skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

آیا موبایل‌هایی که به سفارش ایران در خارج از کشور تولید می‌شوند ارز نیمایی می‌گیرند؟

۱۵ مرداد ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۶ مرداد ۱۴۰۳

تولیدکنندگان موبایل از طرحی خبر می‌دهند که طبق آن موبایل‌های وارداتی که به سفارش برندهای ایرانی در خارج از کشور تولید شده باشند هم تولید داخل به شمار می‌آیند و ارز نیمایی دریافت می‌کنند.

به گزارش پیوست، مدیر تولید موبایل بلوم درباره این طرح گفت: در شرایطی که ارز نیمایی به واردات تلفن همراه اختصاص نمی‌یابد و قرار است ارز صادراتی جایگزین آن شود و به احتمال زیاد تولیدکنندگان موبایل برای بعضی از قطعات‌شان ارز نیمایی می‌گیرند، برخی فعالان حوزه موبایل سعی می‌کنند واردات ODM را تولید بنامند تا از تسهیلات دولتی استفاده کنند.

میثم عابدی، معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات، در این باره به پیوست گفت: موضوع تولید موبایل بین وزارت صمت و ارتباطات به صورت مشترک پیش می‌رود و موضوع اعطای تسهیلات و تخصیص ارز به وزارت صمت مربوط است.

عابدی درباره این طرح اشاره کرد: از دولت یازدهم تاکنون موضوع تولید موبایل در حال پیگیری است و مدل‌های مختلفی مثل SKD هم بررسی شده است، اما این طرح در حد ایده است و هنوز تصمیمی برای اعمال آن گرفته نشده است. البته تصمیم نهایی بر عهده وزارت صمت است.

اما مهدی بهوندی،‌ مدیر تولید موبایل بلوم، در این‌ باره به پیوست گفت: برخی از واردکنندگان موبایل سعی کرده‌اند با استفاده از ارتباطی که با برخی از دستگاه‌های دولتی دارند واردات به شکل ODM را نیز در زمره تولید به شمار آ‌ورند.

تولید به شیوه ODM (Original Design Manufacturing) به شیوه‌ای از تولید سخت‌افزاری گفته می‌شود که واردکننده برند ثبت‌شده خود را با طراحی داخلی، به تولیدکنندگان در کشورهای دیگر می‌سپارد و موبایل به طور کامل در خارج از کشور تولید و وارد می‌شود.

عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات، در آخرین گفت‌وگو با پیوست درباره تولید موبایل داخلی گفته بود: وزارت ارتباطات و  وزارت صمت برای تولید موبایل داخلی تلاش کرده‌اند. ابتدا طراحی اینجا باشد و تولید در کشور دیگری صورت بگیرد و بعد SKD و CKD شود. مهم این است که گوشی‌ای که ما تولید می‌کنیم باکیفیت و دارای قابلیت‌های خوبی باشد.

وزیر ارتباطات در این گفت‌وگو تاکید کرده بود نقش وزارت ارتباطات در حوزه تولید موبایل نقش مشاوره‌ای به وزارت صمت است و موضوعات مربوط به تولید از سمت وزارت صمت پیگیری می‌شود.

بهوندی با اشاره به اینکه این طرح از سمت وزارت ارتباطات حمایت می‌شود گفت: این طرح تاکنون اعلام نشده بود و دقیقاً در پایان دولت سیزدهم می‌خواهند آن را به وزارت صمت ارسال کنند تا اجرایی شود. این موضوع باعث می‌شود یک رانت بزرگ به دو یا سه شرکت تعلق گیرد.

طبق گفته او این طرح تاکنون به صورت محرمانه مطرح شده و هم‌اکنون به مرحله نهایی رسیده است.

او با اشاره به سه شرکتی که تاکنون در این زمینه فعالیت کرده‌اند گفت: این سه شرکتی که دنبال اجرایی کردن این طرح هستند کارخانه‌ای در داخل ندارند، آنها می‌خواهند گوشی‌ها را در خارج از کشور تولید و به اسم تولید داخل وارد کنند.

او با تاکید بر اینکه این شرکت‌ها اعلام کرده‌اند طراحی نرم‌افزار از سمت آنها صورت می‌گیرد گفت: این نرم‌افزار هم در خارج از کشور طراحی می‌شود. این گوشی‌ها در واقع وارداتی هستند و تولید داخلی به حساب نمی‌آیند. سیستم‌عامل به نام شرکت داخلی ثبت می‌شود اما تولید آن خارجی است.

مدیر تولید موبایل بلوم با ابراز نگرانی از فرایند تصویب طرح گفت: به عنوان تولیدکننده، نمی‌دانم این طرح با مشورت چه کسانی تدوین شده است؛ آیا با مشورت انجمن تولیدکنندگان یا انجمن واردکنندگان بررسی شده است؟ آیا این طرح را کارشناسان متخصص ارزیابی کرده‌اند؟ به نظر می‌رسد هر کسی که درباره این طرح صحبت می‌کند، از آن اطلاعی ندارد. متاسفانه این طرح به آخرین روزهای دولت منتقل شده است و می‌تواند ضربه سنگینی به سیستم تولیدی وارد کند. با توجه به اینکه بسیاری از تولیدکنندگان در حال حاضر مشغول راه‌اندازی کارخانه‌ و قراردادها هستند، اجرای این طرح می‌تواند موجب توقف بسیاری از این فعالیت‌ها شود.

بهوندی با انتقاد از نبود شفافیت در تدوین و نهایی شدن این طرح گفت: ما هنوز دقیقاً زمان اجرای این طرح را نمی‌دانیم. آیا این طرح به وزارت صمت ابلاغ شده است که آن را در آیین‌نامه‌های اجرایی خود بگنجاند؟ مثلاً آیا مشخص شده که هر کسی قصد واردات دارد، می‌تواند ارز نیمایی دریافت کند؟ در حال حاضر، طبق شنیده‌های ما، وزارت صمت باید این طرح را اجرایی کند و ما در تلاشیم از طریق این وزارتخانه جلوی آن را بگیریم.

او با اشاره به چالش‌های تولید تلفن همراه گفت: تولید های‌تک معمولاً از مونتاژ شروع می‌شود، البته باید از مونتاژ شروع شود و کم‌کم به سمت تولید قطعات پیش برود. بسیاری از قطعات نیز در داخل کشور در انحصار چندین شرکت بزرگ است و تولید آنها در داخل کشور امکان‌پذیر نیست.

بهوندی در آخر توضیح داد: با شروع مونتاژ موبایل،‌ حمایت از تولیدکننده‌های موبایل شکل گرفت. وزارت صمت، ستاد تسهیل و سازمان‌های مختلف حمایت خود را از بخش تولید تلفن همراه اعلام کردند. حتی واردات موبایل‌های دکمه‌ای محدود شد. وزارت ارتباطات برای حمایت از تولیدکنندگان، فضای فرودگاه پیام را در اختیار آنان قرار داد و اعلام کرد هرکس تمایل به تولید دارد می‌تواند در این فضا مستقر شود و از حمایت‌های وزارتخانه بهره‌مند شوند.

https://pvst.ir/ilk

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو