آمریکا پاسخ چین به اوپنایآی را در لیست سیاه قرار داد
واشنگتن شرکت Zhipu چین، مهمترین استارتآپ این کشور در حوزه توسعه مدلهای بزرگ زبانی، را…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۲۷ آبان ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
اوپنایآی، پیشگام عرضه ابزارهای مولد هوش مصنوعی، شب گذشته همبنیانگذار و مدیرعامل خود را اخراج کرد. به نظر حادثهای که به یکباره جهان تکنولوژی را شوکه کرد حاصل اختلافنظرهای طولانی برسر ایمنی هوش مصنوعی و نحوه و زمان درآمدزایی از آن است. آلتمن اخراج شد و گرگ بروکمن، دیگر عضو بنیانگذار شرکت، چند ساعت بعد خبر جدایی خود از اوپنایآی را در اکس منتشر کرد.
به گزارش پیوست، پیش از اخراج، به جز چند عضو انگشت شمار هیات مدیره و میرا موراتی که حال به عنوان مدیرعامل موقت انتخاب شده هیچکس از این موضوع اطلاعی نداشت. حتی مایکروسافت، بزرگترین سرمایهگذار اوپنایآی، نیز به نظر از تحولات روز جمعه بیخبر بود.
گرگ بروکمن در اکس روایت میکند که آلتمن پنجشنبه شب پیامی از ایلیا سوتسکور، عضو هیات مدیره و پژوهشگر ارشد اوپنایآی و یکی از اعضای همبنیانگذار شرکت، پیرامون جلسهای برای ظهر جمعه دریافت کرد.
وقتی آلتمن وارد جلسه شد، تمام اعضای هیات مدیره به جز بروکمن در آنجا حضور داشتند و سوتسکور خبر اخراجش را به او داد.
بروکمن نیز خیلی زود طی تماسی از سوی هیات مدیره از خبر اخراج آلتمن و حذفش از هیات مدیره مطلع شد. اوپنایآی سپس این خبر را به صورت عمومی در وبلاگ خود منتشر کرد.
به گفته بروکمن، میرا موراتی تنها مدیری است که پیش از دیگران از مساله اخراج مطلع بود. او در اکس نوشت: «سم و من از اقدام امروز هیات مدیره شوکه و غمگین شدیم.»
اما همانند هر اقدام مدیریتی دیگری، اخراج یکباره آلتمن ریشه در اختلافنظرهای طولانی برسر موضوعات کلیدی دارد. بلومبرگ به نقل از فردی مطلع که نخواسته نامش فاش شود میگوید، اعضای هیات مدیره و به ویژه سوتسکور در مورد سرعت توسعه هوش مصنوعی مولد، نحوه درآمدزایی از محصولات و گامهای مورد نیاز برای کاهش آسیب آن برای عمومی، با آلتمن اختلاف نظر داشتند.
جامعه هوش مصنوعی به طور کلی برسر نحوه توسعه ابزارهای مولد تصویر، کد و متن، اختلاف نظرهایی دارند و برخی معتقدند در صورت عدم نظارت کافی، این تکنولوژی به تهدیدی برای کاربران بدل میشود و دسته دیگری معتقدند که کاستن از سرعت توسعه اقدامی نامسئولانه و برای مردم خطرناک است.
چنین اختلاف نظرهایی از همان ابتدا در اوپنایآی وجود داشته و همین مساله باعث شد تا ایلان ماسک در پی اختلاف نظرهایی درمورد ایمنی و عرضه تجاری محصولات سال ۲۰۱۸ از این شرکت جدا شد و شاید به همین دلیل بود که گروهی از کارکنان در سال ۲۰۲۰ با جدایی از این شرکت، استارتآپ رقیبی به نام آنتروپیک را راهاندازی کردند.
والاستریت ژورنال نیز طی گزارشی اختلافات برسر توسعه سریع هوش مصنوعی را دلیل اخراج سم آلتمن عنوان کرده است.
جدای از استراتژی هوش مصنوعی، اعضای هیات با بلندپروازیهای آلتمن نیز مخالف بودند. آلتمن در تلاش بود تا برای ساخت یک استارتآپ تولید چیپ و رقابت با انویدیا، میلیاردها دلار از صندوقهای سرمایه ملی خاورمیانه را جذب خود کند. او همچنین با ماسایوشی سان، رئیس گروه سافتبانک نیز برای سرمایهگذاری چند میلیارد دلار برای ساخت سختافزار هوش مصنوعی با همکاری جانی آیوی، از کارکنان سابق اپل، نیز مذاکره کرده است.
چندین عضو هیات مدیره اوپنایآی امسال و پیش از اخراج آلتمن از اوپنایآی جدا شدند. از جمله آنها میتوان به ویل هرد، نماینده سابق کنگره، رید هافمن، همبنیانگذار لینکدین و شیون زیلیس، مدیر نورالینک و مادر دو فرزند ایلان ماسک، اشاره کرد.
اما در ادامه با اعضای باقیمانده که رای به اخراج آلتمن دادند بیشتر آشنا میشویم.
یکی از همبنیانگذاران و به نظر مهمترین مخالف آلتمن که به عنوان پژوهشگر ارشد اوپنایآی فعالیت دارد. سوتسکور پیش از مهاجرت به کانادا و دریافت مدرک دکتری علوم کامپیوتر به عنوان یکی از دانشآموزان جفری هینتون، معروف به پدرخوانده هوش مصنوعی، در روسیه و اسرائیل بزرگ شده است.
