دیوان عالی آمریکا قانون ممنوعیت تیکتاک را تایید کرد
دیوان عالی آمریکا قانون ممنوعیت یا فروش تیتتاک را در پرونده فرجامخواهی تیکتاک تایید کرد…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۱۸ بهمن ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
متا قصد دارد به زودی امکان ارتباط پیامرسان ۲ میلیارد نفری خود با دیگر پیامرسانهای محبوب را فراهم کند. قانون بازارهای دیجیتال اتحادیه اروپا که اپل را وادار به حذف حصار اپاستور و فراهم کردن امکان نصب از فروشگاههای شخص ثالث کرد، حالا بزرگترین پیامرسان جهان را به سمت تعاملپذیری با دیگر بازیگران میبرد. در حال حاضر پلتفرمهایی مثل مسنجر، آیمسیج، واتساپ، تلگرام و سیگنال کاربران خود را در جهان جداگانهای جای دادهاند و واتساپ قرار است امکان انتقال پیام میانپلتفرمی را به صورت رمزنگاری شده فراهم کند.
به گزارش پیوست، برای این کار پیامرسانهای مختلف باید براساس یک پروتکل رمزنگاری امن، که از نظر واتساپ بهترین گزینه استفاده از پروتکل رمزنگاری سیگنال است، پیامهای خود را رمزنگاری کرده و سپس از طریق اتصالی با یکدیگر ارتباط بگیرند.
البته این اقدام که در نتیجه قانون بازارهای دیجیتال اتحادیه اروپا (DMA) انجام میگیرد احتمالا محدود به کاربران اروپایی است اما گام مهمی برای حذف حصارهای میان اپلیکیشین است. براساس قانون بازارهای دیجیتال شش شرکت «دروازبان» جهان دیجیتال شش ماه برای رفع محدودیتها و فراهم کردن امکان رقابت زمان دارند.
دک براور، مسئول مهندسی واتساپ که روی اجرای رمزنگاری در پیامرسان مسنجر کار کرده است، به مجله وایرد میگوید: «بین عرضه راهکار سادهای برای تعاملپذیری با طرفین شخصثالث و حفظ حریم خصوصی، امنیت و تمامیت واتساپ یک تنش واقعی وجود دارد.» با این حال به گفته او راهکاری که واتساپ ترتیب داده یک گزینه خوب و راضی کنندهای است.
البته کاربران در اینجا حق انتخاب دارند و میتوانند از حضور در سیستم تعاملی با دیگر پیامرسانها انصراف دهند اما در صورت پذیرش آنها، پیامهای دیگر اپلیکیشنها در بخش جداگانهای در بالای صندوق پیامها به نمایش گذاشته میشود. صندوق «پیامهای شخص ثالث» پیش از این هم در توسعه اپلیکیشن واتساپ مشاهده شده بود.
واتساپ میگوید قادر نیست حریم خصوصی و امنیتی مشابه را برای پیامهای شخص ثالث تضمین کند و در مرحله اولیه تنها امکان ارسال متن، تصویر، صوتر، ویدیو و فایل را فراهم میکند. قابلیت ساخت گروه و تماس در سالهای آینده عرضه میشود.
پیامرسانهایی که میخواهند امکان تعامل با واتساپ یا مسنجر را داشته باشند باید در ماهها و سالهای پیش رو توافقی را با این شرکت منعقد کرده و از شرایط آن پیروی کنند. طرح نهایی در ماه مارس و براساس قوانین اتحادیه اروپا عرضه میشود اما چندین ماه تا اجرا زمان نیاز است.
به گفته براور، متا ترجیح میدهد که دیگر اپلیکیشنها از پروتکل رمزنگاری سیگنال استفاده کنند که پیامرسانهای این شرکت مبتنی بر آن هستند. پروتکل سیگنال علاوه بر اپلیکیشنهای متا و پیامرسانی به همین نام، در گوگل مسیج و اسکایپ نیز به کار رفته است.
اپلیکیشنهای شخصثالث در این سازوکار محتوای خود را با استفاده از پروتکل سیگنال رمزنگاری کرده و سپس در eXtensible Markup Language(XML) آن را به بخشهایی از پیام تبدیل میکنند. برای دریافت پیام هم اپلیکیشنها باید به سرورهای واتساپ متصل شوند.
البته که اپلیکیشنهای شخص ثالث تنها محدود به استفاده از پروتکل رمزنگاری متا نیستند اما برای استفاده از پروتکل دیگری باید سطح امنیتی مد نظر این شرکت را تضمین کنند. همچنین شرکتها میتوانند یک میانجی بین اپلیکیشنها و سرور واتساپ قرار دهند و دیگر نیازی به استفاده از پروتکلهای کلاینت-سروری واتساپ نیست اما چنین رویکردی اهداف حمله احتمالی را افزایش میدهد.
هنوز مشخص نیست که کدام شرکتها قصد پیوستن به سیستم تعاملپذیری واتساپ را دارند. وایرد از ۱۰ شرکت از جمله گوگل، تلگرام و وایبر در این باره سوال کرده که هیچکدام پاسخی به این سوال ندادهاند و شرکت اسنپ و دیسکورد هم میگویند چیز جدیدی را اضافه نخواهند کرد.
متا میگوید ساز و کار تعاملپذیری این شرکت هنوز کامل نیست و این شرکت در تلاش است تا قابلیتها و امکانات دیگری را نیز به این سیتسم اضافه کند. به گفته براور، هیچکس هنوز نمیداند این سیستم چطور کار میکند و اصلا اطلاعی نداریم که چه تقاضایی وجود دارد. تصمیم بر آن شده تا از ساختار فعلی واتساپ برای تعاملپذیری استفاده کرد تا امکان پیشرفت و توسعه بیشتری در آینده فراهم شود. به گفته او با این کار دادههای کاربران دیگر در معرض چندین سرور قرار نمیگیرد.
با این حال این سیستم با گذشته زمان تکامل مییابد و البته تعاملپذیری باعث میشود تا افزون قابلیتهای جدید دشوارتر شود. به گفته براور: «تکامل یک شبکه باز دشوارتر است.» درست همان لحظهای که یک کار جدید و کاربردی انجام دهید، مشکلات متعددی از لحاظ امنیت، حریم خصوصی و غیره پدید میآید.