skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

سرنوشت رسانه‌ها در عصر هوش مصنوعی چیست؟ مذاکره ناشران و شرکت‌های تکنولوژی برای دریافت هزینه یادگیری هوش مصنوعی

۲۷ خرداد ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

بزرگترین شرکت‌های تکنولوژی جهان با بزرگترین رسانه‌ها برای استفاده از محتوای خبری در آموزش هوش مصنوعی مذاکره می‌کنند. در حالی که مذاکرات هنوز در مراحل اولیه است، شرکت‌های رسانه‌ای ساز‌وکار دریافت هزینه از غول‌های تکنولوژی را دنبال می‌کنند.

به گزارش پیوست به نقل از فایننشال تایمز، اوپن‌ای‌آی، گوگل، مایکروسافت و ادوبی در چن ماه گذشته برای بحث درمورد حق نشر محصولات هوش مصنوعی خود با مدیران رسانه‌ای دیدار کرده‌اند. به گفته افراد مطلع این صحبت‌ها به ابزارهای مختلف از جمله چت‌بات‌های متنی و مولد‌های تصویر مربوط می‌شوند.

ناشران بزرگی از جمله News Corp، اکسل اسپرینگر (Axel Springer)، نیویورک تایمز و گاردین حداقل با یکی از این شرکت‌های تکنولوژی مذاکره کرده‌اند.

افراد دخیل در مذاکراتی که البته هنوز در مرحله ابتدایی می‌گویند سازمان‌های رسانه‌ای قرار است هزینه‌ای شبیه به اشتراک در ازای محتوایی که از آنها برای چت‌بات‌هایی مثل ChatGPT یا بارد استفاده می‌شود دریافت کنند.

ناشران از اشتباهات گذشته خود درس گرفته‌اند

مدیران رسانه‌ای از اشتباهات گذشته که در دوران فراگیر شدن اینترنت برایشان گران تمام شد اجتناب کنند. بسیاری در اولین سال‌های اینترنت از بی‌توجهی رسانه‌ها به فضای دیجیتال استفاده کردند و مقالات را به صورت رایگان در اختیار کاربران گذاشتند که مدل کسب‌ درآمد رسانه‌ها را با مشکل روبرو کرد.

با فراگیر شدن هوش مصنوعی مولد، نگرانی‌های صنعت رسانه نیز نسبت به این تکنولوژی و توانایی تولید متون مشابه انسان بیشتر شده است.

گوگل به تازگی خبر از اضافه شدن هوش مصنوعی به موتور جستجوی خود داده که براساس آن هوش مصنوعی در پنجره‌ای بالای لینک‌های سابق، اطلاعاتی را نوشته و ارائه می‌کند. این سرویس در حال حاضر برای آمریکا فعال شده و در انتظار عرضه بین‌المللی است.

قیمت اخبار چقدر است؟

بخشی از مذاکرات با شرکت‌های تکنولوژی مربوط به هزینه و قیمت‌گذاری محتوای خبری است.

به گفته یکی از مدیران، ناشران برای محتوای خبری خود که هوش مصنوعی برای تولید محتوا استفاده می‌کند را چیزی بین ۵ تا ۲۰ میلیون دلار در سال قیمت‌گذاری کرده‌اند.

ماتیاس دوفنر، مدیر اجرایی اکس‌اسپرینگر، مالک شرکت خبری پولتیکو، که با شرکت‌های مطرح هوش مصنوعی از جمله گوگل، مایکروسافت و اوپن‌ای‌آی، دیدار کرده می‌گوید انتخاب اولش یک مدل «کمی» مشابه آن چیزی است که صنعت موسیقی در اختیار دارد و هربار پخش موسیقی در رادیو، کلوپ شبانه و خدمات استریم برای آنها پول‌سازی می‌کند.

گفتنی است که برای این کار شرکت‌های هوش مصنوعی ابتدا باید میزان استفاده خود از محتوای رسانه‌ای را علنی کنند و در حال حاضر خبری از چنین اقدامی نیست.

دوفنر، که شرکتش در برلین روزنامه بیلد (Bild) آلمان و دای ولت (Die Welt) را نیز تحت مالکیت خود دارد، می‌گوید یک قرارداد سالانه برای استفاده نامحدود از محتوای شرکت رسانه‌ای «دومین گزینه» مد نظر او است، زیرا استفاده از چنین مدلی برای مراکز خبری کوچک و محلی دشوار است.

دوفنر می‌گوید: «ما به راه‌حلی جامع برای این صنعت نیاز داریم. باید در کنار هم روی این موضوع کار کنیم.»

گوگل پیش ‌قدم شده است

گوگل‌ پیشتازی مذاکرات با منابع خبری را برعهده گرفته و در این راستا با چندین رسانه‌های انگلستان، گاردین و NewsUK دیدار کرده است. شرکت تحت مالکیت الفابت همکاری دیرینه‌ای با سازمان‌های رسانه‌ای دارد و از داده‌های محتوای آنها از جمله مقالات برای بیهنه‌سازی موتور جستجوی خود استفاده می‌کند. به گفته دو فرد مطلع، این شرکت از همین داده‌ها برای آموزش مدل‌های بزرگ زبانی استفاده کرده است.

