skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

پرونده‌ای درباره اطلاعات وارونه؛ راویان پنهان

مینا پاکدل تحریریه

۷ اسفند ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۲ دقیقه

شماره ۱۱۰

راویان پنهان

اطلاعات نادرست (Misinformation)، اطلاعات وارونه (Disinfromation) و اطلاعات آسیب‌رسان (Malinformation) با شتابی بیش از سرعت نور به حرکت درمی‌آیند، به هر کجا سرک می‌کشند و در هر نقطه‌ای، جایی برای خود باز می‌کنند.

این وضعیت مختص قرن بیست‌ویک نیست. هزاران سال بیشتر است که دروغ‌رسانی، بشر را به ستوه آورده. ایدئولوژی‌های مختلف را بارها بر جوامع حاکم کرده، از صلح‌، جنگ ساخته و تمدن‌ها را نابود کرده‌. همان‌طور که پاول پی‌هریس می‌گوید: «ایده‌ها، دروازه‌های امپراتوری‌ها را از جای برکندند.»

امروز اما در عصر طغیان اطلاعات، فرایند دروغ‌رسانی پیچیده‌تر و در عین حال ساده‌تر شده است: شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌های دیجیتالی، تلفن‌های هوشمند، همه‌ و همه انتشار اطلاعات را پرشتاب‌تر و آسان‌تر کرده‌اند؛ از طرف دیگر فرایند تولید اطلاعات وارونه بیش از پیش سیاسی شده است: دروغ‌رسان‌ها بیشتر به استخدام دولت‌ها و حزب‌ها درمی‌آیند، هر روز صبح پشت میز می‌نشینند و مشتی اطلاعات وارونه و آسیب‌رسان را در هر جا که دسترسی دارند منتشر می‌کنند. آنها اختلاف می‌اندازند، مداخله‌ می‌کنند، روایت‌های کذب را اشاعه می‌دهند، به‌ویژه در رسانه‌های اجتماعی.

به نظر می‌رسد این روند، صنعتی پنهان است که رشدی تصاعدی در بازار پرمتقاضی دارد: طبق تحقیق دانشگاه آکسفورد، در سال ۲۰۲۰ شرکت‌های تجاری در حداقل ۴۸ کشور برای نشر دروغ یا اطلاعات وارونه استخدام شدند؛ رقمی که دو برابر آمار سال قبل است.

در این پرونده با تمرکز بر اطلاعات وارونه یا دروغ‌رسانی (Disinfromation)، تاریخچه‌‌ آن را مرور می‌کنیم و به روش‌های مختلف انتشار اطلاعات وارونه و مقابله با آن می‌پردازیم. همچنین نگاهی می‌اندازیم به اقدامات شبکه‌های اجتماعی و دولت‌ها در انتشار یا ممانعت از انتشار اخبار جعلی و اطلاعات وارونه. استارت‌آپ‌هایی را بررسی می‌کنیم که به مبارزه با دروغ‌رسانی برخاسته‌اند. از طرف دیگر، تاثیر گسترش اطلاعات وارونه بر جامعه را مرور می‌کنیم و ضعف‌ها و قدرت‌های ذهن انسان در مواجهه با سیل خبرهای نادرست را برمی‌شماریم.

این مطلب در شماره ۱۱۰ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۱۱۰ پیوست
دانلود نسخه PDF
https://pvst.ir/eb2
مینا پاکدلتحریریه

    با کارشناسی ادبیات انگلیسی و کارشناسی ارشد فلسفه غرب، حتی اگر جفتشان را از دانشگاه علامه گرفته باشی، آن‌قدرها مجال نداری که در مشاغل مربوطه جای بگیری. من از سال ۱۳۹۰، به عنوان مترجم وارد حوزه مطبوعات شدم، کم‌کم نوشتم و بعدتر، با "پیوست" یاد گرفتم که آدم می‌تواند از قالب‌ها بگریزد و همچنان بنویسد و ترجمه کند. برای من، دنیای فناوری گره خورد به دنیای علوم انسانی.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو