نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲۸ مهر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۵ آبان ۱۴۰۲
سوگیری شناختی الگوهای فکری هستند که تصمیمات افراد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهند. کاهش این سوگیریهای شناختی و اجتناب از آنها یکی از اولویتهای مهم فعالیت کردن به شمار میآید. اما برخی اوقات کسبوکارها و صاحبان مشاغل برای تبلیغ و فروش میتوانند به صورت صحیح از این الگوها در جهت مثبت استفاده کنند.
به گزارش پیوست، کسبوکارها میتوانند از جنبههای مثبت الگوهای شناختی استفاده کرده و از این طریق بر مخاطبان و مشتریان خود تاثیر بگذارند. بهرهمندی درست و در چارچوب اخلاقی نقش بسزایی در رشد و توسعه شغلی و دستیابی به سود دارد.
درک و استفاده از سوگیریهای شناختی برای کسبوکارهایی که به دنبال بهینهسازی تصمیمگیری و مشارکت مصرفکننده هستند، حائز اهمیت است. این سوگیریها به طور قابل توجهی بر نحوه درک و تعامل افراد با محصولات، خدمات و استراتژی های بازاریابی تاثیر میگذارد. برای مثال سوگیری پیشگیری اکتشافی میتواند به تعیین امتیاز قیمت مطلوب کمک کند. از طرفی دیگر سوگیری تایید ممکن است عامل مهمی در تنظیم پیامهایی که با باورهای مصرفکننده همسو است و پذیرش محصول را افزایش میدهد اثر بگذارد. سوگیری اخیر، بازاریابی به موقع را با تاکید بر موفقیتهای اخیر امکان پذیر میکند. همچنین سوگیری ضرر گریزی نیز میتواند وفاداری مشتری را با چارچوببندی پیشنهادات بر حسب ضررهای احتمالی افزایش دهد. با گنجاندن استراتژیک این سوگیریها در بازاریابی، طراحی محصول و روابط با مشتری، کسبوکارها میتوانند رویکردهای خود را اصلاح کنند تا با نیازهای مخاطبان هدف خود همراه شده، فروش را افزایش دهند و روابط پایدارتری با مشتری ایجاد کنند.
البته که بسیار مهم است بر کاهش این سوگیریها در تصمیم گیری تاکید و تلاش کرد. شناسایی و فعالیت فعالانه برای به حداقل رساندن سوگیریهایی مانند سوگیری تایید، پیشگیری اکتشافی، سوگیری اخیر و ضررگریزی برای تقویت قضاوتهای منطقی اهمیت دارد. هنگامی که این سوگیریها به رسمیت شناخته میشود و تلاشهایی برای کاهش تأثیر آنها از طریق آگاهی و تفکر انتقادی انجام شود، کسبوکارها میتوانند به صورت استراتژیک سوگیریهای شناختی را به شیوهای مثبت هدایت کرده و از آنها برای بازاریابی، مذاکره، طراحی محصول و تعامل با مشتری استفاده کنند. با درک اینکه چگونه سوگیریها بر رفتار انسان تاثیر میگذارند، کسبوکارها میتوانند استراتژیهای خود را به طور موثر تنظیم کنند که این اقدامات در نهایت منجر به افزایش رضایت مشتری، وفاداری به برند و رشد و توسعه کلی میشود.
درک و استفاده استراتژیک از سوگیریهای شناختی میتواند به طور قابل توجهی بر نتایج در حوزههای مختلف از جمله ارتباطات، مذاکره، انگیزه و مدیریت ریسک تاثیر بگذارد. با استفاده مسئولانه و اخلاقی از این سوگیریها، افراد و سازمانها میتوانند تصمیمگیری را بهبود بخشند، همکاری را تقویت کنند و به اهداف خود به طور موثر دست یابند. با این حال، همیشه ملاحظات اخلاقی باید در اولویت قرار داشته باشد و این اطمینان حاصل شود که استفاده از سوگیریهای شناختی با معیارها و ارزشهای اخلاقی همسو است.
سوگیریهای شناختی، الگوهای فکریای است که بر تصمیمگیری و قضاوت فرد تاثیر میگذارد. سوگیریها باعث میشود تا قضاوت عینی، استدلال و تفکر منطقی از بین رفته و تصمیمات تحت تاثیر برداشت شخصی، احساسات و تصورات از پیش ترسیم شده اتخاذ شود که لزوما هم صحیح نیست. این سوگیریها میتواند سبب شود تا افراد اطلاعات و موقعیتهای را به گونهای تفسیر کنند که با واقعیت همخوانی و تطابق نداشته باشد.
سوگیریهای شناختی راه مغز برای سادهسازی اطلاعات پیچیده و تصمیمگیری موثر است. با شناخت این الگوها و راههای مقابله با آن میتوان تاثیر منفی آن را کاهش داد و از آنها در جهت مثبتی بهره برد.
سوگیری تایید، تمایل به جستوجو، تفسیر و به خاطر سپردن اطلاعاتی است که با باورها و فرضیههای قبلی فرد همسو است. افرادی که از این الگوی ذهنی پیروی میکنند شواهدی که با تفکرات آنها متضاد است را نادیده میگیرند یا کماهمیت جلوه میدهند. تکرار این روش ممکن است تفکرات خودساخته و بیارتباط با واقعیت را تقویت کرده و مدام فرد را از دنیای شواهد عینی دور کند.
