skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

رئیس انجمن فین‌تک ایران: اول باید بانک مرکزی مدل همکاری فین‌تک‌ها و بانک‌ها را تعیین کند

۲ اسفند ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

رئیس انجمن فین‌تک ایران از بانک مرکزی خواست تا قبل از مشخص شدن مسیر همکاری شرکت‌های فین‌تکی و بانک‌ها، این شرکت‌ها را به سمت بانک‌ها نفرستند چرا که رگولاتوری خود فشار زیادی روی بانک‌ها در مورد نحوه همکاری بانک‌ها با شرکت‌های فین‌تک وارد می‌کند.

به گزارش پیوست، آخرین پنل از نهمین همایش بانکداری الکترونیکی و نظام پرداخت تحت عنوان حکمرانی، سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری در ارزش‌آفرینی دیجیتال برگزار شد.

در ابتدا مهرداد سپه‌وند به ارائه مقاله خود با عنوان نظارت و تنظیمگری فین‌تک‌ها برای توسعه ارزش آفرینی دیجیتال پرداخت و به چالش مقام ناظر در تنظیم‌گری فین‌تک‌ها با توجه تنوع آنها اشاره کرد. او معتقد است بانک مرکزی باید شیوه تنظیم‌گری خود را تغییر دهد و مقررات ارفاقی را مد نظر قرار دهد و همچنین انعطاف بیشتری در تنظیم‌گری به خرج دهد.

مهرداد سپه‌وند درباره چالش‌های بانک مرکزی در به کارگیری الکوهای مجوزدهی جهانی برای فین‌تک‌ها گفت: امکان تعارض بین نهادهای ناظر در این مسئله مشهود است. تجربه بین تلملیی نهادهای ناظر تجربه کار باهم دارند می‌توانند چنین کار کنند. اگر چنین تجربه‌ای نیست باید نهاد ناظر به شکل واحد کار کند مثل چین. ما باید نهاد ناظر را به شکل واحد و با استراتژی مشخص شکل دهیم.

جعفر مرتضویان، مدیر طرح، مطالعات راهبردی پروژه شرکت ملی انفورماتیک نیز به گزارشی درباره سندباکس بانک مرکزی پرداخت و گفت: ما برای طرح‌ها در سندباکس فراخوان می‌دهیم و از طریق سایت فراخوان عمومی می‌دهیم. طرح‌ها بر اساس ارزش آفرینی و رویکرد نوآوزانه وارد سندباکس می‌شوند. ۱۱ طرح وارد شده و دو طرح داخل سندباکس درحال ارزیابی شدند. محدودیت و معافیت هایی برای طرح ها دیده شده آیت. طرح‌ها ۶ ماه باید محک زده شوند تا ریسک آفرین برای نظام بانکی کشور نباشید. دوره دوم مهرماه بود. دو طرح اول شش ماه اوایل سال آینده تمام خواهد شد و توصیه به بانک مرکزی خواهیم داد.

مهدی فاطمیان، رئیس انجمن فین‌تک ایران درباره نهاد ناظر و تنظیم‌گر گفت: ارتباطی با بانک مرکزی از قبل داشتیم و رویکرد ما در انجمن به بانک مرکزی برادرانه و پدرانه بوده است.  ما امروز چالشمان‌ رویکرد سلبی از سمت نهاد تنظیم‌گر است و برای رفع دغدغه‌های بانک مرکزی ما نیز پیشنهاد بدهیم و رویکرد سلبی جایگزین شود. در دوره جدید انجمن کارگروه ویژه با بانک مرکزی برقرار کردیم امیدوارم از عینک ما به وضعیت دیده شود.

محمد فرجود، مدیرعامل فناوری اطلاعات بانک تجارت درباره انتظار بانک‌ها از نهاد تنظیم‌گر در تنظیم رابطه بانک‌ها و فین‌تک‌ها گفت: همه ما یک هدف داریم و آن گسترش بازار است اما تعدد رگولاتوری چالش جدی ماست و باید رگولاتور دیجیتال را جایگزین کنیم. رگولاتور موجود در شبکه بانکی کاری که در فین تک قابل انجام نیست و اکثر قراردادها بانکی با حوزه فین‌تکی همخوان نیست. امیدوارم این حوزه به رسمیت شناخته شود و نیازمند تنظیم‌گری جداگانه است. پیشنهاد می‌کنم در ساختار بانک مرکزی چه اقدامی برای فین‌تک‌ها انجام دهیم و هدف توسعه کسب‌وکار هست باید نشانه‌هایی از سمت رگولاتور برای توسعه و بهبود ببینیم. اگر این رویکرد نباشد سرمایه فرار می‌کند و در بسیاری از این حوزه‌ها نشانه‌ای از اطمینان نیست.

مهران محرمیان، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در پاسخ فرجود عنوان کرد: ارزش افزوده وقتی معلوم مشخص نباشد گره ایجاد می‌شود و اگر معلوم باشد خروجی آن اپلیکیشن چیست و می شود مقررات را مانع‌زدایی کرد.

هاشم آقازاده، دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش­‌بنیان رئیس جمهوری درباره رویکرد بانک مرکزی در رگولاتوری فین‌تک‌ها گفت: در نظام رگولاتوری بانکی کشور اتفاقات مهمی رخ داده اما نیازمند سرعت‌بخشی به این حوزه هستیم. از ابتدای امسال توجه خوبی به دانش‌بنیان‌ها شده و در قانون نیز تکالیفی برای بانک مرکزی در نظر گرفته شده است. وزارت اقتصاد هم تکالیفی بر عهده بانک مرکزی گذاشته تا مسیر توسعه فین‌تک‌ها تسهیل شود. ما از توسعه فین‌تک‌ها حمایت می‌کنیم و از طرفی توصیه به تامین مالی دانش‌بنیان‌ها از طریق فین‌تک‌ها می‌کنیم. الان تامین مالی تنها از طریق دولت و به شکل یک طرفه است. همچنین اگر امکان دریافت سپرده از دانش‌بنیان‌ها و ارائه تسهیلات ایجاد شود وضعیت بهتر خواهد شد. ما ایجاد چنین امکانی را از بانک مرکزی درخواست داریم.

رئیس انجمن فین‌تک ایران درباره نقش بانک مرکزی در سال جدید گفت: بانک مرکزی باید نگاه بی طرفی داشته باشد و شرکت‌های فین‌تک را تا زمانی که مسیر ارتباط بین بانک و فین‌تک‌ها مشخص نشده سمت آنها نفرستد. در شرایط فعلی بانک‌ها نیز در مدل همکاری با فین‌تک‌ها تحت فشار بانک مرکزی قرار دارند.

او افزود: بانک مرکزی اگر می‌تواند باید بستری برای تعامل عوامل بیرونی و بازیگران اکوسیستم باشد و آگاهی‌بخشی را به تمام اکوسیستم تعمیم دهد. در بخش‌هایی که بانک مرکزی در حوزه‌های خود کارگروه ایجاد کند و نقش فعال را بازی کند و در تصمیم‌‌گیری‌ها به بخش خصوصی فضا داده شود.

مرتضویان درباره امکان‌ موفقیت دو طرح سندباکس بانک مرکزی گفت: نتیجه درباره سندباکس یک سند است و پیشنهاد ادامه فعالیت‌ها طرح را به عنوان بازوی اجرایی نهاد تنظیم‌گری می‌دهد. سندباکس تسهیل‌گر مسیر توسعه است و مقام ناظر باید بتواند با چابکی سندباکس درباره پیشنهاد سندباکس تصمیم بگیرد.

فرجود درباره مهم‌ترین تصمیم بانک مرکزی در ادامه گفت: اجازه دهیم فین‌تک‌ها جلو ببرند و در ساختار حاکمیت و رگولاتوری باید تعامل جدی در رگولاتوری مشارکتی صورت گیرد تا تمام ذی‌نفعان در تصمیمات نقش داشته باشند.

او افزود: باید اعتبارسنجی کنونی کفاف نیاز کسب‌وکارها را نمی‌دهد و هویت دیجیتال باید مسئله است و حکمرانی داده را نیز باید تکلیفش را مشخص کنیم. همچنین باید نئوبانک‌ها را به رسمیت بشناسیم.

در آخر مهران محرمیان، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی درباره خط قرمزهای بانک مرکزی عنوان کرد: خلق پول و گم شدن رد پول دو خط قرمز بانک مرکزی است و باید در فعالیت‌های فین‌تکی به آن توجه شود.

 

https://pvst.ir/e8a

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو