ترامپ میخواهد کریپتو را به یک اولویت ملی تبدیل کند
بلومبرگ در گزارشی به نقل از افراد مطلع میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۲۲ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تغییر رویکرد مقامات هنگ کنگ از افراد به پلتفرمهای ارائه دهنده باعث شده تا غولهای تکنولوژی آمریکا به آرامی دسترسی کاربران را به خدمات خود قطع کنند. بسیاری نگرانند که دولت مرکزی چین به دنبال محدود کردن اینترنت در این منطقه است و نشانهها حاکی از حرکت تدریجی در چنین مسیری است.
به گزارش پیوست به نقل از والاستریت ژورنال، گوگل، اوپنایآی و مایکروسافت همگی دسترسی یکی از مراکز مهم تجاری و اقتصادی جهان را به چتباتهای هوشمند خود محدود کردهاند. شرکت اوپنایآی، محدودیتهایی مشابه چین،کره شمالی، سوریه و ایران را برای هنگ کنگ در نظر گرفته است.
با اینکه هیچکدام از این شرکتها دلیل مشخصی ارائه نکردهاند، از نگاه ناظران چنین اقداماتی ریشه در مسئولیت پلتفرمها در قبال محتوای تولیدی چتباتها دارد. براساس مقرراتی که چین سه سال پیش وضع کرده است، اگر چتباتها محتوای ناقض قوانین امنیت ملی منتشر کنند تبعاتش بر دوش پلتفرمها است. این قانون طیف وسیعی از انتقادها علیه دولت و پکن را ممنوع میکند.
گوگل، اوپنایآی و مایکروسافت از اظهار نظر درمورد محدودیتهای هنگ کنگ خودداری کردهاند اما میگویند به دنبال ارائه خدمات در مناطق جدید هستند. پس از سه دهه فعالیت مایکروسافت در چین، نشانههایی از احتمال خروج این شرکت از سرزمین اصلی نیز دیده میشود.
وزارت دادگستری هنگ کنگ هفته گذشته یک حکم دادگاهی را برای ممنوعیت انتشار یک سرود حامی دموکراسی به نام «شکوه هنگ کنگ» (Glory to Hong Kong) دریافت کرد. این حکم به ۳۲ ویدیو یوتیوبی حاوی این سرود اشاره میکند که متن آن به گفته دولت حاوی شعار تجزیه طلبی است. این پرونده اولین چالش جدی شرکتهای تکنولوژی آمریکا برسر منطقه حساس هنگ کنگ است.
در جلسهای که به درخواست ویلسون چان، قاضی امنیت ملی، برگزار شده است قرار بر این شد که مشورت دادگاه در روز ۲۱ جولای ادامه پیدا کند.
چنین اقدامی باعث شده تا غولهای تکنولوژی آمریکا با هنگ کنگ همانند یکی از شهرهای سرزمین اصلی چین رفتار کنند. اپل در پاسخ به محدودیتها برای فیلتر وبسایتهای مشکوک با شرکت تنسنت چین همکاری میکند و به گفته کاربران این شرکت دسترسی به وبسایتهای معتبری مثل ماستادون، رقیب توییتر، را مسدود کرده است. شرکت دیزنی دو قسمت از سریال محبوب «سیمپسونها» را به دلیل نگرانی از نقض قوانین امنیت ملی در این منطقه پخش نکرده است.
برخی نگرانند که اینترنت عمدتا آزاد هنگ کنگ در حال نزدیک شدن به وضعیت چین است که با دیوار آتش معروف این کشور به سختی محافظت میشود و از سال ۲۰۰۹ هیچ دسترسی به شبکههای اجتماعی خارجی از جمله توییتر و فیسبوک ندارد.
