چتبات هوشمند «دانابات» برای پشتیبانی مشتریان معرفی شد
چتبات هوشمند دانابات از فناوری هوش مصنوعی مولد (Generative AI) و مدلهای بزرگ زبانی (LLMs)…
۴ آذر ۱۴۰۳
۲۷ خرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
اپل با رونمایی از هوش مصنوعی خود در مراسم توسعه دهندگان ۲۰۲۴ توانست با جلب توجه مخاطبان و سرمایهگذاران بار دیگر به ارزشمندترین شرکت جهان تبدیل شود. همکاری با اوپنایآی و ادغام ChatGPT هم برای بسیاری مورد توجه قرار گرفت. اما خبر تلخ برای بسیاری از آیفونها و به ویژه کاربران کشور ما که به جدیدترین آیفونها (به صروت رجیستر شده) دسترسی ندارند این است که پشتیبانی از Apple Intelligence، ابزاری که با حفظ حریم خصوصی قابلیتهای هوشمندی را در اختیار کاربران میگذارد، تنها به گرانقیمتترین مدلها از جدیدترین سری آیفون محدود شده است.
به گزارش پیوست، طبق اعلام اپل، در حال حاضر تنها آیفون ۱۵ پرو و ۱۵ پرومکس از Apple intelligence پشتیبانی میکنند. ابزاری که بسیاری از فعالیتهای داخل گوشی را با دستور کاربر و به صورت خودکار انجام میدهد و میتواند ایموجی بسازد و گالری شما را به شکلی هوشمند جستجو کند.
به گفته کوپرتینوییها Apple Intelligence تنها با استفاده از چیپ A17 قابل اجرا است و حتی مدل پایه جدیدترین آیفونها (آیفون ۱۵) هم قادر به پشتیبانی از آن نیست.
با این حال کاربران مک برای پشتیبانی از این قابلیت تنها به یک کامپیوتر Apple Silicon یا مجهز به پردازندههای بومی اپل نیاز دارند که از سال ۲۰۲۰ روانه بازار شدهاند.
بسیاری از کاربران امروز، هوش مصنوعی را با استفاده از رایانش ابری تجربه میکنند. ابزارهای قدرتمندی مثل ChatGPT، DALL-E و میدجرنی بدون هیچ پیشنیاز خاص سختافزاری، کارهای متعددی مثل تولید تصویر و متن را به راحتی انجام میدهند. این کار با استفاده از قدرت رایانش ابری انجام میگیرد و در نتیجه گوشی یا لپتاپ شما سختافزار خود را دخیل نمیکند.
اپل اما با رویکرد مبتنی بر حفظ حریم خصوصی، سیستم هوش مصنوعی یا Apple Intelligence را به گونهای طراحی کرده است که تا جایی که امکان دارد درخواستهای کاربر را بدون استفاده از ابر اجرا کند.
اپل میگوید این رایانش داخلی از عهده چیپهای قدیمی این شرکت خارج است و تنها آیفون ۱۵ پرو و پرومکس با چیپ A17 میتوانند از آن پشتیبانی کنند.
ناتوانی چیپهای قدیمی ریشه در ناتوانی آنها از یک نوع رایانش جدید ارد. تفکر عصبی، که با واحد پردازنده عصبی یا NPU ممکن میشود باعث شده تا سختافزارهای قدیمی از همراهی در عصر هوش مصنوعی ناتوان باشند.
جدیدترین گوشیها و تبلتهای بازار در کنار CPU (واحد پردازنده مرکزی) و GPU (واحد پردازنده گرافیکی) از یک NPU یا همان واحد پردازنده عصبی برخوردارند. این بخش جدید قادر است بیشمار عملیات را به صورت همزمان و با حداقل مصرف انرژی به اجرا بگذارد.
به شکل تخصصیتر، این واحد پردازنده عصبی در زمینه دستکاری ماتریکس تخصص دارد. این یکی از فعالیتهای اصلی LLMها (قلب تپنده چتباتها) و دیگر انواع هوش مصنوعی مولد است. هوش مصنوعی باری هر درخواست، کار خود را با یک پرامپت دریافتی از کاربر آغاز میکند و با استفاده از دستکاری ماترکیس یا Matrix Manipulation به نتیجه نهایی (چه متن و چه تصویر و شکلهای دیگر آن) میرسد.
اما با وجود محدودیت NPU، اپل از سالها پیش سیستم مشابهی به نام ANE یا موتور عصبی اپل را وارد گوشیهای آیفون کرد. این سیستم از آیفون ۸ به بعد وارد گوشیهای اپل شد. یکی از محققانی که پیشتر سیستم هوش مصنوعی Copilot+، از شرکت مایکروسافت را روی دستگاههای قدیمی با سختافزاری که به گفته مایکروسافت از این سیستم پشتیبانی نمیکند اجرا کرده است میگوید موتور عصبی اپل در واقع نوعی NPU است و این شرکت به صورت مصنوعی آن را به سختافزار جدید محدود کرده است. اما محدودیت دیگری هم وجود دارد که باعث شده تا حتی جدیدترین آیفونها را از اجرای Apple Intellignce ناتوان باشند.
مجله وایرد میگوید شاید دلیل اصلی عدم پشتیبانی آیفونهای جدید از Apple Intellignce، محدودیت رام این دستگاهها باشد و به همین دلیل است که مکبوکهای قدیمیتر امکان پشتیبانی از آن را دارند. در واقع براساس ابزار بنچمارک Geekbench، آیفون ۱۴ چیپ هوش مصنوعی یا NPU قدرتمندتری به نسبت یک مکبوک M1 دارد.
با این حال گوشیهای قدیمی تنها ۶ گیگ رام دارند و تمامی آیفونهای پشتیبانی کننده از Apple Intellignce از ۸ گیگ رام برخوردارند.
اهمیت رام در آن است که مدلهای هوش مصنوعی برای پردازش داخلی باید در RAM یا vRAM ذخیره شوند و حتی سریعترین حافظههای SSD نیز از سرعت لازم برای پشتیبانی از این کار برخوردار نیستند.