معاونت حقوقی ریاست جمهوری: سازمان غذا و دارو باید ضوابط فنی توزیع اینترنتی دارو را اصلاح کند
معاونت حقوقی ریاست جمهوری در نامهای به رئیس سازمان غذا و دارو، دستورالعمل ابلاغ شده…
۲۵ دی ۱۴۰۳
۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
انجمن داروسازی ایران بار دیگر با توزیع اینترنتی دارو مخالفت کرد و طی اطلاعیهای از داروخانهها خواسته است با پلتفرمها برای توزیع اینترنتی دارو قرارداد نبندند.
به گزارش پیوست، هرچند دستورالعمل توزیع اینترنتی دارو از طریق پلتفرمها به تصویب رسیده و ابلاغ شده اما انجمن داروسازان به عنوان یکی از مخالفان اصلی اجرایی شدن این طرح در اطلاعیهای از کلیه داروخانهها خواسته است: «…از عقد هر گونه قرار داد با پلتفرمهای مذکور مادام که اشکالات قانونی موجود برطرف نگردیده و هرگونه همکاری، به تایید این این انجمن و سازمان نظامپزشکی نرسیده است، اکیدا خودداری نمایند.»
این در حالی است که این دستورالعمل به تایید وزیر بهداشت و سازمان غذا و دارو رسیده است. این اولین باری نیست که انجمن داروسازان با پیادهسازی طرحهای نوآورانه مخالفات میکند؛ در گذشته نیز این انجمن با پیادهسازی نسخه الکترونیکی مخالفت کرده بود. از سویی مقرر شده این دستورالعمل در یک دوره ۶ماهه به صورت آزمایشی انجام شود از همین رو پیشبینی میشود در صورت اجرا در این دوره زمانی و مشخص شدن نقاط ضعف و قوت آن، این دستورالعمل مورد بازنگری قرار گیرد. همچنین این نامه انجمن موجب میشود نقاط ضعف و قوت آن به صورت کامل مشخص نشود.
یکی از دلایل مخالفت این انجمن با توزیع اینترنتی دارو جلوگیری از ایجاد ناصرخسرو مجازی و مقابله با توسعه آن و نیز حفاظت از اطلاعات بیماران عنوان شده است در حالی که اطلاعات بیماران در اختیار پلتفرم قرار نمیگیرد و پلتفرمها طبق این دستورالعمل فقط دارویی را که در داروخانه وجود دارد از طریق داروخانهها توزیع میکنند.
حفاظت از اطلاعات بیماران یکی از بهانههایی است که این انجمن در دورههای گذشته و هنگام پیادهسازی نسخهنویسی الکترونیکی با آن مخالفت میکرد. در نامهای که آن زمان انجمن داروسازان ایران برای رئیسجمهور وقت حسن روحانی نوشته بود تاکید کرده بود به دلیل مشکلاتی که طرح نسخهنویسی الکترونیکی دارد، داروخانهها امکان ارائه خدمات نسخهپیچی الکترونیکی را نخواهند داشت. در همان زمان این طرح به دستور مستقیم رئیسجمهور اجرایی شد.
انجمن داروسازان پس از تغییر دولت نیز در نامهای به ابراهیم رئیسی، از او خواستند اجرای طرح نسخه پیچی الکترونیکی را ۶ ماه به تعویق بیندازد اما او نیز این درخواست را نپذیرفت. حتی در جلسات نهایی شدن دستورالعمل توزیع اینترنتی دارو دوباره مخالفت با اجرایی شدن نسخهنویسی الکترونیکی مطرح شد که در آن زمان رئیس کمیسیون اصل ۹۰ به طور جدی با نماینده انجمن داروسازان مخالفت کرد.
انجمن داروسازان در این نامه تاکید کرده است نقش پلتفرمهای داروساز فقط و فقط در انتهای زنجیره توزیع و منحصراً برای حمل آن قابل قبول است و ارائه کد رهگیری بیماران به این پلتفرمها مغایر با قانون و به منزله امکان درز و نشر اطلاعات بیماران به فضای ناامن مجازی است.
هماکنون حدود ۱۶ هزار داروخانه در سراسر کشور مجوز فعالیت دارند اما اطلاعات دقیقی از تعداد اعضای انجمن داروسازان ایران در دست نیست.
برخی از کارشناسان این حوزه معتقدند انجمن داروسازان بیشتر نگران محدود شدن فعالیتهای داروخانهها بزرگتر هستند چراکه در دستورالعمل توزیع اینترنتی دارو، درخواست دارو به طور همزمان برای تمامی داروخانههای اطراف کاربر ارسال میشود و کاربر خود میان داروخانهها انتخاب میکند، از همین رو داروخانههای کوچکتر نیز امکان رقابت با داروخانههای بزرگتر را پیدا میکنند.