رئیس انجمن تجارت الکترونیکی: حداقل باید ۲ هزار نفر در انتخابات اتحادیه کسب و کارهای مجازی شرکت کنند
رئیس انجمن تجارت الکترونیکی از افزایش ناگهانی تعداد اعضای اتحادیه کسبوکارهای مجازی انتقاد کرد و…
۲۴ مهر ۱۴۰۳
۲۲ اسفند ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
«مرکز نوآوری هاب اصفهان» به دستور شهرداری حکم قضایی تخلیه گرفته است. قرارداد کتبی هاب با شهرداری سهساله بوده است که حالا با اتمام زمان قرارداد، فعالان این اکوسیستم باید خانه خود یعنی «ارگ جهاننما» را که از صفر شروع به تعمیر و ساخت آن کرده بودند به شهرداری تحویل دهند. بنا بر گفته شورای شهر اصفهان، قرار است این مکان به رصدخانه شهرداری تبدیل شود.
به گزارش پیوست، سال ۹۷ شورای شهر وقت اصفهان برخی از اماکن رهاشده شهری را به اکوسیستم کارآفرینی واگذار کرد که ضمن آباد کردن آن مکانها با اعطای تسهیلات بتوانند فضای کاری به وجود بیاورند. بر این اساس، «مرکز نوآوری هاب اصفهان» در مزایدهای توانست بخشی از «ارگ جهاننما» را برای فعالیت به صورت اجاره در اختیار گیرد؛ اما اکنون با تغییر مدیریت شهری، شورای شهر تصمیم گرفته است این مرکز را به رصدخانه شهرداری تبدیل کند. این در حالی است که مدیران مرکز نوآوری هاب اصفهان میگویند حدود یک میلیارد تومان بابت بازسازی این مرکز هزینه کردهاند.
اعضای شورای شهر اصفهان در مقابل معتقدند رابطه بین هاب اصفهان و جهاننما یک رابطه موجر و مستاجری است و طبیعی است پس از یک دوره قرارداد به اتمام برسد، اما مقابل مسئولان هاب نیز میگویند اگر بحث مالی مطرح است آنها میتوانند اضافه هزینه را نیز پرداخت کنند.
مصطفی نباتینژاد، عضو شورای شهر استان اصفهان، درباره علت تخلیه هاب از ارگ جهاننما در گفتوگو با پیوست میگوید: این تعطیلی صحت ندارد. فعالیت هاب در ارگ جهاننما یک رابطه موجر و مستاجری بوده که چند سال پیش طی یک قرارداد سهساله به مستاجری هاب درآمده است. به دلایلی این قرارداد تمدید نشد و در این مدت هم برنامه بر تعطیلی هاب نبوده است.
او ادامه میدهد: ما در این مدت تصمیم گرفتیم یک فضای توسعه بنا در ارگ به وجود بیاوریم و یک فضای استقرار رصدخانه فرهنگی شکل دهیم. الآن نگرانی برای شتابدهندههاست. ما به شهرداری تاکید کردیم توسعه فضای کار اشتراکی را انجام دهد. الآن شهرداری تصمیم دارد چند فضای جدید را که قبلاً وجود نداشت اضافه کند.
در شرایطی او میگوید تعطیلی هاب صحت ندارد که طبق گفته خودش وقتی یک مجموعه مستاجر است قطعاً این را میداند که روزی قرارداد به اتمام میرسد: ما اگر موضوع حقوقی و قراردادی را لحاظ کنیم الآن هاب نباید در آن مکان حضور داشته باشد زیرا قرارداد آن به اتمام رسیده است. اما به جهت رفاه حال و رفع نگرانی و دغدغههای استارتآپها اقدام به تخلیه نکردهایم بلکه از شهرداری خواهش کردیم که این تخلیه صورت نگیرد و پیشنهادهایی به مستاجر بدهند که بخشی را به آزادکارها اختصاص دهند و به توسعه بنا کمک شود.
در آخر او درباره شرایط از حالا به بعد هاب اصفهان و تخلیه آن میگوید: همه موارد تابع قوانینی است که نوشته میشود. قرارداد حق و حقوقی را به بار خواهد آورد. هر استارتآپی یک فرایند گذار دارد تا به اسکیلآپ برسد و خود استارتآپ مالک زیرساخت شود. در فضای گذار کسبوکارها مستاجر هستند و قطعاً تا ابد آنجا نخواهند ماند.
پیشنهاد شورای شهر برای اختصاص مکانی به هاب از سویی و اعتراض فعالان اکوسیستم استارتآپی در اصفهان موجب شده شهرداری با مدیران هاب گفتوگو کند؛ مهران کرمی، مدیرعامل هاب، ضمن توضیحات مذاکراتی که با شهرداری و شورای شهر انجام شده میگوید: این مذاکرات هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است اما در آخرین صحبتهایی که صورت گرفته ما قولهای مساعدی را از جانب شهردار و شورای شهر دریافت کردهایم. ما در این چند روز با شهرداری و شورای شهر مذاکره کردیم و نتیجه لفظی بر این شد که بخشی از این مکان به هاب اختصاص داده شود و بخشی به رصدخانه شهرداری اما هیچ مصوبه رسمیای داده نشده و صرفاً در حد صحبت است.
او در جواب این سوال که چرا قرارداد هاب با شهرداری تاکنون تمدید نشده است میگوید: ما از آبان ۱۴۰۰ برای تمدید اجاره این فضا در حال مذاکره با شهرداری هستیم. در آن زمان بیش از یک میلیارد تومان سرمایهگذاری شده بود و اگر بر اساس تورم فعلی بگوییم، حدود پنج میلیارد تومان هزینه سرمایهگذاری برای این فضا کرده بودند. مدت قرارداد هاب سه سال بود که ۶ ماه در پروسه بازسازی بود و ۲ سال و نیم تقریباً در زمان شیوع کرونا و تعطیلات بود. با این اوصاف انتظاری که از شهرداری داریم این است که بر اساس فعالیتی که هاب دارد این قرارداد تمدید شود. یک سال و نیم برای تمدید قرارداد مکاتبه کردیم این در شرایطی است که فعلاً حکم قضایی از سمت شهرداری برای ما فرستاده شده و ما در حال مذاکره بیشتر هستیم و امیدواریم به نتیجه برسد.
از نظر او شهردار مالک نیست بلکه مسئولی است که مسئولیت این املاک دستش است، از همین رو باید بهترین تصمیم را بگیرد. او میگوید: ما فعلاً هیچ جایی نداریم اما در بلندمدت پیشنهاد فرهنگسرا را دادهاند در حالی که کاربرد فرهنگسرا با فضای کار اشتراکی متفاوت است. اما فعلاً راهحل خاصی برای ۳۰۰ نفری که در این فضا مشغول فعالیت هستند نداریم.
این در حالی است که عضو شورای شهر اصفهان فرهنگسرا را فضای مناسبی برای فعالیت اکوسیستم استارتآپی میداند. از نظر او فرهنگسرا یک فضای چندکاربری است و این پتانسیل را دارد که استارتآپها را در خود جای دهد. استفاده از ظرفیتهای بلااستفاده شهرداری به نفع فضای کار اشتراکی جزو سیاستهای قطعی شورای شهر است.
عزیز بنیهاشمی، فعال اکوسیستم، نیز نظرش مخالف نظر شورای شهر اصفهان است. از نظر او فضایی که اکنون در اختیار هاب است فارغ از اینکه دسترسی به وسایل حمل و نقل عمومی برای مردم نیز شناخته شده است فضای فرهنگسرا اصلاً برای فعالیت فضای کاری استارتآپ مناسب نیست.
محمد آکوچکیان، مدیرعامل مرکز توسعه کارآفرینی نوپا، نیز در گفتوگو با پیوست میگوید: تخلیه جهاننما ۲ بعد دارد؛ اگر بحث مالی باشد که هاب مشکلی در پرداخت اجاره ندارد و اگر از منظر اقتصادی باشد که باید ببینیم کل شهرک تحقیقاتی چه سودی در یک سال به این شهر میرساند که از هاب انتظار بیشتری دارند؟! بخشهایی از شهرداری مثل معاونت برنامهریزی شهرداری، مرکز ارتباط با صنعت و گروههای برنامهریزی شهر هوشمند، مایل به ادامه فعالیت هاب در ارگ هستند زیرا فعالیت هاب علاوه بر اینکه نوعی اعتبار و آبرو برای شهرداری است، برای خودشان هم آورده دارد. یک گروه معدودی در شورای شهر و در معاونت مالی شهرداری پیگیر این هستند که این اتفاق به شکل دیگری رقم بخورد. این اتفاق خلاف قواعد حاکمیتی کشور است. مراکز کارآفرینی و نوآوری از زد و بندهای سیاسی باید دور بمانند در غیر این صورت تیغ خطر آن به تن بقیه نهادهای دولتی و غیردولتی هم میخورد.
او با توضیح مشکلات پیشآمده میگوید: رفتن هاب از ارگ جهاننما جز یک بدسلیقگی و کجسلیقگی سیاسی و فرهنگی چیزی نمیتواند باشد. در طبقات ارگ چند ۱۰ واحد آزاد وجود دارد و این پروژه رصدخانه شهرداری با سه نفر راه میافتد و قطعاً به هزار و ۵۰۰ متر فضا برای انجام این کار نیاز نیست.
احمد ورد، مدیر اسبق صندوق پژوهش و فناوری استان اصفهان، در گفتوگو با پیوست در خصوص وضعیت هاب فناوری اصفهان میگوید: معاونت مالی اداری شهرداری با حکم قضایی قصد تعطیل کردن یک طبقه آنجا را دارد که نتیجه آن حداقل بیکاری اعضای استارتآپهاست.
از نظر او حتی اگر هاب بخواهد ارگ را تخلیه کند این فضا نباید از حوزه اکوسیستم کارآفرینی خارج شود. شهرداری نباید با دید اقتصادی به این مکان نگاه کند و با این نگاه هاب را تعطیل کند زیرا شهرداری میتواند از سایر فضاها برای کار استفاده کند.
در شرایطی شهرداری اصفهان حکم تخلیه هاب فناوری اصفهان را صادر کرده که دیجیاتو نیز در گزارشی خبر از تعطیلی کارخانه نوآوری تهران داده بود؛ طبق آن گزارش، فعالیت استارتآپها در فضای کارخانه نوآوری در شرایط فعلی در هالهای از ابهام قرار دارد.