راهحل: در صورت مشاهده شواهد و مدارکی که تفکر و شیوه اندیشیدن را به چالش میکشد باید نسبت به اطلاعات موجود مردد بود و بازاندیشی کرد. در رابطه با بهرهمندی این الگوی ذهنی در کسبوکارها باید گفت که سوگیری تایید تا زمانی که اطلاعات را همسو با باورهای افراد اعم از مخاطبان و مشتریان ارائه کند موثر و مثبت است.
پیشگیری اکتشافی یک گرایش شناختی است که افراد صرفا به اطلاعات اولیهای که هنگام تصمیمگیری با آنها مواجه میشوند تکیه میکنند. این اطلاعات اولیه بر قضاوتها و انتخابهای بعدی علیرغم ارتباط با واقعیت تاثیر گذاشته و عامل مهمی در تصمیمگیری به شمار میرود. این سوگیری اغلب در مذاکرات، استراتژیهای قیمتگذاری و سناریوهای مختلف تصمیمگیری مشاهده میشود و بر نحوه درک و ارزیابی ما از اطلاعات و گزینهها تاثیر میگذارد.
راهحل: آگاهی از این نوع سوگیری و ارائه پیشنهاد و مطالب متفاوت در بحثهای بعدی میتواند اثر منفی این الگوی فکری را کاهش دهد و اتفاقا تلاش موثری جهت دستیابی به نتایج مطلوب باشد.
سوگیری اخیر نوعی سوگیری شناختی است که برای افراد رویدادها، تجربیات و اطلاعات اخیری که با آنها مواجه بودهاند از اهمیت بسیاری برخوردار است. این اطلاعات تازه مبنای تصمیمگیری قرار میگیرد و نگاه فرد در این مرحله نگاهی کوتاه مدت است. در سوگیری اخیر با تاکید بیش از اندازه بر رویدادهای اخیر روند تاریخی و بلندمدت نادیده گرفته میشود که در تحریف برداشت و تفسیرها تاثیرگذار است.
راهحل: نباید هنگام تصمیمگیری نگاه محدود و کوتاهمدتی داشت و با مرور گذشته و توجه به فرآیند تاریخی موضوع مورد نظر از تصمیمگیری شتابزده جلوگیری کرد. در کسبوکارها نیز تبلیغات و فروش باید متکی به همین مساله باشد چرا که اتفاقات و جریانات اخیر عمر طولانی ندارد اما تاثیرات آن قابل توجه است.
افرادی که درگیر سوگیری شناختی ضررگریزی هستند بیشتر از آنکه از کسب، داشتن و استفاده آنچه در اختیار دارند لذت ببرند نگران از دست دادن موقعیت و داشتههایشان هستند. این احساس سبب میشود تا افراد برای جلوگیری از ضررهای احتمالی به شدت ریسک گریز باشند. این سوگیری نقش مهمی در تصمیمگیری ایفا میکند و بر انتخابهایی که در به حداقل رساندن زیانها و افزایش سود اثرگذار است اهمیت میدهد، که اغلب منجر به رفتارهای محافظهکارانه و محتاطانه در جنبههای مختلف زندگی، از جمله سرمایهگذاریهای مالی، روابط و فرصتها میشود.
راهحل: انتخابهای چارچوببندی بر حسب ضررهای احتمالی میتواند افراد را برای انجام اقداماتی مانند سرمایهگذاری در اقدامات پیشگیرانه یا اتخاذ راهحل پیشنهادی تشویق کند.
ارتباط خیاطی: از سوگیری تایید با ساختاربندی ارتباطات خود برای همسویی با باورهای قبلی مخاطبان خود استفاده کنید. ارائه شواهد یا استدلالهایی که دیدگاه آنها را تقویت میکند، میتواند پذیرش و مشارکت را افزایش دهد.
مذاکره و چانهزنی: با تنظیم شرایط یا پیشنهادات اولیه به نفع خود، از سوگیری اکتشافی در طول مذاکرات استفاده کنید. این روش میتواند بر بحثهای بعدی تأثیر بگذارد و به کسب نتایج مطلوبتری منجر شود.
انگیزه و تصمیمگیری: با برجسته کردن منظم موفقیتها، دستاوردها یا پیشرفتهای اخیر، از رویدادهایی که به تازگی به وقوع پیوسته برای تقویت انگیزه و اعتماد به نفس استفاده کنید. این میتواند یک ذهنیت مثبت و آیندهنگر ایجاد کند.
مدیریت ریسک و برنامهریزی: از ضررگریزی برای تاکید بر ضررهای احتمالی یا خطرات مرتبط با انفعال یا وضعیت موجود استفاده کنید. ارائه جنبه منفی یک اقدام خاص میتواند افراد یا گروهها را به تصمیمگیریهای پیشگیرانه سوق دهد.
در حالی که استفاده استراتژیک از سوگیریهای شناختی میتواند منجر به نتایج بهتر شود، رعایت ملاحظات اخلاقی و استفاده مسئولانه از این تکنیکها بسیار مهم است. دستکاری یا گمراه کردن افراد برای بهره برداری از سوگیریهای شناختی آنها برای منافع شخصی یا اهداف مضر غیراخلاقی است و باید از آن اجتناب شود.
کاربرد مسئولانه سوگیریهای شناختی شامل تضمین شفافیت، صداقت و احترام به استقلال و رفاه دیگران است. حفظ یکپارچگی در همه ارتباطات و اقدامات، همسو با اصول اخلاقی و هنجارهای اجتماعی مهم است.