سوستکر پس از فعالیت تحقیقات دانشگاهی در حوزه شبکههای عصبی و دید کامپیوتری نهایتا به گوگل رفت و در آنجا به کار تحقیاتی روی الگوریتمهای پردازش زبان طبیعی و TensorFlow، نرمافزار متن باز شرکت با تمرکز بر یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی مشغول شد.
او بعدها از گوگل جدا شد و در سال ۲۰۱۵ شرکت اوپنایآی را به همراه دیگر بنیانگذاران راهاندازی کرد. سوتسکور تا سال ۲۰۱۸ به عنوان رئیس تحقیقات سازمان فعالیت داشت و سپس به عنوان پژوهشگر ارشد منصوب شد. او به تازگی به تازگی نیز به عنوان یکی از رهبران پروژه Superalignment، که قرار است به همخوانی هوش مصنوعی با ارزشها و اهداف انسانی بپردازد، معرفی شد. سوتسکور از این پس و با اخراج سم آلتمن و جدایی بروکمن، تنها عضو بنیانگذار باقیمانده در این شرکت است.
او مدیرعامل شرکت Quora، وبسایت پرسش و پاسخی است که از سال ۲۰۰۸ فعالیت خود را آغاز کرده است. آدام پیش از مدیریت کوئرا مدیر ارشد تکنولوژی فیسبوک بود. او از دوستان قدیمی مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا، است و دوستی آنها به مدرسه آکادمی Phiilips Exeter بر میگردد و در آن زمان با همکاری یکدیگر اپلیکیشن موسیقی Synapse را عرضه کردند.
دیانجلو در سال ۲۰۱۸ وارد هیات مدیره اوپنایآی شد. او در مصاحبه اخیر خود با وبسایت Semafor گفت: «یکی از دلایلی که برای پیوستن [به اوپنایآی] هیجان زده بودم این بود که میشد هواسم به جهان هوش مصنوعی باشد. مشاهده روند تکامل این سازمان فوقالعاده بود.»
سال گذشته شرکت Quora، پلتفرم چتباتی به نام Poeرا راهاندازی کرد و در ماه اکتبر، چند هفته پیش از مراسم روز توسعهدهندگان اوپنایآی، خبر کسب درآمد افراد از روباتهای مفید پلتفرم Poe منتشر شد. (چیزی شبیه به آنچه آلتمن در مراسم توسعهدهندگان اوپنایآی درمورد GPTها مطرح کرد.)
مککالی در سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ به عنوان مدیرعامل استارتآپ مدلسازی شهری به نام GeoSim Systems در اسرائیل فعالیت داشت و پیش از آن هم شرکت روباتیکی به نام Fellow Robots را با یکی از همدانشگاهیهای دانشگاه Singularity بنیانگذاری کرد. مککالی از سال ۲۰۱۸ به عنوان یکی از اعضای هیات مدیره اوپنایآی و همچنین یکی از اعضای هیات مدیران GeoSims فعالیت دارد.
پروفایل لینکدین مککالی نشان میدهد که او همچنین ریاست بنیاد Ten to the Ninth Plus، سازمانی با تمرکز بر «کمک به تغییر تصاعدی تکنولوژی در جهان»، را نیز برعهده دارد.
مککالی از سال ۲۰۱۴ با دن جان، بازیگر فیلم 500 Days of Summer ازدواج کرده و این دو یکی از امضا کنندگان Asilomar AI Principles، پایه و اساس ۲۳ دستورالعمل حاکمیت هوش مصنوعی، هستند.
مککالی همچنین یکی از اعضای هیات مدیره مرکز حاکمیت هوش مصنوعی است، یک سازمان تحقیقاتی در بریتانیا که بر توسعه مسئولانه تکنولوژی تمرکز دارد.
تونر رئیس بخش استراتژی و کمکهای مالی تحقیقات بنیادی در مرکز امنیت و تکنولوژی نوظهور جورجتاون است.
او همچنین فعالیت به عنوان تحلیلگر ارشد شرکت خیریه Open Philanthropy را نیز در کارنامه خود دارد. این بنیاد بشردوستانه توسط فیسبوک و داستین موسکویتز، محقق آکسفورد و همبنیانگذاری Asana، راهاندازی شده است.
او از سال ۲۰۲۱ وارد هیات مدیره اوپنایآی شد و به گفته خودش بر بحث ایمنی و خطرات بلندمدت و تاثیرات AI تمرکز دارد. او یکی از مولفان مقالهای با عنوان «توهم از جبروت هوش مصنوعی چین» (The Illusion of China’s AI Prowess) در فورین افرز است که میگوید تنظیمگری ایالات متحده در حوزه هوش مصنوعی مانعی برای توسعه تکنولوژی این کشور در مقایسه با چین نیست.
تونر همچنین یکی از اعضای هیات مشاوره مرکز حاکمیت هوش مصنوعی است.
در پی اخراج مدیرعامل پرآوازه اوپنایآی و جدایی بروکمن، دیگر همبنیانگذار این شرکت، گزارشها از شرایط بحرانی در داخل شرکت و جدایی سه محقق ارشد میگویند. باید دید آیا میرا موراتی به عنوان مدیرعامل موقت میتواند شرایط پایداری را برای پیشتاز هوش مصنوعی جهان رقم بزند و هیات مدیره در نهایت چه کسی را برای مدیریت دائم انتخاب خواهد کرد.