هیترمن هوانگ، هم بنیانگذار شرکت تکنولوژی Measurable AI در هنگ کنگ که دادههای خرید آنلاین را برای شرکتهای امور مالی تجزیه و تحلیل میکند، میگوید: «ما در حال حاضر دیوار آتش چین را نداریم اما شرکتها خدماتشان را ارائه نمیکنند. روی هم رفته ماجرای غم انگیزی است.»
برخی از شهروندان هنگ کنگ با استفاده از اپلیکشینهای شخص ثالث یا شبکههای مجازی خصوصی (VPN) از چتباتها استفاده میکنند و مکان و هویتشان پنهان است.
یکی از سخنگویان دولت هنگ کنگ در این رابطه میگوید به استراتژی شرکتها در مورد راهاندازی محصولات احترام میگذارد و در عین حال چتباتها از طریق ابزارهای دیگری مثل VPN قابل دسترسی هستند.
در حالی که جمعیت ۷.۵ میلیون نفری هنگ کنگ بازار بزرگی از لحاظ تعداد کاربر برای شرکتهای تکنولوژی آمریکا محسوب نمیشود اما شرکتهای خارجی و کارکنانشان معمولا به جریان آزاد اطلاعات به عنوان یکی از دلایل سکونت در این منطقه اشاره میکنند. سرکوب آزادی بیان باعث شده تا دهها هزار نفر از کارکنان این منطقه از آن نقل مکان کنند.
تحقیقات اتاق بازرگانی آمریکا در هنگ کنگ که در ماه مارس منتشر شد نشان میده که تنها ۳۸ درصد از پاسخ دهندگان نسبت به ادامه دسترسی آزاد این منطقه به اینترنت و پلتفرمهای اطلاعاتی در آینده خوشبین هستند.
در صورتی که دادگاه ممنوعیت سرود معروف حامی دموکراسی را تایید کند، شرکتی مثل گوگل احتمالا باید از این حکم پیروی کند و همین مساله نظارت برای محتوا را برای گوگل و یوتیوب سختتر میکند.
از سوی دیگر تبعیت از چنین دستوری ممکن است قانونگذاران واشنگتن را خشمگین کرده و تبعاتی را در داخل آمریکا به دنبال داشته باشد. گوگل در سال ۲۰۱۰ پس از اینکه با قوانین سانسور چین موافقت نکرد، مجبور به ترک این کشور شد.
در حالی که شرکتهای هوش مصنوعی به دلیل ترس از تبعات قانونی حاضر به خدمات رسانی در این منطقه نیستند، زمزمههای خروج گوگل نیز به گوش میرسد.
اپل که از مدتها پیش برای اطلاع رسانی درمورد لینکهای مخرب یا فیشینگ از خدمات گوگل در سافاری استفاده میکند از سال گذشته پس از بروزرسانی سیاست حریم خصوصی سافاری اعلام کرده که ممکن است برای ادامه فعالیت در هنگ کنگ، به جای گوگل از ابزار تنسنت استفاده کند و در واقع روندی همانند سرزمین اصلی چین را برای این منطقه در پیش گیرد.
کاربران منطقه نگران تغییر وضعیت اینترنت در نتیجه جایگزین تنسنت هستند. اسکرین شات کاربران نشان میدهد که ابزار تنسنت دسترسی به وبسایتهای معتبر غربی از جمله وبسایت کدنویسی GitLab، صرافی رمزارزی کوینبیس و شبکه اجتماعی ماستادون را محدود میکند. گفتنی است که پس از انتشار تجربه کاربران، دسترسی به وبسایتهای مذکور مجددا آزاد شد.
بنجامین اسماعیل، از GreatFire.org کهبر سانسور آنلاین نظارت دارد، میگوید: «به سختی میتوان این اقدام را یک اشتباه دانست و تصور کرد که این لیست در آینده افزایش نمییابد.»
اپل به درخواست اظهارنظر در این باره پاسخی نداده است و سخنگوی تنسنت میگوید سیستم این شرکت بهترین عملکرد را در منع دسترسی به وبسایتهای خطرناک دارد.