سند تنظیمگری رمزارز باید به تایید شورای عالی فضای مجازی برسد
دبیر شورای عالی فضای مجازی در جلسهای با فعالان حوزه رمزارز اعلام کرد تنظیمگران طبق…
۲۷ شهریور ۱۴۰۳
۶ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
جمعی از فعالان حوزه ارزهای دیجیتال معتقدند، نبود تعاریف درست برای داراییهای دیجیتال یکی از مهمترین دلایل مشکلات قانونگذاری این حوزه است. همچنین در پنل «بررسی وضعیت کسبوکارها؛ نیازهای صنعت کریپتو» بر اهمیت گفتمان و اعتمادسازی بین فعالان و حاکمیت تاکید شد. از سویی نسبت به نگرش منفی به رمزارزها همه فعلان این اکوسیستم ابراز نگرانی می کنند چرا که هر نوع کلاهبرداری منجر به تعطیلی کسبوکارهای این حوزه میشود.
به گزارش پیوست، عیسی کشاورز همبنیانگذاری یوبیتکس در پنل «بررسی وضعیت کسبوکارها؛ نیازهای صنعت کریپتو» گفت: مسائل مربوط به اجرا و نظارت الزامات یا چارچوبهای در نظر گرفته شده میتواند توسط خود اصناف پردازش شود. در این حوزه چابک به دلیل سرعت بالای تغییر و تحولات، دولت توان کافی برای قانونگذاری به موقع را ندارد.
او در ادامه گفت: در گذشته شاهد مهاجرت افراد بودیم. امروزه علاوهبر افراد، کسبوکارها هم به راحتی در حال مهاجرت هستند. برای کاهش مشکلات و برطرف شدن نگرانیها حاکمیت را به گفتمان سازنده دعوت میکنیم. کسبوکارها و حاکمیت نگرانیهای مشترکی دارند.
فرهاد فلاح، مدیرعامل صرافی آبانتتر در مورد تضاد منافع میان دولت و ارزهای دیجیتال گفت: کسانی که قانونگذاری میکنند دید درستی به این حوزه ندارند. در حال حاضر بسیاری از سرمایه کاربران در صرافیهای خارجی مانند کوینیکس است که در صورت بروز مشکل معلوم نیست تکلیف این سرمایهها چه میشود.
فلاح در ادامه گفت: به نظر میرسد برای قانونگذاران، کاربر و کسبوکار اهمیتی ندارند. در زمان شکلگیری بانکداری نیز پاپ سعی داشت جلوی شکلگیری این صنعت را بگیرد. چراکه تضاد منافع وجود داشت. اما با گذشت قرنها نبود بانکداری اکنون قابل تصور نیست. امروزه در مورد ارزهای دیجیتال هم با شرایط مشابهی روبهرو هستیم.
همچنین فلاح گفت: بحران منابع انسانی بسیار جدی است و در شرایط فعلی کسبوکارها به دانشگاه برای تربیت نیروی انسانی شرکتهای خارجی تبدیل شدهاند.
محمد تهرانی، هیات علمی دانشگاه خاتم روند قانونگذاری را اینگونه توضیح داد: غلطهایی در بین اصلاحات مرسوم این حوزه وجود دارد که باید اصلاح شوند. بلاکچین الزاما یک مفهوم غیرمتمرکز نیست و هر شبکه بلاکچینی مانند بیتکوین الزاما آزادی کامل را ارائه نمیدهد. به همین دلیل باید در صحبت با حاکمیت این تصور اصلاح شود تا وقتی صحبت از بلاکچین میشود، در ذهن این افراد یک فضای غیرقابل کنترل شکل نگیرد.
او در ادامه گفت: همچنین در بحث قانونگذاری اولین مشکل، شناسایی دارایی دیجیتال است که همچنان به رسمیت شناخته نشده است. بعد از شناسایی این داراییها توسط دولت، قانونگذاری دو حالت دارد. در حالت اول میتوان از خود تنظیمگری استفاده کرد و در حالت دوم میتوان از فضای سندباکس استفاده کرد. نتیجه این روشها هم میتواند به صورت چارچوبها در غالب یک قانون بالادستی نوشته شود. این نقش فعالان است که اعتمادسازی را انجام دهند تا حاکمیت تصوری مانند بیتکوین غیرقابل کنترل از تمام کسبوکارهای بلاکچینی نداشته باشند.
همچنین تهرانی در مورد چالشهای نیروی انسانی این حوزه گفت: در حوزه داراییهای دیجیتال، از ابتدا چالش نیروی انسانی وجود داشته است. برای مثال تیم آزمایشگاه بلاکچین دانشگاه خاتم در حالی شکلگرفت که میدانستیم شرکت ققنوس وجود دارد و میتواند نیروها را جذب کند. با این حال سایر کشورها مانند دبی، کانادا و آلمان پیشنهادات جذابی برای جذب این نیروها دارند و دانشجوها از ترمهای پایین در حال برنامه ریزی مهاجرت یا همکاری به صورت فریلنس هستند.
شهریار شفیعی، هیات علمی آکادمی برند ایران هم در مورد شناخت عمومی از فضای ارزهای دیجیتال گفت: عموم جامعه این حوزه را با ایردراپ، پولشویی و یکشبه پولدار شدن میشناسند و تصور از فعالان هم فعالیت کسبوکارها در فضایی غیرشفاف است. برای اصلاح این ذهنیت فعالان باید گفتمان سازی کنند.
شفیعی در ادامه گفت: حوزه ارزهای دیجیتال کلاهبرداریهایی مانند کریپتولند و سینا استوی را در گذشته خود دارد. در مقابل ما مثالهایی مانند اختلاس خاوری را هم داریم. اما انجام این اختلاس که منجر به تعطیلی بانکها نشد. اما هر نوع کلاهبرداری در حوزه رمزارز میتواند منجر به تعطیلی کسب و کارها در این حوزه شود.