مدیرعامل شرکت ملی پست: برای توسعه پست باید منابع زیرساختی را به اشتراک بگذاریم
مدیرعامل شرکت ملی پست اشتراکگذاری منابع و استفاده از زیرساختهای شرکتهای پست خصوصی برای توسعه…
۱۸ مهر ۱۴۰۳
۲۰ فروردین ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
سود شرکت زیرساخت در نیمه اول سال ۱۴۰۲ باز هم کاهش یافت. این کاهش ناشی از کمتر شدن درآمدهای عملیاتی زیرساخت و در همان حال افزایش بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی است. سود زیرساخت در پایان سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از آن نصف شده بود.
به گزارش پیوست، صورتهای مالی ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۲ شرکت ارتباطات زیرساخت که در سایت کدال منتشر شدهاند، از کاهش حدود ۲۹۰ میلیارد تومانی سود زیرساخت نسبت به نیمه اول سال ۱۴۰۱ خبر میدهد. این کاهش عمدتا مربوط به کمتر شدن درآمد زیرساخت از ارائه خدمات پهنای باند که در این گزارش، علت آن «نوسانات نرخ ارز» عنوان شده است.
کاهش سود شرکت زیرساخت در پایان سال ۱۴۰۱ و به نسبت سال قبل از آن نیز دیده میشد؛ اما اکنون کاهش درآمدهای عملیاتی نیز در صورتهای مالی به ثبت رسیده است. این ارقام مربوط به پایان نیمه اول سال ۱۴۰۲ است و از آنجا که در نیمه دوم سال، قیمت پهنای باند با افزایش روبرو شد، احتمال دارد در صورتهای مالی ۱۲ ماهه، شرایط تغییر کند.
درآمدهای عملیاتی زیرساخت در نیمه اول سال ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال قبلتر بیش از ۳۹ میلیارد تومان کاهش داشته است و در مقابل بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی نزدیک ۳۴۵ میلیارد تومان افزایش داشتهاند. همین موضوع منجر به کاهش سود ناخالص این شرکت شده است. اما موضوع به همینجا ختم نمیشود و این شرکت با افزایش هزینههای اداری و عمومی هم مواجه شده در نهایت گرچه نسبت به نیمه سال ۱۴۰۱ مالیات کمتری پرداخت کرده؛ اما باز هم نزدیک ۲۹۰ میلیارد تومان سود کمتر به ثبت رسانده است.
درآمدهای عملیاتی شرکت زیرساخت مربوط به خدمات پهنای باند و ارائه زیرساخت برقراری مکالمه میشود که خدمات پهنای باند، سهم بیشتری در سبد درآمدی زیرساخت دارد؛ اما درآمد این شرکت از خدمات پهنای باند بیش از ۱۴۶ میلیارد تومان نسبت به نیمه اول سال ۱۴۰۱ کاهش داشته است.
کاهش درآمد زیرساخت از خدمات پهنای باند را میتوان به دو مشتری اصلی این شرکت یعنی همراه اول و ایرانسل نسبت داد.
در بخش درآمدی صورتهای مالی زیرساخت، عمدهترین مشتریان این شرکت و مبلغی که پرداخت کردهاند، آمده است. مقایسه اعداد این جدول با نیمه سال ۱۴۰۱ نشان میدهد دو اپراتور اصلی تلفن همراه کشور مبالغ کمتری به زیرساخت پرداختهاند و این موضوع درباره همراه اول شدیدتر است. در این بخش میتوان به کاهش پرداختی هایوب، شاتل و فناپ نیز اشاره کرد و در مقابل آسیاتک، پیشگامان و برخی شرکتهای دیگر با افزایش مصرف روبرو بودهاند؛ اما این افزایش، کاهش شرکتهای بزرگ را جبران نکرده است.
به صورت کلی، سهم ارائه خدمات پهنای باند از سود ناخالص شرکت زیرساخت، کاهش یافته است. زیرساخت دلیل این کاهش را نوسانات نرخ ارز عنوان کرده است.
دیگر ردیف درآمدی زیرساخت مربوط به مکامله تلفنی است که افزایش بیش از ۱۰۷ میلیارد تومانی داشته و زیرساخت گفته است این افزایش مربوط به افزایش دقایق ترافیک ورودی بینالملل و افزایش نرخ ارز در تبدیل به ریال است و تعرفههای ورودی و خروجی تغییری نکردهاند.
در مقابل این بخشها، هزینههای زیرساخت افزایش داشتهاند و همین موضوع باعث کاهش سود این شرکت شده است. اما نکته جالب آنجاست که براساس آنچه در صورتهای مالی زیرساخت آمده، هزینهای که این شرکت برای تامین پهنای باند اینترنت کرده است، نسبت به سال ۱۴۰۱ تغییری نداشته است و بندی که در گزارش مالی پایان سال ۱۴۰۱ آمده عینا و همان ارقام در گزارش نیمه اول سال ۱۴۰۲ نیز تکرار شده است.
براساس آنچه در این گزارش آمده ظرفیت پهنای باند ایران در پایان شهریور سال گذشته حداقل ۵ هزار و ۴۶۰ گیگ بوده است.