گزارش آذر ماه شاپرک: تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر کاهش یافت
تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر ماه نسبت به آبان ماه گذشته ۲.۸ درصد کاهش…
۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۵ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
فعالان حوزه فناوری و جامعهشناسی شکست پروژه API در ایران را مربوط به مالکیت داده در ایران میدانند. آنها معتقدند دارندگان و متولیان داده زمانی به تبادل داده میپردازند که منافع و انگیزههای کافی برای این همکاری داشته باشند و در غیر این صورت از همکاری در این حوزه سرباز میزنند.
به گزارش پیوست در نشست فیناپ پلاس با موضوع قدرت و داده؛ نیما نامداری مدیرعامل کارنامه و بهاره آروین جامعهشناس حوزه نوآوری و فناوری به بیان تجربههای خود در این حوزه پرداختند.
بهاره آروین در ابتدا به موضوع اهمیت داده در شهرداری پرداخت و گفت شهرداری با اینکه در حوزه ارائه API و فناوری جزو سازمانهای پیشرو کشور بوده اما متاسفانه در این پروژه شکست خورده است. بسیاری از سرویسها در سایت شفافیت و سایت دیتای شهرداری قرار گرفت اما عملا کسی از آن استفاده نکرد و پروژه شکست خورد.
نیما نامداری هم در پاسخ به این سوال که چرا پروژه API در شهرداری و بسیاری از سازمانهای ایرانی شکست خورد توضیح داد: باید رویکرد API First باشد و من معتقدم حتی در حوزه بانکی و بانکداری باز هم در ارائه API موفق نبودهایم. چون استاندارد خاصی در ارائه API نداریم و مصلحتی و با صلاحدید هر مدیر این موضوع تغییر میکند.
بهاره آروین هم ادامه داد: اگر بخواهیم به موفقیت برسیم باید دنبال دلایل شکست و موفقیت در پروژههای API باشیم که در کجاها شکست خوردهایم و اگر در جایی موفق بودهایم دلیل چه بوده است. شهرداری ۳۵۰ سامانه دارد که حتی بین خود به درستی متصل نیستند.
به باور آروین دادهها برای متولی داده و دارنده آن ابزار قدرت و چانهزنی است. او در این باره توضیح داد:اولین سوال سازمانها زمان ارائه داده این است که برای چه باید دادهام را در اختیار سازمانها بگذارم. در واقع دولت هم مثل کسب و کارهاست و بدون دستاورد مالی انگیزهای برای ارائه سرویسهای API ندارد. دولت یکپارچه نیست و ضعف زیرساختها جدی است. داده قدرت است و برای موفقیت در این هدف باید انگیزه تعامل را ایجاد کرد.
در بخش دیگری از رویداد فیناپ ۱۸ مهدی اسماعیلی مدیرعامل سیمرغ تجارت در ارائهای تخصصی با عنوان لژیونرهای API به تعاریف تخصصی این حوزه پرداخت و گفت: API به خودی خود یک محصول است و نیاز بیزینسهاست که مسیر تکنولوژی را میسازد پیش میبرد. اقتصاد API عاملی برای تبدیل یک کسب و کار یا سازمان به یک پلتفرم است. او ادامه داد: حجم بانکداری باز در سطح جهانی طبق آخرین گزارشها ۲۰ میلیارد دلار معادل ۶۰۰ همت در سال ۲۰۲۲ است و ارزش تخمینی بازار بانکداری ایران در سال ۱۴۰۱ عدد ۱۲۰۰ میلیارد تومان بوده که نسبت به حجم بازار جهانی ۰.۲ درصد است.
او راهکار توسعه اقتصاد API را همکاری بین بازیگران اکوسیستم دانست و گفت باید همیشه سایر بازیگران اکوسیستم را مد نظر داشته باشیم و از تجربهها و بازخوردهای رقبای داخلی و خارجی خود درس بگیریم و از آنها استفاده کنیم.
حسن زادمهر مدیرعامل شرکت مهندسی صنایع یاس ارغوانی هم در ارائهای به موضوع بانکداری مبتنی بر پلتفرم BAAP را چارهای برای تداوم کسب و کارها دانست و گفت: در بانکداری الکترونیک فناوری اطلاعات باعث میشود تا مدل کسب و کار و زنجیره ارزش بانکها بهبود پیدا کند.
سپهر گنجه مدیرتوسعه بازار شرکت پردازش اطلاعات مالی مبنا هم شاهکلید ورود به بازار سرمایه را API دانست و گفت: فناوری اطلاعات باعث میشود تا مدل کسب و کار و زنجیره ارزش بانکها تغییر شکل پیدا کند و API شاه کلید پیدا کردن بازارها و فرصتهای جدید است.