معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری: سکوی ملی هوش مصنوعی ایجاد میشود
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری از ایجاد سکوی ملی هوشمصنوعی در اسفند…
۲۳ آذر ۱۴۰۳
۶ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
سامانه ساجات یا سامانه تشخیص صلاحیت عوامل نظام فنی و اجرایی با تاکید هیات مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار و عقبنشینی سازمان برنامه و بودجه کشور از موضع خود مبنی بر ماهیت «خدمت دولتی» این سامانه به درگاه ملی مجوزها متصل شد.
به گزارش پیوست، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور در سال ۸۸ سامانهای با عنوان «تشخیص صلاحیت عوامل نظام فنی و اجرایی» و با نام اختصاری «ساجات» برای رتبهبندی شرکتها راهاندازی کرد. در واقع، شرکتها از طریق این سامانه میتوانستند گواهینامههای صلاحیت پیمانکاری، صلاحیت مشاوران و گواهی رتبهبندی و احراز صلاحیت شرکتهای انفورماتکی را در سه حوزه پیمانکاری، مشاور و انفورماتیکی دریافت کنند. شرکتها با دریافت گواهینامههای مذکور میتوانستند در مناقصههای دولتی شرکت کنند.
با این حال، سازمان برنامه و بودجه با استدلال ارائه «خدمت دولتی» و «عدم شمول مفهوم مجوز کسبوکار» تاکنون در برابر اتصال سامانه ساجات به درگاه ملی مجوزها مقاومت میکرد. مرکز روابط عمومی و امور بینالملل سازمان برنامه و بودجه در این باره اعلام کرده است: موضوع قرار گرفتن سامانه ساجات در «درگاه ملی مجوزهای کشور» از مواردی بود که علیرغم استدلال این سازمان مبنی بر عدم شمول مفهوم مجوز کسبوکار بر آن به دلیل آنکه در میان «دارندگان مجوز کسب و کار فعالیت پیمانکاری و مشاور» به تعیین سطوح صلاحیت فعالان بخش طراحی، مهندسی و ساختوساز برای «اجرای طرحهای عمرانی بخش دولتی» میپردازد و صرفا یک «خدمت دولتی» است که مدتهاست در«پنجره ملی خدمات هوشمند» قرار گرفته است.
در واقع، در اطلاعیه سازمان برنامه و بودجه همچنان بر استدلال «عدم شمول مفهوم مجوز کسبوکار» و ارائه «خدمت دولتی» تاکید شده است. با این حال، هیات مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار رای به اتصال سامانه ساجات به درگاه ملی مجوزها داده است.
روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه درباره مصوبه درگاه ملی مجوزها عنوان کرده است: در جلسه هیات مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار مورد بررسی قرار گرفت و درنهایت با توجه به جمعبندی انجام شده، سازمان برنامه و بودجه کشور اعلام میکند فرآیند اتصال به درگاه ملی مجوزها را آغاز نموده و همکاری لازم برای ارائه خدمات در درگاه مزبور را طی زمانبندی معین به انجام میرساند.
آخرین گزارش هیات مقرراتزدایی نشان از اتصال ۹۶.۸ درصد مجوزها به درگاه ملی مجوزها دارد. این گزارش نشان میدهد که علیرغم اتصال ۹۶ درصدی مجوزهای دستگاههای اجرایی هنوز وزارت کشور، سازمان نظام مهندسی ساختمان، کارشناس رسمی دادگستری، جامعه حسابداران رسمی، سازمان اداری و استخدامی سازمان برنامه و بودجه و قوه قضائیه به درگاه ملی مجوزها متصل نشدهاند و مجوزی از درگاه ملی مجوزها صادر نکردهاند.
همچنین طبق گزارش هیات مقرراتزدایی در عرض تقریباً یک سال تعداد ۱۵ هزار و ۴۶۸ درخواست پروانه کسب از سراسر کشور مراحل ثبت، احراز هویت، نشانی و استعلامهای هشتگانه را در درگاه ملی مجوزها به طور غیرحضوری انجام شدهاند و از میان آنها، تنها برای هزار و ۵۳۰ نفر پروانه کسب صادر شده است. با این حال، نسبت درخواست به صدور پروانه کسب در درگاه ملی مجوزها تنها ۱۰ درصد است.