وزیر ارتباطات: ماموریت وزارت ارتباطات بررسی فروش فیلترشکن نیست
وزیر ارتباطات با بیان این نکته که ماموریتکاری وزارت ارتباطات، بررسی مبادی فروش فیلترشکنفروشها نیست،…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
مرکز ثبت دامنه کشوری ایرنیک در پاسخ به کسانی که از فرایندهای کاری ایرنیک ناراضی هستند و روند پاسخ به درخواستهایشان را خیلی طولانی میدانند میگوید بعد از فیلتر اینستاگرام درخواست ثبت دامنهها سه برابر شده و شرایط بررسی درخواستها به زودی بهبود پیدا میکند.
به گزارش پیوست، در منتهیالیه سمت چپ قسمت بالایی مرورگرها جایی است که با وارد کردن دامنه یک وبسایت، ساختار URL ساخته و کاربر به سایتی که در نظر دارد، هدایت میشود. ایرنیک یا همان مرکز ثبت دامنه کشوری ایران که زیرمجموعه پژوهشگاه دانشهای بنیادی است و یک ccTLD ، مسئول تخصیص این دامنهها به متقاضیان است اما رویهای که هر کاربر باید طی کند این روزها با فراز و نشیبهای زیاد همراه است.
جستجوی کلیدواژه «ایرنیک» در توییتر روایت کاربرانی را نشان میدهد که از صفهای طولانی پشتیبانی تلفنی ایرنیک شکایت دارند و از ارورها و آپدیتهای شبانه گلایه میکنند. در یکی از تازهترین اتفاقات، کمتر از یک ماه قبل، جواد عامل، مدیر اپلیکیشن مسیریابی نشان در صفحه توییتر خود نوشت: در فرآیند انتقال یکی از دامنههای پایهای سرویس نشان (.ir) از یک پنل به پنل جدید متاسفانه NSهای دامنه به NULL تغییر کرده و سرویس نشان از دسترس خارج شده است. در حال پیگیری برای حل این مشکل هستیم البته پشتیبانی nic.ir نیز پاسخگو نیست.
امین صادقی، سرپرست مرکز ثبت دامنه کشوری در گفتوگو با پیوست درباره مشکلاتی که کاربران مرکز ثبت ایرنیک با آنها دستوپنجه نرم میکنند، میگوید: در حال حاضر پشتیبانی از ساعت هشت صبح تا ساعت چهارونیم بعد از ظهر است و فرآیندها در حال تغییر است. در حال حاضر پشتیبانی به صورت ایمیلی و تلفنی انجام میشود اما این رویه در حال تغییر به حالت تیکتینگ است. خروجی دیتا از حالت تیکتینگ بهتر است و امیدواریم در آینده بتوانیم شرایط پشتیبانی ۲۴ ساعته را فراهم کنیم. به طور کلی فرآیندها را باید به گونهای بهبود دهیم که نیاز کمتری به پشتیبانی احساس شود. در حالت تیکتینگ شرایطی ایجاد میشود که کاربران درخواست خود را به صورت دستهبندی شده، ثبت میکنند. در حالی که درخواست آنها در حال پردازش شدن است، پیامک مربوط به وضعیت رسیدگی به درخواست و نتیجه آن را دریافت میکنند.
او با بیان این که اکنون احراز هویت دو عاملی در حال پیادهسازی است و تثبیت آن موجب تسهیل برخی فرآیندها میشود گفت: اگر مردم به احراز هویت دوعاملی روی بیاورند، ثمرات و برکاتی دارد که میتواند باعث شود رمز دوعاملی را برای محافظت از حقوق و دارایی مردم راهاندازی کنیم. فرآیندهایی مانند بازیابی رمز عبور فراموش شده نیز تسهیل میشود؛ به نوعی که با وارد کردن شماره موبایل این امر ممکن میشود.
صادقی در پاسخ به سوالی درباره بهروزرسانیهای سایت ایرنیک که بعضا باعث از دسترس خارج شدن این سایت میشود گفت: در هفتههای گذشته در حال بهروزرسانی بودهایم. DNSها در روز چهار بار در دنیا آپدیت میشوند اما ما داریم به سمت آپدیت به صورت real time میرویم. در حال حاضر، در روز هر دو ساعت یک بار از ساعت هشت صبح تا ۱۰ شب آپدیت انجام میدهیم. یک سری محدودیتهای امنیتی از ساعت ده شب تا صبح داریم که امیدوارم با احراز هویت دوعاملی و وارد کردن اطلاعات و شماره تلفن توسط کاربران بتوانیم به سمت بهروزرسانی به صورت real time پیش برویم.
