اقتصاد پنهان فیلترینگ، دانشبنیان با رشد درونزا
ابزارهای عبور از محدودیتهای اینترنتی، یک اکوسیستم اقتصادی ایجاد کردهاند که با همکاری فیلترینگ و…
۳ آذر ۱۴۰۳
۱۱ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
پرداختیارها در این سالها نتوانستهاند رشد قابل توجهی کنند. مدیرعامل زرینپال معتقد است بانک مرکزی در رگولاتوری خود نگاه توسعهای ندارد و همین امر سبب شده پرداختیارها رشد نکنند. از نگاه او بانک مرکزی زمینه نوآوری را نابوده کرده است.
به گزارش پیوست، مصطفی امیری، مدیرعامل زرینپال، درباره سهم پرداختهای اینترنتی گفت: واقعیت این است که کرونا نیز نتوانست سهم پرداخت اینترنتی را تغییر دهد. در دورهای که این سهم رشد دو درصدی پیدا کرد، مساله تاثیر نظام مالیاتی بود و همراه با کاهش عدد کل تراکنش در شبکه پرداخت بود. متاسفانه پرداخت اینترنتی نتوانست در این سالها تغییر کند.
امیری درباره نگاه بانک مرکزی به پرداختیارها توضیح داد: واقعیت این است که در برخی مواقع تجربه کاربری پرداخت در اختیار ما و حتی PSPها نیست. اینکه کاربر چه تجربهای از پرداخت اینترنتی به دست میآورد در واقع بر اساس جهتی است که بانک مرکزی به شبکه پرداخت اعمال میکند. ما همواره بایستی مولفههای موکد بانک مرکزی را رعایت کنیم. معتقدم با مقرراتگذاری بانک مرکزی، زمینه برای نوآوری کاملاً نابوده شده است.
او معتقد است پرداختیارها شکل گرفتند تا فرایند تسویه را بهبود ببخشند اما در این زمینه هم نگذاشتند اتفاق خاصی رقم بخورد. به عقیده او میشد این اتفاق در حوزه تسویهحساب رخ دهد.
امیری درباره درصد سهم PSP و پرداختیارها از پرداخت اینترنتی گفت: قسمت زیادی از این سهم در اختیار پرداختیارهاست. متصوریم که به لحاظ وزنی حدود ۶۰ تا ۶۶ درصد سهم پرداخت اینترنتی در اختیار پرداختیارهاست.
مدیرعامل زرینپال درباره امکان توسعه در مدل کسبوکاری پرداختیارها گفت: اگر بخواهیم رگولاتور را بانک مرکزی در نظر بگیریم، در چهار پنج سال اخیر هیچگونه نگاه توسعهای وجود نداشته است. از این طرف، شکل پرداختیاری نیز به مشکل خورده است، در کسبوکارهای خرد قرار بود سهم پرداختیاری ایجاد شود اما نظام مالیاتی و الزام اینماد کسبوکارها را محدود کرد. در نهایت باعث شد ورودی جدیدی به بازار کمتر و کمتر شود. اگر این دو عامل وجود نداشت احتمالاً رشد دو برابری سهم بازار پرداختیارها را شاهد بودیم.
مدیرعامل زرینپال درباره ایراد بانک مرکزی به پرداختیارها در خصوص گم شدن رد تراکنشها عنوان کرد: گمشدنی که نمیتواند برای تراکنشها رخ دهد، ممکن است زنجیره تراکنش از دید رگولاتور مخفی باشد. ما برای این مساله نیز راهکار پیشنهاد دادیم و گفتیم در انجمن سامانهای طراحی میکنیم تا نظارت بر این قسمت بتواند صورت گیرد. اما تمام این پیشنهادها روی میز آقایان مانده است و سکوت معنادار نسبت به پیشنهادهای ما نشان میدهد این پیشنهادها خواستنی نیستند.
امیری درباره اتهام به تخلف پرداختیارها از سمت بانک مرکزی گفت: تخلف رخ میدهد، اما نباید تمام تقصیر را بر گردن کسبوکار دانست. بسیار مهم است که رگولاتور بتواند همزمان با کسبوکارها پیش بیاید و مقرراتگذاری کند. بازوهای نظارتی باید وجود داشته باشد، هرجا که منفعت باشد قطعاً احتمال فساد هم وجود دارد. اما نباید این اتهام کلیت کسبوکاری را شامل شود. در واقع، وضعیت فعلی نشان میدهد رگولاتور در حوزه نظارت همگام با توسعه کسبوکارها پیش نرفته است. نظارت و رصد کسبوکارها بر عهده ما نیست، بانک مرکزی باید این حوزه را پیش ببرد. ما نباید مسدودسازی و تامین دلیل قضایی را پیش ببریم.
مدیرعامل زرینپال درباره الزام مبارزه با پولشویی توضیح داد: در شکلهای دیگر مبارزه با پولشویی در میان پرداختیارها بوده است. ما مجبور بودیم برای تامین منافع کل مشتریان، نسبت به شناسایی پولشویی اقدام کنیم. اما امروز در آییننامه مبارزه با پولشویی ذکر شده پرداختیارها باید واحد جداگانه مبارزه با پولشویی داشته باشند و ما هم سعی کردهایم با مرکز مبارزه با پولشویی ارتباط برقرار کنیم و آموزشهای لازم را به اعضای انجمن بدهیم. کمکم دارد مصداق پولشویی برای ما روشن میشود.
امیری درباره امکان گسترش حوزههای کسبوکاری پرداختیارها عنوان کرد: واقعیت این است که به شکل ساده امکان گسترش وجود ندارد زیرا در حوزههای رگولهنشده ریسک وجود دارد و رگولاتور در قبال این حوزه مسکوت است و در چارچوب مقررات فعلی نیز رقابت با کوچکتر شدن همراه است.
مدیرعامل زرینپال در پایان درباره شکست مدل کسبوکاری پرداختیارها گفت: بانک مرکزی یک روزی یک چیزی در ذهنش بوده است. به نظر میرسد تنها چیزی که میتواند دوام شرکتهای استارتآپی حوزه فناوری را تضمین کند رشد است. پرداختیارها دورنمای رشدی ندارند، و از این حیث نمیتوانند رشد کنند. در نهایت معتقدم بانک مرکزی باید تصمیم بگیرد پرداختیارها را میخواهد یا نه.