یکی از مدیران یک روزنامه می‌گوید: «الفابت یک قرارداد دریافت مجوز را روی میز گذاشته است. آنها این اصل لزوم پرداخت را قبول دارند… اما هنوز به مرحله صحبت از اعداد و رقم نرسیده‌ایم. آنها اعتراف کرده‌اند که در چند ماه آینده و در اولین قدم باید در مورد پول صحبت کنیم.»

گوگل هنوز اظهارنظری درمورد مذاکرات مالی ارائه نکرده است با این حال غول جستجو می‌گوید مذاکرات با نهاد‌های خبری بزرگ و کوچک در آمریکا، انگلستان و اروپا در جریان است و این شرکت تا به اینجا هوش مصنوعی خود را براساس «اطلاعات در دسترس عموم» آموزش داده که شامل پرداختی نمی‌شوند.

غول سیلیکون‌ولی گزینه‌ دیگری را هم در دستور کار دارد که «قدرت تصمیم‌گیری و کنترل» بیشتری درمورد استفاده از محتوای ناشران در داده‌های آموزشی هوش مصنوعی را در اختیار آنها می‌گذارد؛ درست همانند وبسایت‌هایی که استفاده از محتوای خود در جستجو را ممنوع می‌کنند.

بدبینی ناشران نسبت به شرکت‌های تکنولوژی

به گفته افراد مطلع، از زمان عرضه ChatGPT در ماه نوامبر، سم آلتمن مدیرعامل اوپن‌ای‌آی با نیوز کورپ و نیویورک تایمز دیدار کرده است. این شرکت می‌گوید مذاکراتی را با ناشران و اتحادیه‌های انتشارات سراسر جهان درمورد نحوه همکاری انجام داده است.

رهبران انتشاران می‌گویند ساخت یک مدل مالی برای استفاده از محتوای خبری در آموزش هوش مصنوعی بسیار دشوار است. مدیران ارشد یک نشریه بزرگ آمریکایی می‌گویند که صنعت خبر رویکرد پیش‌گیرانه‌ای را در پیش گرفته است زیرا شرکت‌های تکنولوژی بدون مشورت با آنها چنین محصولاتی را عرضه کردند.

به گفته این مدیر: «هیچ مذاکره‌ای وجود نداشت پس حالا پس از حادثه به دنبال دریافت پول هستیم. به گونه‌ای که آنها در خفای کامل این محصولات را راه‌اندازی کردند و از آنجایی که هیچ شفافیت و هیچ ارتباطی پیش از آن وجود نداشت، دلایلی برای بدبینی وجود دارد.»

کلیر اندرز، تحلیلگر رسانه، می‌گوید مذاکرات «در حال حاضر بسیار پیچیده هستند.» به گفته او از آنجایی که هر سازمان رویکرد خود را دارد، یک ساز و کار تجاری واحد برای گروه‌های رسانه‌ای غیرمحتمل است و شاید آسیب‌آفرین باشد.

اندر افزود: «اگر چت‌بات‌ها عمدتا با استفاده از سیل زن‌ستیزی و نژاد پرستی موجود در متون آزاد آموزش ببینند، ابزارهای معتبری نخواهند بود.»

سازندگان هوش مصنوعی بر کارایی این ابزار‌ها در اتاق خبر و کمک به روزنامه‌نگاری تمرکز دارند و از این رو مایلند میلیون‌ها دلار برای حفظ ارتباط‌شان با این صنعت هزینه کنند.

برد اسمیت، نایب‌رئیس هیات مدیره مایکروسافت، می‌گوید مذاکرات با ناشران و رسانه‌ها در مراحل اولیه است و در بخشی از این مذاکرات به آنها یاد می‌دهیم که این مدل‌ها چگونه آموزش می‌بینند.

او می‌گوید: «به نظرم فرصت بزرگ‌تر این است که ابتدا با همکاری ناشران به این فکر کنیم که آنها چطور می‌توانند از هوش مصنوعی برای کسب درآمد بیشتر استفاده کنند.»

شانتانو ناراین، مدیرعامل ادوبی، می‌گوید در چند هفته گذشته با دیزنی، اسکای و دیلی تلگراف انگلستان دیدار و درمورد احتمال توسعه مدل‌های اختصاصی مولد تصویر برای این شرکت‌ها مذاکره کرده است.

مدل هوش مصنوعی ادوبی با تصاویر موجود در کتابخانه این شرکت و محتوای عمومی و بدون حق نشر آموزش دیده است. ناراین می‌گوید قراردادهای سفارشی و قیمت‌ آنها به شرکت بستگی دارد اما مشتریان هم می‌توانند محتوای اختصاصی خود را به این ابزار اضافه کنند.

دوفنر با ابراز خوش‌بینی می‌گوید سازمان‌های رسانه‌ای و سیاست‌گذاران سریع‌تر از دیگر موج‌های تکنولوژی گستره مشکلات را درک کرده‌اند.

به گفته او شرکت‌های هوش مصنوعی «می‌دانند که قوانینی در راه است و از آن ترس دارند. این به نفع همه طرفین است که راه‌حلی برای یک اکوسیستم سالم ارائه کنند. اگر انگیزه‌ای برای ساخت اموال ذهنی وجود نداشته باشد، چیزی هم برای خزش باقی نمی‌ماند و هوش مصنوعی به یک احمق مصنوعی تبدیل می‌شود.»

 

https://pvst.ir/f5i

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو