رئیس هیات مدیره شرکت آوا: مقررات بازار نوآفرین تا حدی شرایط پذیرش را تسهیل کرده است
شرکت صنایع ارتباطی آوا اولین شرکتی بود که ۸ دی ماه روی تابلوی دانشبنیان بازار…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۴ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
مدیرعامل کافه بازار شهابالدین خدابخش معتقد است فیلترینگ آوردهای برای اکوسیستم فناوری اطلاعات ایران نداشته است و دولت جدید بهتر است تصمیمهای اتخاذ شده قبلی خود را ارزیابی و بازنگری کنند.
به گزارش پیوست، شهابالدین خدابخش مدیرعامل بازار در یادداشتی در پلتفرم ویرگول با عنوان «فیلترینگ گوگلپلی برای امنیت یا علیه امنیت، مساله این است» به موضوع فیلترینگ پرداخته است. او در این مطلب ابراز امیدواری کرده است که این یادداشت به دست کسانی که باید برسد و به آن توجه کنند.
خدابخش در بخشی از این مطلب به روایتی از تاسیس بازار پرداخته و گفته است: « زمانیکه تحریم توسعهدهندههای ایرانی جدی شده بود و این تحریمها بخشی از یک روند گستردهتر از محدودیتها و تحریمهای بینالمللی علیه ایران بود. تحریمهای بینالمللی باعث شد که شرکتهای فناوری بزرگ مانند گوگل، خدمات خود را روی کاربران و توسعهدهندگان ایرانی محدود کنند.»
در ادامه آمده است: «پیچیدگی حل مسائل کلان در ایران و روابط بینالمللی ایران با جهان تکنولوژی، امید توسعهدهندگان را از حل موضوعات به صورت ریشهای کمرنگ کرد و تنها راه، استفاده از این تهدید محیطی به عنوان یک فرصت بود که موجب ایجاد پلتفرمهای داخلی شد تا بدین ترتیب توسعهدهندگان ایرانی بتوانند از زیرساختهای داخلی برای ارائه خدمات خود به کاربر ایرانی استفاده کنند.»
او در ادامه به استفاده گسترده از فیلترشکنها توسط مردم عادی و عواقب جبرانناپذیری آن اشاره کرده است و در بخشی از یادداشت خود گفته است: «برنامههای پیش نصب شده بر روی گوشی کاربران مانند پلیاستور، یوتیوب، نتفلیکس و … که برای کاربران عادی در دنیا به صورت اتوماتیک بروزرسانی میشوند، قابلیت دریافت بروزرسانی خودکارشان را از روی گوگلپلی از دست دادند. کاربران ایرانی با داشتن نسخههای منسوخ شده (Obsolete) در معرض سواستفاده از حفرههای امنیتی و آسیبپذیریهای شناسایی شدهی این نسخههای منسوخ قرار گرفتند و به طعمهای ساده برای متخلفین تبدیل میشدند. شایان ذکر است که تحلیل و بررسی رفتار کاربران در بازار نشان داده است که کاربران تمایل کمی به اقدام برای بهروزرسانی برنامههای از طریق اپاستورها دارند و بهروزرسانی خودکار بهترین راهحل جلوگیری از سواستفادههای احتمالی است. گستردگی این موضوع در ابعاد اثرگذاری بر روی دستگاه های اندرویدی چند ده میلیون ایرانی قطعا یک ریسک بالقوه بسیار بزرگ در سطح امنیت ملی است.
فیلترینگ گوگلپلی موجب از کار افتادن «پلیپروتکت» نیز شد. این اتفاق یکی از بزرگترین ضربهها را به امنیت گوشی کاربران وارد آورد. یکی از قویترین سپرهای امنیت در دنیا، از کار افتاد و بسیاری از برنامههای فیشینیگ که از منابع غیر رسمی و غیر معتبر بر روی گوشیهای کاربران نصب میشدند، با نبود پلی پروتکت، راه سادهتری برای سواستفاده از کاربران یافتند.
فیلترینگ علاوه بر کاربران، زندگی را برای توسعهدهندگان ایرانی نیز سخت کرد. دسترسی به منابع و ابزارهای بینالمللی مورد نیاز بسته شد و بخش عمدهای از توان و انرژی این اکوسیستم که باید صرف توسعه و ارتقای آن میشد، یا صرف ایجاد «چرخی از اول» برای رفع نیاز خود شد یا صرف ایجاد راههای مسالمتآمیز دیگر در دسترسی به منابع و ابزارهای مورد نیاز.»
در پایان خدابخش یادداشت خود را با سوالاتی از مسئولان این حوزه به پایان رسانده است و اعلام کرده است: « آورده فیلترینگ برای اکوسیستم فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران چه بود؟ این سوالی است که قانونگذاران محترم بعد از گذشت بیش از یک سال و نیم از آخرین تصمیم بزرگ خود، باید به آن پاسخ دهند؟ آیا این تصمیم به توسعه و ارتقا پایدار در ایران منجر شد؟ یا تنها سنگی دیگر بر سنگهای قبلی جلوی راه توسعهدهندهی ایرانی اضافه کرد؟ آیا این تصمیم موجب ارتقا امنیت ملی شد یا ریسک های بزرگ ایجاد کرد؟
هماکنون با آغاز به کار دولت جدید و با توجه تجارب کسب شده در طی این مدت در اکوسیستم فناوری اطلاعات و ارتباطات و همین طور سالها تجربه انحصارگرایی در صنایع مختلف، لازم میدانیم که با نگاهی جدید تصمیمهای اتخاذ شده قبلی ارزیابی و بازنگری شوند.