معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی: محدودیت انتشار توکنهای معاملاتی حذف شدهاست
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در رویداد ملی ارز دیجیتال از حذف بخش عمدهای از…
۱۷ آذر ۱۴۰۳
۲۸ بهمن ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
فعالان حوزه رمزارز باور دارند هاوینگ پیش روی بیتکوین تاثیر چندانی بر آینده بازار نخواهد گذاشت و این پذیرش ETF بیتکوین است که میتواند این بازار را تغییر دهد.
به گزارش پیوست، حاضران در رویداد «دیفایردی» سوم که «آماده برای هاوینگ» نام داشت در قالب ارائه و پنل به بیان نظرات خود پرداختند. ضیا صدر، فعال حوزه بلاکچین در ارائه خود به نام «مرثیهای برای ساتوشی» گفت: کار ساتوشی همیشه هم درست نبوده و بعضی جاها باگ داشته است. حتی برخی مهارتهای کدزنی او را به سخره میگیرند. یکی از جالبترینها این است مقدار بیتکوینهایی که قرار است منتشر شود ۲۱ میلیون است، ساتوشی طوری کد نوشته بود که در ۱۴۰ سال همه بیتکوینها استخراج میشد اما در بازه هزار سال میشد ۴ تا ۲۱ میلیون استخراج کرد. این یکی از اشکالهای کد ساتوشی بوده است. این مسأله عمدی هم نبوده است. البته حدود ۱۰ سال پیش این مسأله بر طرف شده است.
او در مورد اینکه امکان دارد انتشار بیتکوین از ۲۱ میلیون فراتر رود توضیح داد: با اجماع ممکن است کاری کرد که ۲۱ میلیون مثلا بشود ۲۲ میلیون اما همه این تصمیم را نخواهند گرفت. چون هیچکس نمیخواهد ارزش پولی که در جیبش است پایین بیاید. میشود تعداد بیتکوینها را با نرخ ثابتی نگه داشت که بیتکوین همیشه تولید شود. در این صورت بودجه تامین امنیت ماینرها نیز فراهم میشود.
صدر در مورد آینده بیتکوین نیز گفت: ما واقعا نمیدانیم در آینده چه اتفاقی میافتد اما اینکه توسعههای پیش رو ممکن است چه ایدههایی را در بر بگیرد میتوانم صحبت کنم. مثلا در مورد پرداختهای خرد، طراحی ابزارهای مالی و داراییهای جدید میشود پیشبینی کرد. تا امروز میدانیم برای این پول مهم است که پول باشد. جامعه آن این را درخواست میکند. نمیبینیم کسی بر خلاف این مسیر حرکت کند. اما علاوه بر این برای اینکه به غیر از یک پول خوب یک شبکه پرداخت خوب هم باشد توسعههایی اتفاق میافتد.
در ادامه این رویداد جمعی از کارشناسان در پنل «هاوینگ و ماینینگ» به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
علی بابکنیا، رئیس کارگروه استخراج انجمن بلاکچین در مورد چالشهای ماینینگ در ایران گفت: ماینینگ یک سری دشمن قسم خورده دارد. وزارت نیرو سال ۹۸ تمام دلیل ناترازی برق را ماینینگ دانست. ماینینگ در ایران نیمهجان است و از ماینینگ قانونی چیزی نمانده است. تنها امیدی که باقی مانده تابلوی سبز بورس است. دیگر خبری از برق ارزان دولتی نیست.
او در مورد کوتاهیهای دولت در این حوزه نیز توضیح داد: در برنامه ششم توسعه آمده است دولت موظف است طی شش ماه آییننامه هر تکنولوژی جدیدی را تصویب کند. اگر شوراهای عالی مصوبهای بدهند نیز همه باید تبعیت کنند. در حوزه ماینینگ هر دو اتفاق افتاد. سال ۹۷ شورای عالی فضای مجازی ماینینگ را به عنوان صنعت پذیرفت. شورا مصوبه هم داد اما دولت عمل نکرد و انگ غیر قانونی بودن را به ماینینگ زدند. حاکمیت هم پذیرفت کوتاهی از جانب دولت بوده است.
بابکنیا همچنین در مورد ناگریز بودن دخالتهای دولتی گفت: دولت موظف نیست به من برق بدهد ولی وقتی از خدمات دولتی استفاده میکنم نمیتوانم بگویم دولت در کار من دخالت نکند.
سپهر هاشمی، مترجم و پژوهشگر حوزه رمزارز نیز گفت: ماینرها علاوه بر سودی که میگیرند برای جامعه نیز عایدی دارد، خروجی میدهند و ارزش به جامعه اضافه میکنند. ماینینگ قطعا یک صنعت است. چون اثر محیطزیستی دارند و انرژی مصرف میکند.
