کمپینهای رفتاری جهت مصرف بهینه انرژی؛ استفاده بهینه با آگاهی
کمپینهای رفتاری با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد صرفهجویی انرژی در سطح جهانی از…
۱ آذر ۱۴۰۳
۲۸ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
بررسیهای روزنامهنگاران و هشدارهای اینترپل و افبیآی نشان میدهد یک الگوی کلاهبرداری که از سال ۲۰۲۱ به سراسر جهان نفوذ کرده، نزدیک به نیم میلیارد دلار دارایی شهروندان را به سرقت برده است. عاملان این الگوی کلاهبرداری که «سلاخی خوک» (Pig Butchering) نام گرفته با ایجاد روابط عاطفی و صمیمی با قربانیان، آنها را به سمت سرمایهگذاری کریپتو در شرکتهای جعلی سوق میدهند. روزنامه آبزرور میگوید انگلستان یکی از مراکز اصلی این شرکتهای جعلی است.
ماجرای کلاهبرداری عمدتا از شبکههای اجتماعی شروع میشود و یک آشنایی ساده با فردی به ظاهر جذاب و ثروتمند به قیمت مقدار زیادی پول و تبعات سنگینتر تمام میشود. طبق گزارش پلیس انگلستان، یک افسر بازنشسته به دنبال از دست دادن ۱۰۰ هزار پوند پس اندازش در همین الگوی کلاهبرداری خودکشی کرد.
پیش از جهانی شدن، این الگوی کلاهبرداری در چین به شهرت رسیده است. عبارت «سلاخی خوک» یا به زبان چینی «sha Zhu pan»، روندی به نسبت طولانی است و کلاهبردار پیش از حمله نهایی ابتدا قربانی خود را «پروار» میکند.
در سال ۲۰۱۹ گزارشهای زیادی در کشور چین از این سبک از کلاهبرداری منتشر شد و هدف بیشتر کلاهبرداریها مردان بودند. چندی بعد باندهای کلاهبرداری گسترده تر شدند. گستره کلاهبرداریها به آمریکا و اروپا رسید و بررسیها نشان میدهد که انگلستان به دلیل سبک مرکز اصلی شرکتهایی است که به صورت جعلی و با هدف این سبک از کلاهبرداری شکل میگیرند.
سال ۲۰۲۱ را میتوان نقطه اوج کلاهبرداریها در خارج از چین دانست. در این سال افبیآی شکایتهای متعددی در این رابطه دریافت کرد که مجموعا زیانی بالغ بر ۴۲۹ میلیون دلار را برای شهروندان به بار آوردند. با وجود اینکه انگلستان اطلاعات خاص الگوی سلاخی خوک را ارائه نکرده است اما در سال منتهی به دسامبر ۲۰۲۲، مجموع کلاهبرداریهای رمزارزی با رشد نجومی به رقمی بیش از ۳۲۹ میلیون دلار رسید.
روابط صمیمی و گاه عاشقانه در قلب این الگوی کلاهبرداری است. قربانی معمولا در شبکههای اجتماعی و حتی در نتیجه یک پیام اشتباه با فردی کاملا موجه آشنا میشود و هفته و ماهها حتی اشارهای به پول یا مسائل مالی در کار نیست.
سم، یکی از قربانیان که ۵۴ هزار پوند از اموالش را سال ۲۰۲۱ به این الگوی کلاهبرداری باخته میگوید یک ماه پیش از انتقال پول با خانمی چینی تبار و اهل نیویورک به نام جسیکا آشنا شدم. سم که به تازگی همسرش را از داده و پدرش به سرطان دچار شده رابطهای احساسی با جسیکا برقرار میکند. پس از چند هفته صحبت شبانه روزی در شبکههای اجتماعی، جسیکا به کریپتو اشاره میکند و سم نهایتا مبلغی را به پلتفرمی که به ظاهر دوست جسیکا معرفی کرده واریز میکند اما پس از درخواست او برای واریز پول بیشتر به ماجرا مشکوک میشود.
یک بررسی ساده و جستجوی تصاویر او در گوگل نشان میدهد هویت جسیکا جعلی است و از تصاویر یک مدل ژاپنی برای فریب سم استفاده کرده است.
الگوهای کلاهبرداری معمولا با وعده سود و درآمد بالا قربانیان خود را مجاب به سرمایهگذاری میکنند و از آنجایی که فردی نزدیک و صمیمی چنین پیشنهادی را مطرح میکند احتمال بیشتری دارد که افراد فریب تبهکاران را بخورند. چیزی شبیه به الگوهای هرمی که در گذشته نیز بسیاری را حتی در ایران نیز قربانی خود کردند و الگوهای مشابه کلاهبرداری رمزارزی در کشور ما نیز به چشم میخورد.
پلتفرمها و شرکتهای ثبت شده نیز به جز نام و وبسایت هیچ موجودیت دیگری ندارند. براساس قوانین انگلستان شما میتوانید به صورت آنلاین و با پرداخت یک هزینه ۱۲ پوندی و حتی بدون ارائه اطلاعات شناسایی شرکتی را ثبت کنید.
خبرگزاری بیورو (Bureau) و آبزرور با بررسی قربانیان و دیگر منابع رسمی و آنلاین به لیستی از ۱۶۸ شرکت جعلی منتهی شده که همگی در زمینه کلاهبرداریهای رمزارزی و فارکس فعالیت دارند و در نیمی از موارد الگوی سلاخی خوک به چشم میخورد.
بیشتر این شرکتها (۱۴۰ مورد)، به آدرسی در لندن به ثبت رسیدهاند و جالب اینکه یک سوم (۴۷ مورد) آنها به یک آدرس واحد، فروشگاهی خالی در منطقه کرویدن جنوبی لندن، ثبت شدهاند. حدود ۲۵ شرکت ثبت شده به این آدرس با الگوی سلاخی خوک ارتباط داشتند. بیشتر این شرکتها (۱۲۵) حداقل یک مدیر چینی دارند و نماینده و مدیری در بین بسیاری از آنها مشترک است.
ثبت این شرکتها در لندن معمولا باعث جلب اعتماد قربانیان میشود. مهندس نرمافزاری اهل کالیفرنیا که بیش از نیم میلیون دلار روی یکی از همین شرکتهای جعلی سرمایهگذاری کرده میگوید انگلیسی بودن آن «اعتبار پوشالی» به شرکت میداد.
سود کلان این کلاهبرداریها باعث شکل گیری باندهای قاچاق انسان برای فعالیت در همین حوزه شده است. بررسیهای پروپابلیکا نشان میدهد که افراد زیادی از چین و کشورهای جنوب شرق آسیا توسط باندهای تبهکاری چینی با هدف مشارکت در این الگوهای کلاهبرداری به کشورهای مختلف قاچاق میشوند.
این افراد که عمدتا با فریب شغل و شرایط زندگی بهتر به شهری ساحلی در کشور کامبوج قاچاق میشوند در شرایط بسیار دشوار در چنین طراحیهایی فعالیت دارند.
مسلما شرایط سختی در انتظار کسانی است که به خواسته باندهای تبهکاری تن نمیدهند. گزارش پروپابلیکا میگوید آنها با «تنبیه بدنی، گرسنگی و شوک الکتریکی روبرو هستند و بعضی برای فرار از بالکن به پایین میپرند.»
خبرنگار ویژه حقوق بشر سازمان ملل در کامبوج طی بیانیهای در آگوست ۲۰۲۲ شرایط قربانیان قاچاق را «جهنم» توصیف میکند. او مینویسد: «اگر از دستورات پیروی نکنند، فرد مورد شکنجه قرار گرفته یا در محلهایی که با فنس آهنی و سیم برق احاطه شده زندانی میشود.»
در بیشتر کشورهای جهان هنوز مقررات و قوانین کاملی برای نظارت بر رمزارزها و فعالان این حوزه وجود ندارد. در حالی که اتحادیه اروپا به تازگی قوانینی را برای نظارت بر این بخش ارائه کرده و انگلستان، آمریکا و کانادا نیز پیشرفتهایی در این حوزه داشتهاند اما به دلیل برگشتناپذیر بودن تراکنشها، بیشتر قربانیان نهایتا امکان احیای دارایی خود را پیدا نمیکنند.
قربانیان این الگوی کلاهبرداری میگویند حادثه را به ناظر امور مالی انگلستان (FCA)، نهادهای مالی کشور خود و حتی صرافیهایی که از آن برای انتقال دارایی استفاده کردهاند گزارش دادهاند اما هیچکدام موفق به احیای سرمایه خود نشدند.
پلتفرمها و شرکتهای جعلی نیز پس از مدتی به طور کامل از صفحه روزگار محو میشوند و ردی از گردانندگان یا سرمایه آنها نیست.
سخنگوی FCA میگوید: «داراییهای رمزارزی تنظیمگری نشده و پرخطر هستند که یعنی در صورت بروز مشکل محافظتی برای افراد وجود ندارد. مردمی که تصمیم به سرمایهگذاری روی داراییهای کریپتویی میگیرند باید خود را برای از دست دادن تمام پولشان آماده کنند.»
جیم هاچسون، افسر بازنشسته ۵۱ ساله، پس از آنکه ۱۰۰ هزار دلار پس انداز خود را در یک الگوی سلاخی خوک و با سرمایهگذاری روی رمزارزی از دست میدهد پس از مدتی خودکشی میکند.