اوپنایآی با شکایت «نوعدوستی علیه طمع» به جنگ ایلان ماسک رفت
شرکت اوپنایآی، ایلان ماسک، یکی از بنیانگذاران شرکت که حالا به مخالف اصلی آن تبدیل…
۱۸ مهر ۱۴۰۳
۱۹ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
مدیرعامل اوپنایآی پس از اینکه سال گذشته برای مدت کوتاهی از شرکت اخراج شد، حالا در پی انتشار نتایج یک بررسی که او را از هرگونه اشتباهی مبرا کرده است، به همراه سه عضو جدید به هیات مدیره شرکت بازگشت. هیات مدیره اوپنایآی، به واسطه حاکمیت بر بخش عامالمنفعه شرکت، کنترل اصلی این استارتآپ را برعهده دارد.
به گزارش پیوست، علاوه بر آلتمن، سه عضو جدید دیگر نیز به هیات مدیره پیوستهاند: سو دسموند هلمان، مدیرعامل سابق بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس، نیکول سلیگمن، مدیر سابق سونی، فیدجی سیمو، مدیرعامل اینستاکارت. این شرکت همچنین از تغییرات جدیدی از جمله یک شماره افشاگری برای کارکنان و پیمانکارهای اوپنایآی و سیاست جدیتری در حوزه تضاد منافع خبر داده است.
عضویت مجدد آلتمن در هیات مدیره پس از آن صورت گرفت که شرکت حقوقی ویلمرهیل (WilmerHale)، که وظیفه بررسی تحولات سال گذشته را برعهده داشت، اعلام کرد تصمیم به اخراج سم آلتمن «نتیجه از بین رفتن رابطه و عدم اعتماد بین هیات مدیره سابق و آقای آلتمن بود.» گزارش فوق که روز جمعه منتشر شد تصریح میکند که تصمیم به اخراج آلتمن ارتباطی با امنیت محصول، روند توسعه یا امور مالی اوپنایآی ندارد.
پس از انتشار گزارش ویلمرهیل و تحولات هیات مدیره، آلتمن در یک کنفرانس خبری روز جمعه گفت: «خرسندم که این ماجرا به طور کامل تمام شد.»
شرکت اوپنایآی از یک ساختار خاص حاکمیتی برخوردار است که براساس آن یک هیات مدیره عاملالمنفعه به کار بازوی سود محوری نظارت دارد که از طرفین مختلف سرمایه دریافت میکند. تعهد این هیات مدیره به تمام «بشریت» است و نه سرمایهگذاران. شرکت مایکروسافت تا به امروز به عنوان بزرگترین شریک بازوی سود محور اوپنایآی، بیش از ۱۳ میلیارد دلار روی این شرکت سرمایهگذاری کرده و اساسا یک سهم ۴۹ درصدی را بازوی سود محور در اختیار دارد.
سال گذشته در نتیجه اختلاف نظر همین هیات مدیره عامالمنفعه و آلتمن، تحولات بزرگی در این شرکت رخ داد. برای مدت کوتاهی آلتمن، حتی بدون اطلاع قبلی مایکروسافت، از شرکت اخراج شد و این مساله به اعتصاب گسترده کارکنان، پژوهشگران و نارضایتی سرمایهگذاران منتهی گردید.
اما تنها پس از چند روز این استارتآپ دوباره با بازگشت آلتمن موافقت کرد. در نتیجه بازگشت او تمامی اعضای هیات مدیره به جز یکی از کرسی خود محروم شدند و یک کرسی بدون حق رای و مشاهدهگر نیز در اختیار مایکروسافت قرار گرفت. با این حال حتی پس از تمامی تحولات، آلتمن و هیات مدیره جدید هم دلیل واضحی برای اخراج او منتشر نکرند.
چندین فرد آشنا با طرز تفکر هیات مدیره سابق میگویند اخراج آلتمن در ماه نوامبر ماحصل ماهها مانور استراتژیک مدیرعامل در مقابل هیات مدیره و نوعی عدم شفافیت از نظر آنها بود.
میرا موراتی، مدیر ارشد فناوری، که برای مدت کوتاهی پس از اخراج آلتمن به عنوان مدیرعامل موقت معرفی شد، روز جمعه پس از انتشار نتایج بررسیها طی پستی در اکس گفت که پیش از اخراج با هیات مدیره درمورد رهبری آلتمن صحبت کرده است. او گفت که پس از اخراج «با جدیت با اقدامات آنها مبارزه کرده است.»
در حالی که ویلمرهیل میگوید پس از پایان بررسیها به مدرکی مبنی بر اشتباه آلتمن دست نیافته اما نتایج کامل این بررسی منتشر نشده است. ویلمرهیل در چکیدهای که از بررسیهای چند ماهه منتشر شده میگوید هیات مدیره سابق «انتظار نداشت که اقداماتش باعث بیثباتی شرکت شود» و در مدت کوتاهی دست به اقدام زد. هیات مدیره همچنین مدیرعامل را «بدون هشدار قبلی به سرمایهگذاران مهم» یا ارائه فرصتی مناسب به آلتمن برای توضیح درمورد نگرانیها، اخراج کرده است.
در حال حاضر گزارشها حاکی از آن است که کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده و نهادهای ناظر بر رقابت انگلستان و اتحادیه اروپا، نیز تحولات ماه نوامبر را تحت بررسی دارند.
با این حال مهمترین استارتآپ هوش مصنوعی جهان در ماههای پس از بازگشت دوباره آلتمن با راهاندازی یک فروشگاه هوش مصنوعی برای GPTهای شخصیسازی شده و عرضه یک مدل هوش مصنوعی به نام سورا (Sora) که پرامپتهای متنی را به ویدیوهای خیرهکننده تبدیل میکند، توجه تمام صنعت را به خود جلب کرده است.
همچنین گزارشها حاکی از آن است که آلتمن نیز در این مدت برای جذب سرمایه و توسعه یک طرح تولید چیپ تلاش میکند. بازار چیپهای هوش مصنوعی در حال حاضر تحت سلطه شرکت انویدیا است و گزارشی از والاستریت ژورنال میگوید آلتمن برای تحول در این صنعت به دنبال رقم خیره کننده ۷ هزار میلیارد دلاری است.