محمدرضا دهقان، مدیر و موسس همراه ماینر نیز به ارائه آمارهایی در ارتباط با مزارع غیر قانونی پرداخت: به دلیل قانونگذاریهای اشتباه ۹۸.۸ درصد از مشتریهای ما در فارم غیر قانونی کار میکنند. از صد درصد کاربران خریدار ماینر تنها ۲۸ درصد میدانند برق قانونی و فارم قانونی چیست، ۷۲ درصد افراد فکر میکنند تنها برق پشت کنتوری است که غیرقانونی شناخته میشود.
همچنین عیسی صالحیان، مدیرعامل سیلیکون انرژی نیز گفت: هاوینگ همیشه دل ماینرها را خالی میکند. در ایران این صنعت کاری میکند که محصول صنعت برق صادر شود. بعد از هاوینگ اگر قیمت دو برابر نشود برای ماینرها سخت میشود. آنها با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر باید تابآوری را بالا ببرند.
صالحیان در مورد اهمیت ماینرها نیز توضیح داد: ماینرها اصل این شبکهاند. آنها بودند که اول پول گذاشتهاند، تجهیزات دارند و رهبری این جامعه با آنهاست. با هاوینگ درآمد اینها کاهش پیدا میکند. طبیعتا آنها سعی میکنند عرضهشان را بعد از هاوینگ کمتر کنند تا شوک به بازار بدهند.
به باور مدیرعامل سیلیکون انرژی عده زیادی از فعالان این بازار به دنبال قانونگذاری هستند اما عملکرد دولت کار را به جایی رساند که مخفیکاری زیاد شود.
در دیگر پنل این رویداد با نام «هاوینگ و سرمایهگذاری»، کاوه مشتاق، مدیرعامل انجمن بلاکچین گفت: در دوره اول ۵۰ درصد بیتکوینها و در دوره دوم ۲۵ درصد آنها تولید شدند. در این دوره ۳ درصد تولید خواهد شد و تا کنون ۹۴ درصد بیتکوینها استخراج شدهاند. الان بیتکوین بین مردم میچرخد و ماینرها قرار نیست تولید زیادی انجام دهند.
مشتاق افزود: از آن طرف شرکتهایی مثل بلک راک با ۱۰ هزار میلیارد دلار دارایی وارد بازار شدهاند. ربات بلک راک به نام علاالدین با ۲۱ تریلیون دلار دارایی ترید میکند و اصولا تمیز هم بازی نمیکند. بلک راک این بازار را به هم میزند، قیمت را پایین میآورد و شروع میکند خریدن. کاملا بازار دستش است و هر کاری بخواهد میکند. مردم عادی در این بازار زیادند و به همین دلیل احساسات و هیجانات برایشان تاثیر گذار است ولی برای بلک راک اینطور نیست. انگار فیلی است که پایش را در یک چکه آب میگذارد.
علی دبیری، نایب رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین نیز باور داشت: اگر بخواهیم به الگوی داراییهای که به عنوان etf پذیرفته شدهاند نگاه کنیم، طلا پس از پذیرفته شدن طی ۸ سال ۴ برابر گران شد. به نظر من برای بیتکوین نوسانی در بازه ۳۵ هزار تا ۱۵۰ هزار دلار قابل انتظار است.
حسین غضنفری، مدرس و مشاور سرمایهگذاری در حوزه رمزارزها گفت: بیتکوین تا کنون همبستگی قیمتی با طلا نداشته است. از این به بعد با ورود سرمایههای سازمانی به بیتکوین شاهد این همبستگی بین بازار سهام و بیتکوین خواهیم بود. رفتار بیتکوین پس از ثبت etf تغییر خواهد کرد. رفتار این موسسات بزرگ با یک خرده سرمایهگذار فرق دارد. اینها بین داراییهای مختلف کم و زیاد میکنند برای اینکه ریسک را در مراحل مختلف مدیریت کنند.
آرش ملکی، مدیرعامل الگو راک نیز در مورد آینده گفت: اگر سرمایهگذاران بزرگ پول زیادی را وارد کنند شاهد حرکت شارپ در بازار خواهیم بود که امیدواریم رخ ندهد. ولی من فکر میکنم روند حرکت مثل سیکلهای قبل است با دامنه حرکتی بسیار پیچیدهتر.
به باور او یکی از دلایل اصلی که مردم در این بازار پولشان را از دست میدهد نیاز به قمار کردن است.