارند اما در بخش بیزینسی قوی نیستند، ما روی بخش کسب‌و‌کار کار می‌کنیم و مدل‌های اقصادی‌شان را درست می‌کنیم. همچنین در مدل‌های شتابدهی، بنیان‌گذار را به تیمی تبدیل می‌کنیم که شرکت فروش اولیه، وب‌سایت، لوگو، رنگ سازمانی و پرونده بیمه مالیات‌ داشته باشد؛ در واقع یک ایده را به استارت‌آپ تبدیل می‌کنیم.

رئیس هیات مدیره شتاب‌دهنده تهران سایت درباره تفاوت اعتبارسنجی و توانمندسازی گفت: اعتبارسنجی یعنی صاحب ایده، ایده‌اش را اعتبارسنجی می‌کند که آیا ایده مورد قبول برای بازار است یا نه. همچنین در این دوره بیزینس‌مدلش را مشخص می‌کند. بعد از این مرحله وارد مرحله بنیان‌گذاری و شتابدهی می‌شوند؛ در این مرحله به یک شرکت با محصول و فرش اولیه تبدیل می‌شوند. دوره توانمندسازی دوره فرعی است که کنار شتابدهی بوده است اما الان چند سالی است که این بخش را کنار گذاشته‌ایم. در این دوره آموزش‌های دوره کسب‌وکار را به کسانی که در شتابدهی ما نبودند نیز ارائه می‌دادیم.

جلیلیان اضافه کرد: در دوره شتابدهی بسیار کم سرمایه‌گذاری می‌کنیم. برای برگزاری دوره از تیم‌ها پول می‌گیریم و در بعضی از تیم‌ها، سرمایه‌گذاری حداقلی زیر ۱۰ درصدی انجام می‌دهیم که مبلغ نقدی آن هم تقریباً ۳۰۰ میلیون تومان است. از سال ۹۷ تاکنون حدود چهار تیم شکست خورده‌اند و خارج شده‌اند، حدود ۱۲ تیم با موفقیت خارج شده‌اند و سرمایه‌گذار دریافت کرده‌اند و حدود هشت تیم در حال حاضر در دوره حضور دارند.

او درباره رشد ملی و رشد بین‌المللی گفت: یکی از تیم‌های ما از دوره بنیان‌گذاری خارج و به دوره رشد ملی وارد شده است. این دوره طولانی است زیرا هدف‌گذاری‌ای که در این دوره داریم فروش سالانه ۱۰۰ هزار یورو در داخل کشور است که بیش از یک سال زمان می‌برد. بعد از این رشد جهانی را تعریف می‌کنیم که سالانه یک میلیون یورو در سال باید فروش داشته باشند. آن یک تیم، تیم طوبا بایو است که آفت‌کش‌های سازگار تولید می‌کند و در حال حاضر فروش سالانه‌اش بین هشت تا ۱۰ میلیارد تومان است. این تیم به فروش مطلوب رسیده است اما باید از نظر ساختاری بهبود پیدا کند.

جلیلیان درباره سرمایه‌گذاران‌شان توضیح داد: غیر از گروه بهمن، تیم‌ها به دیجی‌کالا و زیرمجموعه‌هایش، سرمایه‌گذارهای حقیقی و صندوق‌های پژوهش فناوری که تمایل به سرمایه‌گذری روی استار‌ت‌آپ‌ها دارند وصل می‌شوند. ابتدای کار ما در مرحله اعتبارسنجی B2B است. تیم‌ها را ابتدا دانشگاه‌ها، ستادهای فناوری، نانو، علوم شناختی، دانشگاه تهران، دانشگاه شیراز، بنیاد نخبگان به ما معرفی می‌کنند. در ابتدا یک استارت‌آپ‌ به صورت مستقل نمی‌توانست به سراغ شتاب‌دهنده ما بیاید اما الان این امکان وجود دارد زیرا به اعتقاد ما استارت‌آپی که ایده‌اش اعتبارسنجی نشده است مناسب بنیان‌گذاری نیست.

او در نهایت با اشاره به آینده شتاب‌دهنده‌ها در کشور گفت: آینده شتاب‌دهنده در ایران به هدف بستگی دارد. اگر هدف کسب سود باشد، خیلی سخت است مگر اینکه سرمایه‌گذار بزرگی پشت شتاب‌دهنده باشد. ما یک شتاب‌دهنده خصوصی هستیم و سعی کرده‌ایم کمترین کمک را از دولت بگیریم، کمک گرفتن ما از دولت در مجموع پنج سال به یک میلیارد هم نرسیده است. ما می‌توانیم رشد کنیم و زنده بمانیم اما اگر هدف کسب سود باشد کار بسیار سخت است.

https://pvst.ir/ish

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو