ترامپ میخواهد کریپتو را به یک اولویت ملی تبدیل کند
بلومبرگ در گزارشی به نقل از افراد مطلع میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۷ آذر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تمام شهرت بیتکوین در بیش از یک دهه فعالیت، به امنیت بالا و ضد سانسور بودن این شبکه وابسته است. مواردی که باعث شده استقلال این دارایی دیجیتال نسبت به دولتها حفظ شود و مرزهای جدیدی در تجربه ما برای مفهومی به نام پول، کشف شود. اما به نظر میرسد استخرهای استخراج پیش قدم شدهاند و سعی دارند سانسور شبکه را شروع کنند. حتی استخر F2Pool به این کار اعتراف کرده است. با این حال سوال اینجاست که سانسور تراکنشها توسط استخرها تا چه میزان اعتبار و امنیت بیتکوین را به خطر میاندازد؟
به گزارش پیوست، در پی انتشار نتایج یک بررسی روی تراکنشهای پردازش شده به دست استخرهای استخراج، مشخص شده برخی از تراکنشها به دلیل اینکه در لیست آدرسهای تحریمی OFAC (دفتر کنترل داراییهای خارجی) قرار داشتهاند یا به نوعی با آن مرتبط بودهاند، فیلتر شدهاند.
بررسی شبکه بیتکوین براساس گزارش منتشر شده نشان میدهد استخرهای ViaBTC، Foundry USA و F2Pool رفتارهای مانند فیلتر یا احتمالا سانسور تراکنشها را انجام دادهاند. البته از این بین تنها F2Pool استخری است که این گزارش نشان میدهد سانسور در آن اتفاق افتاده و حتی به صورت رسمی هم F2Pool سانسور را تایید کرده است. تراکنشهای سانسور شده توسط F2Pool براساس لیست SDN دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا انجام شده است.
این لیست شامل افراد و شرکتهایی میشود که تحت مالکیت یا کنترل کشورهای تحریم شده هستند یا به نمایندگی از آنها فعالیتهایی دارند. هرچند تاکنون اقداماتی در جهت تطبیق کاربران و تراکنشها با این لیست در صرافیهای رمزارزی مانند بایننش مشاهده شده است، اما مطابقت آدرسها با این لیست در استخرهای استخراج موضوعی جدید است که تاکنون اقدام دولتی برای آن دیده نشده است.
در شبکه بیتکوین کاربران میتوانند در هر نقطه و بدون هیچ تبعیضی، تراکنش ایجاد کنند و این تراکنشهای منتظر تایید ماینرها، در فضایی به نام ممپول (mempool) انباشته میشود. ماینرها هم برای به دست آوردن بیشتر درآمد ممکن، سعی میکنند تراکنشهایی با بیشترین کارمزد را در اولویت قرار دهند و به همین ترتیب مدل اولویتبندی تراکنشهای بیتکوینی براساس کارمزد است.
اما در این بین ماینرها یا همان مشارکتکنندگانی که امکان تایید تراکنشها را دارند، در انتخاب تراکنشها اختیار دارند. آنها میتوانند از مدل کارمزدی پیروی نکرده و تراکنشها را براساس سلیقه خود انتخاب کنند. در هر صورت به این دلیل که بیتکوین از یک شبکه آزاد بهره میبرد و همه کاربران میتوانند در آن مشارکت کنند، مشکلی در کارکرد شبکه پیش نمیآید و بازار آزاد باعث میشود انباشت تراکنشها در بلندمدت اتفاق نیوفتد و دیگر مشارکتکنندگان، تراکنشها را تایید کنند.
با این حال تاثیرگذاری روی شبکه بیتکوین همواره در این سالها جذاب بوده و اقداماتی هم چه به صورت آزمایشی و چه با نگرش یک بازیگر بد، اتفاق افتاده است که تاکنون هیچکدام نتوانسته تاثیری روی کاربرد و اعتماد به شبکه بیتکوین بگذارد. البته امروزه به این دستهبندیها میتوان خوش خدمتی به دولتها را هم اضافه کرد.
نتایج بررسی اخیر نشان میدهد استخرهای استخراج تصمیم به تطبیق تراکنشها با لیست تحریمی OFAC کردهاند. استخرهای استخراج پدیدههای جدیدی نیستند. شکلگیری این استخرها به سالهای پیش برمیگردد. در شبکه بیتکوین برای حفظ فاصله اضافه شدن بلوک جدید به زنجیره بلاکچین، فاکتوری به نام سختی شبکه وجود دارد که این فاکتور با افزایش توان پردازشی که ماینرها در اختیار شبکه قرار میدهند، افزایش پیدا میکند تا فاصله ۱۰ دقیقهای میان هر بلاک، حفظ شود.
اما بعد از سالهای ابتدایی بیتکوین، علاقه به ماین کردن افزایش قابل توجهی را در دنیا تجربه و در نتیجه آن سختی شبکه هم افزایش پیدا کرد. در این میان، دیگر فایده سختی شبکه افزایش امنیت شبکه است. به این صورت که هرچقدر توان پردازشی شبکه بیشتر شود، احتمال به دست گیری بخش قابل توجهی از این پردازش توسط یک بازیگر کاهش پیدا میکند و به همین ترتیب امکان فعالیت بازیگر بد به حداقل میرسد. با این حال بعد از گذشت مدتی از ورود بیتکوین به عنوان یک بازیگر مهم انتقال ارزش در دنیا، تجمیع توان پردازشی ماینرها در قالب مفهومی به نام استخر استخراج شکل گرفت. در این مدل ماینرها میتوانستند با پیوستن به این استخرها شانس خود را در ماین کردن بلاکها افزایش دهند و به همین ترتیب درآمد بهتر و پایدارتری به دست آورند.
موضوعی که نشانههای متمرکز شدن در آن مشخص است و با گسترش استفاده از بیتکوین در کنار افزایش فشارهای نظارتی دولتها، این استخرها فرآیند KYC یا احراز هویت ماینرها را آغاز کردند. به همین ترتیب قدرت تصمیمگیری از تکثر افراد در شبکه در نقاطی به نام استخر استخراج متمرکز شد و حتی امروزه شاهد هستیم تنها دو استخر توانستهاند بیشتر از ۵۰ درصد از پردازش شبکه را به اختیار خود درآورند.
بجز F2Pool برای دیگر استخرهای نام برده شده در این گزارش، احتمال زیادی برای جایگزین شدن تراکنش در نظر گرفته شده است و در حال حاضر نمیتوان با اطمینان سانسور را به آنها نسبت داد. اما برای F2Pool موضوع روشن است. سانسور اتفاق افتاده و یکی از بنیانگذاران این پلتفرم در ایکس (توییتر سابق) در واکنش به این خبر گفت: «چرا وقتی من از تایید تراکنشهای آن جنایتکاران، دیکتاتورها و تروریستها خودداری میکنم، تعجب میکنید؟ من کاملا حق دارم که هیچ تراکنش از ولادیمیر پوتین و شی جین پینگ را تایید نکنم.» البته این پست حذف شد و بعدا در پست دیگری نوشته شد که باید سازوکاری در سطح پروتکل طراحی شود تا در برابر سانسور مقاومت کند. نه اینکه مشارکت کنندگان براساس وجدان خود تصمیمگیری کنند.
در حال حاضر شبکه بیتکوین همچنان به صورت عادی به کار خود ادامه میدهد و فیلتر تراکنشها توسط F2Pool روی مقاومت شبکه در مقابل سانسور تاثیر ندارد. اما افزایش نظارت روی بیتکوین تاثیر خود را روی استخرها نشان داد. یک استخر آسیایی که تصمیم گرفت خلاف جهت حرکت کند و حق انتخاب و آزادی میلیونها نفر را تنها برای هماهنگی با یک نهاد دولتی به خطر بیاندازد. شاید امروزه که در حال تماشای نتایج وجود یک سیستم غیرمتمرکز باشیم بهتر درک کنیم که ایجاد محدودیت با برچسبهایی مانند انسان دوستی یا وجدان بیدار، عواقبی خطرناکی به قیمت گرفتن حق آزادی میلیونها نفر را به دنبال دارد. با این حال بروز این چالشها در بیتکوین همواره با رشد همراه بوده و تکنولوژی توانسته در مقابله با این ایرادها پیروز شود تا امکان مشارکت برای تعداد بیشتری از افراد فراهم شود.