معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی: محدودیت انتشار توکنهای معاملاتی حذف شدهاست
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در رویداد ملی ارز دیجیتال از حذف بخش عمدهای از…
۱۷ آذر ۱۴۰۳
۳۰ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳ آذر ۱۴۰۳
مالیات بر دستگاههای کارتخوان در سال ۱۴۰۳ یکی از موارد مهم در زمینه مالیات بر درآمد مشاغل است که با توجه به افزایش استفاده از ابزارهای پرداخت الکترونیکی، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. این مالیات بر اساس درآمد حاصل از تراکنشهای انجام شده با دستگاههای کارتخوان محاسبه میشود و با نرخهای پلکانی مختلفی برای درآمدهای متفاوت، صاحبان مشاغل و اصناف را موظف به پرداخت میکند.
مالیات کارتخوان نوعی مالیات مستقیم است که بر تراکنشهای انجامشده از طریق دستگاههای کارتخوان (POS) تعلق میگیرد. سازمان امور مالیاتی کشور، با هدف شفافسازی و افزایش درآمدهای دولت، بر درآمدهای کسبشده از طریق کارتخوانها نظارت دارد و مالیات مربوطه را از صاحبان مشاغل دریافت میکند.
با این وجود در میان صاحبان کسبوکار و فروشندگان همچنان درمورد مالیات دستگاه کارتخوان ابهام و نگرانی وجود دارد. این تصور اشتباه وجود دارد که با ثبت دستگاه کارتخوان در سامانه مودیان مالیاتی، مالیات آنها افزایش پیدا میکند. در حالی که سازمان امور مالیاتی اعلام کرده است که این کار باعث میشود، مالیات دقیقا براساس میزان فروش محاسبه شود.
سازمان امور مالیاتی برای کسبوکارهای مختلف، نرخهای پلکانی مالیات کارتخوان را در نظر گرفته است که بر اساس میزان فروش مشمول مالیات تعیین میشود. طبق قانون، سود سالیانه تا ۳۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان از طریق دستگاه کارتخوان، از مالیات معاف است. در ادامه میتوانید نرخهای مالیاتی بر اساس میزان درآمد را مشاهده کنید:
با نرخ %۱۵ بر درآمد تا ۲۰۰ میلیون تومان در سال تعلق میگیرد، برای درآمد مازاد بر ۲۰۰ میلیون تومان تا ۴۰۰ میلیون تومان در سال %۲۰ مالیات کارتخوان تعلق میگیرد. برای درآمد مازاد بر ۴۰۰ میلیون تومان در سال با نرخ %۲۵ محاسبه میشود.
در صورتی که کل درآمد شخصی که دارای کارتخوان است، بالاتر از ۴۰۰ میلیون تومان در سال باشد، نرخ مالیات بر درآمد مازاد آن با نرخ %۲۵ همواره مشمول مالیات خواهد شد.
کد مالیاتی کارتخوان یکی از مفاهیم مهم در مدیریت مالی کسبوکارهاست که بسیاری از صاحبان کسبوکار و فروشندگان ممکن است با آن آشنا نباشند. این کد بهنوعی پل ارتباطی بین دستگاههای کارتخوان و سامانه مودیان مالیاتی است که به دولت کمک میکند تا درآمدها را بهطور دقیقتری رصد کرده و مالیاتها را به درستی محاسبه کند.
کد مالیاتی کارتخوان یکی از مفاهیم مهم در مدیریت مالی کسبوکارهاست که بسیاری از صاحبان کسبوکار و فروشندگان ممکن است با آن آشنا نباشند. این کد بهنوعی پل ارتباطی بین دستگاههای کارتخوان و سامانه مودیان مالیاتی است که به دولت کمک میکند تا درآمدها را بهطور دقیقتری رصد کرده و مالیاتها را به درستی محاسبه کند.
برای دریافت کد مالیاتی کارتخوان، ابتدا باید دستگاه خود را در سامانه مودیان ثبت کنید. این فرآیند بهطور معمول ساده است و نیاز به مدارک خاصی ندارد، اما لازم است که تمامی اطلاعات بهدرستی وارد شوند تا مشکلاتی در آینده به وجود نیاید. پس از ثبت موفقیتآمیز، کد مالیاتی به شما اختصاص داده میشود که میتوانید از آن برای مطابقت دستگاه کارتخوان با سامانه استفاده کنید.
استفاده از کد مالیاتی کارتخوان نه تنها به شفافیت مالی شما کمک میکند، بلکه از بروز مشکلات مالیاتی احتمالی نیز جلوگیری میکند. به همین دلیل، توصیه میشود که تمامی صاحبان کسبوکارها و فروشندگان، دستگاههای کارتخوان خود را هر چه سریعتر به سامانه مودیان متصل کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند.
به این ترتیب، نگرانیهای مرتبط با مالیات و حسابرسیها کاهش مییابد و شما میتوانید با آرامش خاطر بیشتری به کسبوکار خود ادامه دهید. این فرآیند به سازمان امور مالیاتی امکان میدهد تا بهطور دقیقتر و منصفانهتر مالیات شما را بر اساس درآمد واقعیتان تعیین کند.
محاسبه مالیات کارتخوان بهطور مستقیم به درآمد حاصل از تراکنشهای ثبت شده در دستگاه کارتخوان مرتبط است. اما مهم است بدانید که مالیات کارتخوان یک مفهوم جداگانه نیست؛ بلکه مالیات بر درآمد یا مالیات بر ارزش افزوده (بسته به نوع فعالیت کسبوکار) بر اساس تراکنشهای انجام شده از طریق دستگاه کارتخوان محاسبه میشود.
پس از انتخاب دستگاه کارتخوان، میتوانید وضعیت مالیاتهای محاسبهشده برای آن دستگاه را مشاهده کنید. این اطلاعات شامل میزان مالیات تعیینشده، تاریخهای مربوط به پرداخت و سایر جزئیات مالیاتی است که برای شما اهمیت دارد. اگر مشاهده کردید که مالیات مشخصشده باید پرداخت شود، میتوانید از طریق همین سامانه به پرداخت آن اقدام کنید.
سامانه مودیان به شما این امکان را میدهد تا بهراحتی و بهصورت آنلاین مالیاتهای خود را پرداخت کنید و از جریمههای احتمالی جلوگیری کنید. علاوهبر این اطمینان حاصل کنید که اطلاعات ثبتشده در سامانه مودیان کاملاً صحیح و بهروز است، زیرا این اطلاعات مبنای محاسبه مالیات قرار میگیرد.
برخی از مشاغل از پرداخت مالیات کارتخوان معاف هستند. این معافیتها شامل موارد زیر میشوند:
کسبه خرد: مشاغل با درآمد سالانه کمتر از سقف تعیینشده توسط سازمان امور مالیاتی، از پرداخت مالیات کارتخوان معاف هستند. میزان دقیق این سقف بهصورت سالانه اعلام میشود.
خیریهها: مؤسسات خیریه مجاز که فعالیت آنها مورد تأیید سازمان امور مالیاتی قرار گرفته باشد، از پرداخت مالیات کارتخوان معاف هستند.
حسابهای شخصی: همانطور که پیشتر گفتیم، درصورتیکه از کارتخوان صرفاً برای دریافت وجوه شخصی استفاده شود، مشمول مالیات نخواهد شد.
از اواخر دهه ۱۳۹۰، با روی کار آمدن قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، ثبت دستگاههای کارتخوان و پرداخت مالیات مربوطه برای تمامی کسبوکارها اجباری شد.
پرداخت مالیات کارتخوان بهصورت دورهای و بر اساس اظهارنامههای مالیاتی انجام میشود. مهلتهای ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات توسط سازمان امور مالیاتی تعیین و اعلام میگردد.
برای محاسبه مالیات کارتخوان، به صورتحسابهای فروش، گزارش تراکنشهای کارتخوان و اسناد و مدارک مرتبط با درآمدهای کسبوکار نیاز خواهید داشت.
بهطور کلی، از زمان شروع فعالیت اقتصادی و استفاده از دستگاه کارتخوان، مشمول پرداخت مالیات کارتخوان خواهید شد.
بله، درصورتیکه نسبت به میزان مالیات تعیینشده اعتراض دارید، میتوانید با ارائه مستندات لازم به سازمان امور مالیاتی، درخواست بررسی مجدد نمایید.