سرپرست مرکز ثبت دامنه کشوری با تاکید بر این که شخصا توییتر و اینستاگرام را رصد میکند و نظرات کاربران را میخواند بیان کرد: بعد از فیلتر شدن اینستاگرام درخواست ثبت دامنهها سه برابر افزایش پیدا کرد. ما مرکز ارائه ccTLD (دامنه سطح بالای کد کشوری) هستیم و در چارچوب قوانین کشوری کار میکنیم. انتظارات مردم از ما نباید مشابه انتظاراتی باشد که از یک مرکز ارائه GTLD دارند. دامنه .comیک GTLD است و من هر دامنهی .com که بخواهم میتوانم بگیرم چون هیچ چیزی برای این نوع دامنه چک نمیشود.
صادقی میگوید کاربرانی که میخواهند دامنههای کشوری ثبت کنند، پیش از ثبت قوانین را مطالعه میکنند و تعهد میدهند عنوان دامنه ناسزا نباشد، سئوی خوبی داشته باشد و برای فیشینگ از آن استفاده نشود. به گفته او، تمام این موارد توسط مرکز ثبت دامنه کشوری بررسی میشود. هر دامنهای که ثبت میشود به حدود ۱۵ زبان ترجمه میشود که آیا معنی کلمه ناسزا محسوب میشود یا نه و این رویه بسیار سنگینی برای مرکز ثبت دامنه کشوری به شمار میرود.
سرپرست مرکز ثبت دامنه کشوری با اشاره به این که فیلترینگ اینستاگرام باعث افزایش تقاضا برای ثبت دامنه شده گفت: با افزایش تعداد درخواستها ما با مقداری تاخیر در بررسی آنها مواجه شدیم. سعی میکنیم با بهبود فرآیندها این مشکلات را برطرف کنیم.
صادقی در پاسخ به سوالی درباره بهروزرسانیهای ساعت یازده شب به بعد که باعث قطع دسترسی به سایت ایرنیک میشود گفت: آپدیتهای شبانه از ساعت یازده و نیم تا دوازدهونیم شب دیگرانجام نمیشود. این مکانیسم کاری ما بوده که تیبلها برای بکاپگیری قفل میشدهاند چون با بانکهای دولتی کار میکنیم تلاش میکنیم به روز بعدی برسیم. بهروزرسانیهای حوزه دیاناس مصداق پنچرگیری یک دوچرخه در حال حرکت است به همین دلیل کار ما مقداری سخت و حیاتی است.
ثبت دامنه در سایت ایرنیک قوانین و مقرراتی دارد که لازم است کاربران پیش از انتخاب نامی که میخواهند برای وبسایت خود انتخاب کنند بدانند. مثلا این که ثبت برخی اسامی واحدهای اداری کشور مانند وزارتخانهها، ارگانها، نهادها، بانکها و یا سازمانها و یا اسامی مرتبط با آنها منحصرا در اختیار واحدهای زیربط است. علاوه بر این، ثبت اسامی معروف مانند اسامی شهرها، آثار طبیعی ، تاریخی فرهنگی و ملی، اسامی مذهبی، سیاسی و اسامی مشاهیر در اختیار واحدهای زیربط از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا شهرداریها، …است. امین صادقی، سرپرست ایرنیک هم میگوید مردم از ثبت دامنههایی که ممکن است بعدا افرادی به آن معترض شوند، پرهیز کنند.
منظورشون از « DNSها در روز چهار بار در دنیا آپدیت میشوند » چه بود؟
منظور ایشان توسط خبر گذاری اشتباه برداشت شده و در رسانه به اشتباه نگاشته شده است، ایشان نگفتند در دنیا، گفته بود به دلایل امنیتی و محدودیت های زیرساخت مجبور به آپدیت name server ها در فاصله های زمانی هستیم که قبلاً ۴ بار در روز و در حال حاضر به ۸ بار در روز افزایش پیدا کرده ، برنامه ریزی کلی از نظر فنی در ایرنیک هم پیاده سازی زیرساخت جهت بروز رسانی برخط برنامه ریزی شده و در حال پیاده سازی است .
رویه تغییر کرده …
قبلا از ۱۰۰ دامنه ثبتی یکی به مشکل می خورد
الان از ۱۰۰ دامنه ثبتی یکی هم تایید نمیشه
باید شکایت کنیم