تنش در منطقه بازار رمزارزها را به تلاطم انداخت
قیمت بیتکوین کاهش و قیمت تتر افزایش یافت و در نهایت در میانه تنشهای منطقه…
۱۱ مهر ۱۴۰۳
۸ بهمن ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۰ بهمن ۱۴۰۲
خودتنظیمگری یا SRO برای حوزه تبادل رمزارزها با تایید نهادهای تصمیمگیر روی سکوهای ایرانی آغاز شد. این روش که مبتنی بر الزامات و نظارت بخش خصوصی روی فعالیتهای کسبوکارهای این حوزه است، از سوی سه نهاد انجمن بلاکچین، انجمن فینتک و سازمان نصر، اجرا و پیگیری خواهد شد. به این ترتیب ایران به عنوان پنجمین کشور از روش خودتنظیمگری برای رگولاتوری حوزه تبادل رمزارزها استفاده خواهد کرد.
به گزارش پیوست، طبق آنچه در نشست خبری انجمن بلاکچین اعلام شده است، پلتفرمهایی که در قالب خودتنظیمگری قرار نگیرند درگاه پرداختشان مسدود خواهد شد و حتی اگر کسبوکارها درگاه ۷۸۰۰ نیز داشته باشند آن نیز مسدود خواهد شد.
مدل خودتنظیمگری هماکنون به تایید پلیس فتا و فراجا نیز رسیده است، پیش از برگزاری این جلسه مدل تدوینشده از سوی این سه نهاد بخش خصوصی برای تایید نهایی به این نهادهای امنیتی ارسال شده بود.
کاوه مشتاق مدیرعامل انجمن بلاکچین ضمن اعلام شروع فرایند خودتنظیمگری در حوزه تبادل به مشکلاتی مانند درگاه پرداخت و اینماد برای کسبوکارهای حوزه تبادل رمزارزها اشاره کرد و گفت: موضوعاتی مانند درگاه پرداخت یا اینماد در طرح خودتنظیمگری دیده شده است و همچنین چکلیستهای امنیتی در نظر گرفته شده، که کسبوکارهای قانونی این حوزه ملزم به اجرای آنها خواهند شد.
همچنین کاوه مشتاق از کسبوکارها دعوت کرد از این امکان جدید حمایت کنند چراکه آلترناتیو تنظیمگری در این حوزه احتمالاً مطلوب نیست.
سیده مهکامه شریفزاد رئیس کمیته خودتنظیمگری انجمن بلاکچین هم با اشاره به فراخوان انجمن بلاکچین برای کسبوکارهای حوزه تبادل از طریق چارچوبی که به تایید حاکمیت رسیده است، گفت: انجمن بلاکچین به عنوان یکی از میزبانهای برقراری چارچوب خودتنظیمگری کسبوکارهای تبادل کشور، از تمامی کسبوکارهای این حوزه و در سطح کشور دعوت میکند خود را به عنوان کسبوکار قانونمند و در مسیر قانون به هر کدام از سه تشکل انجمن بلاکچین، فینتک و نصر معرفی کنند.
او در ادامه گفت، کسبوکارهایی که در چارچوب خودتنظیمگری قرار بگیرند، در حیطه کسبوکارهای قانونمند و مورد رسیدگی برای انجمن و حاکمیت قرار خواهند گرفت. اولین نکته، اطلاعرسانی رسمی بود. تا از همه کسبوکارها دعوت کنیم در این چارچوب به انجمنها مراجعه کنند.
تیرماه سال ۱۴۰۲، کمیته خودتنظیمگری انجمن بلاکچین شروع به کار کرد. همچنین از تغییراتی که با استفاده از خودتنظیمگری انجام شده است، میتوان به عدم امکان فعالیت به صورت شخص حقیقی اشاره کرد. چراکه به گفته شریفزاد: SRO چارچوبی حقوقی و مورد تایید تشکلها و حاکمیت دارد، به همین دلیل تنها فعالیت به صورت حقوقی به رسمیت شناخته میشود.
شریفزاد روال قرارگیری در این طرح را اینگونه توضیح داد: مراجعه به تشکلها، ثبت درخواست برای دریافت معرفینامه، بارگذاری معرفینامه در سامانه اینماد و در نهایت دریافت الزامات و ابلاغیههای مرتبط در آینده که توسط انجمن انجام خواهد شد.
به گفته او، افرادی که درگاه دارند و به خصوص شخص حقیقی هستند، از امروز درگاه پرداختشان مسدود خواهد شد. همچنین به گفته شریفزاد، اگر کسبوکاری دارای درگاه پرداخت ۷۸۰۰ باشد اما در چارچوب SRO قرار نگرفته باشند بهزودی مسدود خواهند شد.
رئیس کمیته خودتنظیمگری ادامه داد: ما در این فرایند، در مرحله اول پایش داریم برای اینکه مشخص شود کسبوکار مرتبط با حوزه تبادل باشد. چراکه در این چند ماه، از کسبوکارهایی که ارتباطی با حوزه تبادل نیز نداشتند به ما مراجعه میکردند. در ادامه کسبوکارها بعد از گرفتن معرفینامه، پایش و مانیتورینگ آنها ادامه خواهد داشت.
شریفزاد سناریوهای پیش روی کسبوکارهایی که ذیل خودتنظیمگری قرار میگیرند را هم اینگونه توضیح داد: بعد از صدور معرفینامه، چنانچه کسبوکاری در این چارچوب فعالیت نکند، سه بار تذکر در نظر گرفته شده است که در صورت عدم اصلاح، معرفینامه ابطال و از لیست خودتنظیمگری کنار گذاشته خواهند شد.
از نقاط ابهام خودتنظیمگری، مشخص نبودن ناظر است. چراکه این فرایند از طرف بخش خصوصی شروع میشود و حاکمیت هم تاکنون متولی را مشخص نکرده است. شریفزاد معتقد است: انجمن ناظر اقدامات کسبوکارها نیست و حاکمیت این نظارت را با استفاده از الزاماتی که در آینده ابلاغ خواهد شد انجام میدهد. در حقیقت تشکلها نوعی بازوی کمکی برای نظارت در کنار حاکمیت به حساب میآیند.
مرتضی موذنی، رئیس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین، گفت: تفاوت خودتنظیمگری با قوانین جاری این است که الزامات این طرح به صورت مداوم اجرا میشود و به این صورت نیست که کسبوکاری چکلیست اولیه را انجام دهد و بعداً نسبت به الزامات بیتوجه باشد.
به گفته او، در این طرح فرصت برابر برای همه کسبوکارها فارغ از کوچک و بزرگ وجود دارد. چراکه معتقدیم بزرگترین بازیگر این حوزه هنوز متولد نشده است و داشتن فرصت مهم است.
کاوه مشتاق از دلایل شکلگیری خودتنظیمگری را روند پرشتاب مهاجرت منابع انسانی اعلام کرد و گفت: این اولین مرحله خودتنظیمگری است و در ادامه اگر به تجربه موفقی تبدیل شود شاهد استفاده از این روش در دیگر بخشهای بلاکچینی خواهیم بود. در غیر این صورت شاهد شکلگیری روندی که ماینینگ تجربه کرد، در دیگر حوزهها خواهیم بود. ماینینگ توانست سهم قابل توجهی از پردازش شبکه را در اختیار بگیرد و مشکلاتی که در مورد فشار بر شبکه اعلام میشد، درست نبود. چراکه اگر مشکل ماینینگ فشار بر شبکه برق بود، این صنعت میتوانست با راهاندازی نیروگاههای برق، در ساعات پیک به شبکه برق تزریق کند. اما رویکرد قانونگذاری باعث شد مهاجرت ماینرها شکل بگیرد که با استفاده از خودتنظیمگری امیدواریم جلوی شکلگیری روندهای مشابه را بگیریم.
همچنین رئیس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین گفت: ماینینگ شامل مواردی مانند برق و سختافزار میشود. در حالی که در بخش تبادل همه چیز با یک کلیک انجام میشود. آفتاب ایران در زمینه نیروی کار حرفهای و متخصص روبه غروب است و در این شرایط کوتولهها قدبلند خواهند شد. این موضوع در تبادل بسیار ترسناک است. چراکه در صورت محدود شدن این حوزه و شکلگیری انحصار، داراییهای این حوزه بهراحتی برچسبگذاری شده یا فریز خواهند شد. امروزه برخی از کاربران وجود دارند که رمزارزی را به صرافیها واریز و همان میزان را برداشت میکنند تا کیف پولهای سرد، گرم و ذخیره صرافیها را پیدا کنند. در صورت لو رفتن این آدرسها، سازمانهایی مانند FDD آمریکا پاداشهایی در حدود ۵ تا ۱۰ درصد را در نظر گرفتهاند. پس با کوچک شدن این حوزه میتوان انتظار مشکلاتی در سطح امنیت ملی را داشت.
او معتقد است، هرگونه محدودسازی این حوزه به چند کسبوکار میتواند باعث افزایش قابل توجه ریسک شود و رویکر خودتنظیمگری به این صورت است که فضا و فرصت برای همه کسبوکارها به صورت یکسان در نظر گرفته شده است.